Planuri de evacuare a două blocuri din centrul oraşului Galaţi. Imobilele sunt puse în pericol de o surpare subterană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona din Galaţi unde au apărut tasările şi fisurile FOTO Google Earth
Zona din Galaţi unde au apărut tasările şi fisurile FOTO Google Earth

În cursul zilei de miercuri, angajaţii de la Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei au bătut din uşă în uşă pentru a verifica disponibilitatea locuitorilor din blocurile afectate de a se muta în locuinţe sociale. Totul va fi decis după finalizarea expertizei tehnice. Certă este doar cauza: pierderile de apă dintr-o conductă şubredă a Apă Canal SA, societate publică ce face an de an profituri colosale pe seama consumatorilor captivi.

Autorităţile din Galaţi se pregătesc pentru o eventuală evacuare a oamenilor din cele două blocuri din centrul oraşului (R2 şi B8) afectate de o surpare subterană. Amintitele clădiri au început să se fisureze, după ce în zonă au apărut, în ultimele zile, mai multe crăpături mari, de-a dreptul hidoase, în asfalt.

O primă evaluare a situaţiei a arătat că de vină este o conductă şubredă de apă potabilă, care a cedat în mai multe puncte în ultima vreme. Locuitorii din cartierul Mazepa I, unde se află zona cu probleme, au confirmat că problemele s-au intensificat după ce lângă blocul R2 s-a produs o avarie, iar în apropiere de canalizările din cartier apa se auzea curgând cu presiune, ca şi cum ar fi fost vorba de o cascadă. De asemenea, oamenii spun că ar fi fost probleme şi din cauza fântânii arteziene din apropiere, cunoscută sub numele de „La valuri”.

Cert este că tasarea terenului este vizibilă în mai multe puncte din cartierul amintit, nu doar în zona blocurilor R2 şi B8, ci şi în apropiere de „Potcoava de Aur”, în jurul complexului „Ancora” şi în zona „Trei Star”. În toate zonele amintite au loc frecvente accidente de teren (surpări), care revin la 2-3 luni după ce sunt astupate. De asemenea, în Mazepa I există şi un bloc – W3 – care a fost expertizat ca fiind cu risc seismic 3.

În ceea ce priveşte posibila evacuare a locuitorilor blocurilor R2 şi B8, autorităţile spun că aşteaptă rezultatul expertizei tehnice aflată în curs şi că anchetele sociale au fost declanşate preventiv, în caz că experţii vor considera că structura de rezistenţă a clădirilor a fost grav afectată.

„Având în vedere investigaţiile care se fac în zona blocurilor B8 – R2, pentru a depista care sunt cauzele apariţiei fisurilor şi ce măsuri se impun, Primăria municipiului Galaţi a demarat anchete sociale prin Direcţia de Asistenţă Socială. Scopul acestora este de a identifica nevoile cetăţenilor care locuiesc în cele două scări ale blocului B8 privind o eventuală mutare, în cazul în care va fi necesar”, a transmis Biroul de Presă a Primăriei.

„Dacă situaţia din teren, ce va fi relevată în urma expertizei care se efectuează în prezent, va arăta că este necesară o mutare a cetăţenilor care locuiesc aici, trebuie  să existe o bază de date privind numărul de persoane, starea de sănătate (dacă există sau nu persoane cu dizabilităţi), care ar avea nevoie de o locuinţă de necesitate.  În paralel, se caută soluţii pentru spaţii ce ar putea deveni, pentru o perioadă determinată de timp, locuinţe de necesitate. În felul acesta se scurtează considerabil timpii de aşteptare în cazul în care expertiza va arăta că aceste acţiuni sunt necesare”, a mai informat instituţia.

În cazul în care mutarea locatarilor se va impune, municipalitatea are pregătite mai multe blocuri sociale în cartierul Micro 17, care au fost finalizate recent şi sunt mobilate sumar, au aparatură electrocasnică şi sunt racordate la toate utilităţile.

Mai trebuie spus şi că persoanele vizate de o eventuală relocare oscilează între panică (în multe apartamente au apărut crăpături în pereţi, iar uşile nu se mai închid cum trebuie) şi nemulţumirea că ar putea fi mutaţi „în ghetou” (aşa este botezat de gălăţeni cartierul social din Micro 17), deşi nu-i vina lor că reţeaua Apă Canal a cedat din cauza întreţinerii proaste şi a produs problemele.

În paralel cu toate acestea, compania publică responsabilă de reţeaua publică de apă şi de canalizare din oraş, Apă Canal SA, a luat mai multe măsuri. Conducta veche de apă a fost oprită, iar în locul ei a fost montată o conductă provizorie, pentru a stopa pierderile. De asemenea, se sapă pentru a se găsi zonele cu surpări subterane şi pentru a fi schimbată reţeau subterană.

Surse din interiorul societăţii amintite ne-au dezvăluit, totuşi, că problemele sunt destul de vechi şi că la nivelul conducerii societăţii se ştia că în Mazepa 1 sunt pierderi mari de apă în reţea. Este de spus şi că, paradoxal, societatea publică de utilităţi (acţionariatul este format din consiliile locale ale mai multor localităţi gălăţene), deşi lucrează cu clienţi captivi, fără a avea concurenţă, a reuşit să facă an de an un profit colosal, doar pe baza tarifelor umflate practicate.

Conform bilanţurilor contabile, Apă Canal SA Galaţi a făcut un profit de 11,3 milioane de lei pe 2017 şi de 18 milioane de lei pe 2016, situându-se în primele şase poziţii în topul celor mai profitabile societăţi din judeţul Galaţi, la acelaşi nivel firme cu mare succes în afaceri, cum ar fi şantierul naval Damen, Arabesque sau fabrica de ţevi a ArcelorMittal. În ciuda profitului important, însă, Apă Canal SA nu a găsit, după cum se vede, fonduri pentru a înlocui conductele vechi şi şubrede.
 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite