Pesta porcină africană confirmată într-o localitate gălăţeană. Autorităţile au ucis preventiv mai multe animale, stabilind şi o zonă de protecţie în jurul focarului

Pesta porcină africană confirmată într-o
localitate gălăţeană. Autorităţile au ucis preventiv mai multe animale,
stabilind şi o zonă de protecţie în jurul focarului

Foto: arhivă Adevărul

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit astăzi şi a aprobat planul de măsuri la confirmare în zona de protecţie şi cea de supraveghere, ca urmare a confirmării focarului de pestă porcină africană în exploataţia non-profesională a unui cetăţean din Bălăşeşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorităţile judeţene au decis uciderea preventivă a celor patru porci aflaţi în exploataţie (unul fiind deja mort), distrugerea cadavrelor şi ecarisarea teritoriului, precum şi aplicarea măsurilor de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport.

”S-au instaurat o zonă de protecţie în jurul focarului, de minim 3 kilometri, cuprinzând localităţile Bălăşeşti, Pupezeni şi Ciureştii Noi, precum şi o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include zona de protecţie, pe raza localităţilor din judeţul Galaţi: Cerţeşti, Cotoroaia, Ciureşti, Bălăbăneşti, Cruceanu, Rădeşti, Zimbru, Lungeşti, Adam, Bursucani, Căuieşti, Ştieţeşti; din judeţul Vaslui: Criveşti, Tutova, Ciortolom, Bădeana, Griviţa, Trestiana, Odaia Bursucani, Brădeşti, Docani, Docăneasa, Gara Docăneasa, Pochidia, Borodeşti, Sălceni; fondurile de vânătoare 26 Adam, 27 Rădeşti, 24 Vizureni, 23 Ghidigeni, 28 Cerţeşti”, a declarat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.

În aceste zone, deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepţia cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizare; animalele sunt suspuse catagrafierii şi supravegherii clinice de către medicii veterinari.

Reamintim că pesta porcină africană este o boală gravă care nu afectează oamenii, dar poate produce mari pagube economice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: