UPDATE Nu mai puţin de 21 de persoane cercetate pentru trafic cu alcool au fost arestate preventiv. Prejudiciul adus statului, 5 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alcoolul era produs ilegal la o societate din Brăila. Foto: Adevărul
Alcoolul era produs ilegal la o societate din Brăila. Foto: Adevărul

Nu mai puţin de 21 de persoane au fost arestate preventiv, după ce, în această dimineaţă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Galaţi, împreună cu lucrătorii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (B.C.C.O.) Galaţi au destructurat mai multe grupări infracţionale.

UPDATE, ora 19.40: Galaţi: 21 dintre persoanele reţinute în dosarul de evaziune cu prejudiciu de 5 mililoane de euro, arestate.

Un număr de 21 de persoane care făceau parte din reţeaua de evaziune cu alcool contrafăcut cu un prejudiciu de cinci milioane de euro au fost arestate preventiv, joi, de Tribunalul Galaţi, în timp ce în cazul altei persoane magistraţii au luat măsura arestului la domiciliu, anunţă Mediafax. Astfel, potrivit unui comunicat de presă, Tribunalul Galaţi a admis propunerea procurorilor Serviciului Teritorial Galaţi al DIICOT de arestare preventivă a unui număr de 21 de persoane şi a emis pe numele acestora mandate pentru 30 zile.

Au fost arestaţi preventiv Stercu Tănase, Fuduli Tănase, Carapale Gheorghe, Ghiţă Tănase, Becheş Ştefan, Kádár Ferenc-György, Crăciun Daniel-Leonard, Gábor Vilmos-István, Joó Ervin-Geréb, Voiculeţ Marius-Gabriel, Manole Ovidiu-Adrian, Aniţa Dumitru, Puiu Răzvan-Vasile, Csoboth István-Csongor, Dobriţa Mihai-Cătălin, Alexandru Marius-Cristian, Călbază Marcel Traian, Moldovan Marius, Păcurar Ioan Vasile, Ciutan Cristina Carla şi Waldhütter Mircea. Aceeaşi sursă a precizat că în cazul inculpatei Călbază Irina Gabriela Tribunalul Galaţi a luat măsura arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile.

Decizia de joi a instanţei poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare şi de la comunicare.
În dosarul de evaziune cu un prejudiciu de cinci milioane de euro sunt vizate şi firme care au contrafăcut alcool etilic, prin filtrarea de alcool sanitar, loţiuni cosmetice şi soluţii pentru parbrize, apoi l-au vândut în magazine.

În acest dosar, procurorii DIICOT Galaţi au audiat zeci de persoane, iar 22 dintre acestea au fost reţinute.
În acest dosar, 110 percheziţii au avut loc marţi în Capitală şi în judeţele Brăila, Constanţa, Tulcea, Bacău, Harghita, Covasna, Braşov, Mureş şi Maramureş, la locuinţele unor persoane şi la sediile unor societăţi comerciale, pentru destructurarea unor grupuri infracţionale organizate specializate în evaziune fiscală, producere şi deţinere de bunuri accizabile în afara unor antrepozite fiscale şi spălare de bani. Prejudiciul calculat până în prezent este de peste 5.000.000 de euro.

___________________________________________________________________________________

Ştire iniţială:

Procurorii DIICOT – ST Galaţi, împreună cu poliţiştii BCCO Galaţi şi inspectori ai Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi ai Direcţiei Generale a Vămilor, efectuează  astăzi, 21 octombrie, 110 percheziţii (domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale) în vederea destructurării unor grupuri infracţionale organizate, specializate în comiterea infracţiunilor de: evaziune fiscală; de producere şi deţinere de bunuri accizabile în afara unor antrepozite fiscale; spălare de bani. Percheziţiile sunt efectuate pe raze judeţelor: Brăila, Constanţa, Tulcea, Bacău, Harghita, Covasna, Braşov, Mureş, Maramureş şi a municipiului Bucureşti. De asemenea, peste 150 de persoane urmează să fie conduse la audieri la sediul DIICOT Galaţi.

În urma investigaţiilor efectuate s-a stabilit că mai multe persoane de pe raza municipiului Brăila (L.M., L.T., P.L., V.D., D.M.C., A.M.C.) au constituit un grup infracţional organizat în vederea determinării şi înlesnirii comiterii de către alte nuclee infracţionale organizate a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de deţinere şi producere, în afara unor antrepozite fiscale, a unor bunuri supuse accizării.

Astfel, aceştia desfăşoară etapizat activităţi de determinare şi înlesnire a unor activităţi economice evazioniste de mare amploare în domeniul comercializării nefiscalizate a alcoolului etilic şi produselor derivate, începând cu denaturarea ilicită (parţială cu încălcarea normelor legale în materie) a alcoolului etilic, urmată de livrarea disimulată a acestuia sub apartenenţa unor diverse produse (alcool sanitar, loţiuni cosmetice, soluţie spălare parbriz etc.) prin intermediul unor lanţuri de magazine de tip hipermarket către diverşi producători de băuturi contrafăcute, în baza unor înţelegeri prealabile cu aceştia.

Ulterior achiziţionării en-gross a acestor produse, cei în cauză recurg la „renaturarea” lor ilicită (prin filtrări succesive şi alte procedee empirice) şi comercializarea clandestină a alcoolului etilic astfel (re)obţinut sub formă de băuturi alcoolice, bugetul de stat fiind prejudiciat în urma sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale cu titlul de accize.

În urma cercetărilor efectuate au fost identificate nucleele infracţionale aflate în diverse zone ale ţării care s-au aprovizionat, de la grupul de firme utilizat de membrii grupului infracţional din municipiul Brăila, cu importante cantităţi de alcool medicinal, pe care ulterior le-au supus procedeelor de „renaturare”.

Procurorii DIICOT – ST Galaţi au identificat astfel de nuclee infracţionale, ce acţionează, în mod conjugat, în vederea obţinerii de alcool etilic, prin filtrarea alcoolului medicinal, în următoarele judeţe ale ţării:

    1.    Tulcea şi Constanţa (grup infracţional condus de numiţii S.T. şi S.D.),

    2.    Braşov (grup infracţional condus de numitul V.M.G.),

    3.    Covasna (grup infracţional condus de numitul K.F.G.),

    4.    Harghita (grup infracţional condus de numitul C.I.C.),

    5.    Mureş (grup condus de numitul C.M.T.).

De asemenea, membrii grupului infracţional din municipiul Brăila au interacţionat, pe linie infracţională, cu o altă grupare constituită pe raza judeţului Maramureş (condusă de numitul P.I.V.). Această colaborare cu ramura infracţională din judeţul Maramureş a început în momentul în care Direcţia Generală a Vămilor a retras autorizaţia de producţie a alcoolului etilic emisă pentru societatea producătoare de alcool din municipiul Brăila.

Astfel, alcoolul sanitar produs de SC Marex SA Brăila a fost livrat prin intermediul SC Stejar Prodimpex SRL Bucureşti, SC Larlexmar SRL Brăila şi Vidiavi Company SA Brăila către nucleele infracţionale enumerate mai sus - fie în mod direct, fie prin intermediul unor societăţi comerciale de „tip fantomă”, ori prin intermediul unor retaileri - alcool sanitar în cantităţi mari, care apoi a fost filtrat de membrii grupurilor infracţionale „beneficiare”, fiind obţinut astfel alcool etilic, care a fost valorificat de aceste din urmă grupuri infracţionale către diferite persoane. Cumpărătorii alcoolului etilic obţinut prin filtrarea alcoolului sanitar, produs de SC Marex SA Brăila şi valorificat prin intermediul societăţilor intermediare, a fost utilizat prin înglobarea în diferite băuturi alcoolice care au fost puse în vânzare către populaţie.

Totodată a fost identificat şi un mecanism de spălare a banilor ce constă în preluarea şi transferul activelor societăţilor comerciale implicate în activităţile de evaziune fiscală de către un grup infracţional organizat, în scopul asigurării foloaselor materiale obţinute în mod ilicit.

Prejudiciul calculat până la acest moment procesul este de peste 5.000.000 euro.

La activităţi participă lucrători din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, lucrători din structurile teritoriale de combatere a criminalităţii organizate, respectiv B.C.C.O, Constanţa, B.C.C.O. Bacău, B.C.C.O. Braşov, B.C.C.O. Mureş şi B.C.C.O. Cluj, precum şi inspectori ai Directiei Generale Antifrauda Fiscala si ai Directiei Generale a Vamilor. Aceştia sunt sprijiniţi de lucrători din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie şi de lucrători ai Jandarmeriei Române.

Instrumentarea cauzei s-a realizat cu sprijinul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite