Pesta porcină africană, un nou focar în judeţul Galaţi, la Griviţa. Este deja al doilea din anul 2020

Pesta porcină africană, un nou focar în judeţul Galaţi, la Griviţa. Este deja al doilea din anul 2020

Veterinarii vor ucide preventiv toţi porcii din Griviţa FOTO Adevărul

Periculosul virus, care produce la porci o mortalitate de sută la sută a fost depistat în două gospodării din amintita localitate. Toţi cei aproape 500 de porci din Griviţa vor fi ucişi preventiv de către veterinari.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prefectura Judeţului Galaţi a anunţat că în judeţ şi-a făcut apariţia un nou focar de pestă porcină, deja al doilea din anul 2020. De data aceasta, prezenţa virusului a fost confirmată în două gospodării situate în vestul localităţii Griviţa, după ce primul focar fusese înregistrat la Schela.

„Genomul viral pentru pesta porcină africană a fost detectat în probele de sânge şi în organele analizate de către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău. Imediat ce s-a primit confirmarea, a fost convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă”, a transmis instituţia amintită.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit pe 5 ianuarie.2020 şi a aprobat Planul de măsuri la confirmare în zona de protecţie şi cea de supraveghere, ca urmare a confirmării focarului de pestă porcină africană în cele două gospodării din localitatea Griviţa.

„Astfel, s-a decis eutanasierea preventivă a celor 474 de porci aflaţi în cele 174 de gospodării, distrugerea cadavrelor şi ecarisarea teritoriului, precum şi aplicarea măsurilor de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport. Pentru lichidarea rapidă a focarului, membrii comisiei de evaluare au fost convocaţi în data de  6.01.2020, ora 8.30, la sediul Primăriei comunei Griviţa”,  a mai informat Instituţia Prefectului.

Este de reţinut faptul că în acestă zonă, deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepţia cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizare; animalele sunt supuse catagrafierii şi supravegherii clinice de către medicii veterinari.

Tot în cadrul aceleiaşi sedinţe, s-a aprobat, atât planul de măsuri la confirmare în zona de protecţie şi cea de supraveghere, cât şi decizia de instaurare a zonei de protecţie şi supraveghere ca urmare a confirmării oficiale a bolii pestă porcină africană, în gospodăria situată la marginea vestică a Comunei Schela.

„Reamintim că pesta porcină africană este o boală gravă, care nu afectează oamenii, dar este extrem de periculoasă pentru animale şi se răspândeşte cu repeziciune”, a mai precizat instituţia citată.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările