Pesta porcină africană a revenit la Schela în prima zi a anului 2020, însă autorităţile au omis să anunţe, deşi sunt obligate prin lege să o facă

Pesta porcină africană a revenit la Schela în prima zi a anului 2020, însă autorităţile au omis să anunţe, deşi sunt obligate prin lege să o facă

FOTO Arhiva Adevărul

Precedentul focar al epidemiei fusese descoperit în localitate în luna iulie a anului 2019 şi, în teorie, fuseseră luate măsuri speciale de prevenire a răspândirii. Care, iată, nu au funcţionat.

Prima zi a anului 2020 nu a adus veşti tocmai bune pentru locuitorii comunei Schela din judeţul Galaţi. Sătenii au aflat că pesta porcină s-a întors în localitate, după ce le mai făcuse o vizită şi în iulie 2019.

De data aceasta, periculosul virus (mortalitatea în cazul porcilor care au contactat boala este de 100%; nu există vaccin şi nici tratament ca în cazul pestei porcine clasice) a fost confirmat într-o gospodărie aflată în latura de apus a aşezării, iar veterinarii au dispus ca toate animalele din gospodărie să fie ucise şi îngropate la marginea localităţii.

Cumva îngrijorător este că boala revine în Schela la circa cinci luni de la precedentul incident, asta în condiţiile în care în zonă, cel puţin în teorie, a fost interzisă între timp orice mişcare a animalelor vii şi a cărnii din gospodării.

Trecând peste acest aspect, merită remarcat faptul că am aflat despre noul focar de pestă porcină africană de la Schela absolut dintr-o întâmplare. Deşi legea impune ferm autorităţilor să anunţe populaţia, prin toate formele (adică şi prin presă) despre noile focare de boală şi despre măsurile de carantină şi interdicţiile cerute de normele sanitar-veterinare, acest lucru nu s-a întâmplat.

O fi zi liberă, însă conform legii, cazurile noi de pestă porcină africană intră în răspunderea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, condus de prefectul judeţului Galaţi.

Nu ştim dacă respectiva şedinţă (obligatorie după lege) a avut loc, însă am aflat că noul prefect al judeţului Galaţi este deja în concediu, la doar câteva zile după ce a fost instalat, iar instituţia nu a transmis presei nicio avertizare legată de situaţia de la Schela. De altfel, instituţia nici măcar nu are un comunicator pentru relaţia cu mass-media, după cum se poate observa şi pe site-ul propriu. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările