Pictor şi dascăl pentru 30 de generaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A avut 53 de expoziţii de pictură în ţară şi străinătate, a făcut parte din jurii internaţionale la expoziţii de artă şi a fost decorat cu Ordinul cultural în grad de ofiţer.

Profil

Născut: 15 aprilie 1953

Studii: Facultatea de Arte Decorative şi Design Iaşi (1978)

Stare civilă: necăsătorit, un fiu

De ani de zile, deschide vernisajele expoziţiilor de pictură ale colegilor în calitate de preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din Galaţi, dar îşi face timp şi pentru activitatea pe care o desfăşoară la Centrul Cultural "Dunărea de Jos" ca director artistic.

Cartea de vizită a lui Aurel Manole este impresionantă: 53 de expoziţii de pictură din ţară şi străinătate.

În 1990, a obţinut marele premiu "La Faiance", iar în 1996 a fost recompensat cu premiul pentru pictură fantastică la Vilnius (Lituania) în cadrul Congresului European de Science Fiction.

Artistul ne declară cu o sinceritate debordantă că a pierdut numărul colocviilor de artă la care a participat.

În prezent, face parte din Federaţia Europeană de Science Fiction şi din Asociaţia artiştilor francezi şi români. A fost invitat, în nenumărate ocazii, să facă parte din jurii internaţionale la expoziţii de artă pe aproape tot mapamondul.

Nominalizat de trei ori la premiile UAP

Aurel Manole are un uşor regret când îşi aminteşte de cele trei nominalizări la premiile Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru pictură.

"Nu a fost să fie", ne declară cu zâmbetul pe buze pictorul. Ştie că munca sa nu a trecut neobservată, dovada fiind că, în 2004, primea „Ordinul cultural în grad de ofiţer" din partea administraţiei prezidenţiale.

Şi-a dovedit calităţile manageriale ca director artistic la Centrul Cultural "Dunărea de Jos" după ce a dat o nouă faţă secţiei Arte vizuale.

Dacă la început, secţia avea doar 17 cursanţi, în prezent, peste 100 de învăţăcei studiază pictura, arta decorativă, designul şi modelajul.

După zeci de ani petrecuţi la catedră, este mulţumit că i-au trecut prin mână peste 30 de generaţii de elevi.

"Mulţi dintre ei sunt acum la casele lor, au copii. Pe unii îi mai recunosc doar după ochi", ne spune amuzat Aurel Manole.

"Este greu să trăieşti numai din pictură"

Aurel Manole este dezamăgit de statutul pictorilor şi artiştilor în societatea românească.

"Este greu să trăieşti numai din pictură pentru că valorizarea artistului, la ora actuală, nu este cea care ar trebui să fie", afirmă pictorul.

În momentul de faţă, un singur gălăţean a riscat, renunţând la serviciu, pentru a se dedica în întregime picturii şi a trăi efectiv din asta.

Aurel Manole crede că trebuie făcută o diferenţiere clară între pictorii profesionişti şi cei amatori pentru a se înlătura confuziile, mai mult sau mai puţin voite, care se fac.

"La amatori, lipseşte baza de cunoştinţe, pregătirea necesară, chiar dacă unii dintre ei sunt talentaţi şi foarte buni autodidacţi", conchide pictorul.

Ce îi place?

Îmi plac oamenii sinceri şi direcţi.Îmi plac călătoriile şi natura. Mi-ar place să locuiesc la ţară într-o zonă frumoasă. Trecerea de la deal la munte este cea mai frumoasă în imagini, mai ales toamna şi primăvara.

Ce nu îi place?

Nu îmi plac persoanele ascunse, cei care sunt invidioşi. Nu îmi plac oamenii care deşi au o pregătire precară, doresc să fie în faţă, să fie văzuţi. Mă întreb ce îi mână? Am rămas surprins să constat că se cred cu totul altfel decât sunt în realitate.

Întrebări şi răspunsuri

Când aţi realizat că doriţi să deveniţi pictor?

De la vârsta de patru ani am început să cochetez cu desenul. Desenam cu cărbunele din sobă, cu care murdăream pereţii casei. Consecinţa, scandaluri, bătăi. Până într-o zi când tatăl meu mi-a văruit un perete în spatele casei şi mi-a spus: „Acolo să te joci ! Nu mai murdări pereţii !". Aşa m-am născut, cu dorinţa de a mă exprima prin imagine.

Aţi ajuns şi profesor de pictură...

Mi-a plăcut meseria, dar şi zona aceasta de a preda, de a avea învăţăcei. Am îmbrăţişat cu plăcere profesia de dascăl. La 23 de ani, eram profesor la şcoala generală din Tudor Vladimirescu, unde am predat desen tehnic şi artistic.

Mă întâlnesc şi acum cu foştii mei elevi. E o mare satisfacţie că mă recunosc şi după 30 de ani.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite