Peste 15 mii de gălăţeni nu au intrat încă în posesia cardului naţional de sănătate, care a devenit obligatoriu la începutul acestei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sunt şi gălăţeni care refuză cardurile de sănătate. Foto: Adevărul
Sunt şi gălăţeni care refuză cardurile de sănătate. Foto: Adevărul

În weekend, doar 33 de persoane au trecut pragul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate pentru a intra în posesia documentului electronic.

Gălăţenii care nu au primit acasă cardul naţional de sănătate au mers în aceste zile la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate pentru a intra în posesia lui.

„Astăzi, până la ora 12:00 am eliberat 83 de carduri. E o cifră prea mică, comparativ cu 15.000”, a declarat dr. Elena Vrabie, preşedinte C.J.A.S. Galaţi.

Cardul naţional de sănătate a născut controverse şi la Galaţi. Peste 40 de persoane au refuzat să îl accepte, invocând motive religioase ori de conştiinţă.

„Inclusiv astăzi au venit la noi persoane care refuză cardurile din aceste motive. Nu este nicio problemă, vor primi o adeverinţă-tip, valabilă trei luni. Din trei în trei luni pot veni la noi pentru a lua adeverinţa”, a precizat dr. Elena Vrabie, preşedinte C.J.A.S. Galaţi.

Cardul de sănătate a devenit obligatoriu la finalul săptămânii trecute. Activarea documentului electronic se va face odată cu primul serviciu medical.

În prima zi de funcţionare a cardului naţional de sănătate, casele de asigurări s-au organizat pentru a urmări modul în care funcţionează acest sistem şi pentru a răspunde solicitărilor venite din partea asiguraţilor şi a furnizorilor de servicii medicale.

Potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, la spitale au fost efectuate internări validate cu cardul de sănătate, dar şi în urma verificării asiguratului în sistem, în cazul în care acesta nu a intrat în posesia cardului de sănătate. 

Servicile medicale care nu vor fi validate cu cardul de sănătate vor fi monitorizate separat pentru a le analiza şi a accelera predarea cardurilor către asiguraţi.  

„Adresabilitatea pacienţilor, aşa cum era de aşteptat, este mai mică în această perioadă. Cu toate acestea, vom monitoriza în continuare foarte atent modul în care furnizorii de servicii medicale utilizează cardul de sănătate, pentru a ne asigura că pacienţii au acces neîngrădit la serviciile de care au nevoie. Casele de asigurări vor raporta periodic sau ori de câte ori au de semnalat o problemă, pentru a găsi rezolvarea în cel mai scurt timp, fără a crea disconfort pacienţilor”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. 

Există însă şi români care nu ştiu cum să folosească documentul electronic emis de Ministerul Sănătăţii. În aceste zile, unii asiguraţi au crezut că pe cardul de sănătate există bani, aşa că au mers cu ele la bancomate, reuşind să blocheze aparatele, fiind convinşi că pe carduri au sume cuprinse între 100 - 500 Euro. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite