Pelerinaj de pomenire a Sfinţilor Martiri Brâncoveni la Mănăstirea Cârlomăneşti

Pelerinaj de pomenire a Sfinţilor Martiri Brâncoveni la Mănăstirea Cârlomăneşti

Pelerinaj la Mănăstirea Cârlomăneşti FOTO Petrică Costiuc

Cu acest prilej, în biserica mănăstirii a fost vernisată o expoziţie de icoane de patrimoniu şi o serie de documente cu imagini ale slujitorilor şi credincioşilor prigoniţi în perioada comunistă. De asemenea, pentru a marca şi Centenarului Primului Război Mondial, a fost organizată o expoziţie de uniforme militare de epocă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ca în fiecare an din ultimele două decenii, la Mănăstirea Cârlomăneşti din judeţul Galaţi a avut loc un pelerinaj amplu pentru cinstirea şi pomenirea ocrotitorilor spirituali ai aşezământului monahal vechi de aproape şase secole:  Sfinţii Martiri Brâncoveni.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită sub înalta binecuvântare a arhiepiscopului locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, şi a adunat în jurul Sfântului Potir un sobor de preoţi şi diaconi din parohiile Protopopiatului Tecuci, oficialităţi locale, dar şi un mare număr decredincioşi din parohiile învecinate, la care s-au adăugat numeroşi credincioşi români ce lucrează în străinătate, veniţi acasă în perioada verii.

Cu acest prilej, câteva grupuri de copii şi tineri din mai multe parohiile învecinate, înveşmântaţi în port popular autentic au prezentat un program artistic, iar în biserica mănăstirii a fost vernisată o expoziţie de icoane de patrimoniu şi o serie de documente cu imagini ale slujitorilor şi credincioşilor prigoniţi în perioada comunistă.

Expoziţia a fost organizată de mănăstire în cooperare cu Protopopiatul Tecuci, în contextul „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului” în Patriarhia Română.


Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la victoriile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, mai mulţi membri ai Asociaţiei „Tradiţia militară” - filiala Galaţi au fost prezenţi la hramul acestei mănăstiri pentru a prezenta drapelul şi costumaţiile purtate de soldaţii români în primul război mondial şi a aduce în atenţia privitorilor câteva scene de luptă.


La final, pelerinii au fost invitaţi la agapa frăţească oferită în pădurea situată lângă biserica cea nouă a mănăstirii, unde au fost împărţite pachete cu hrană.

Despre Mănăstirea Cârlomăneşti

Situată între localităţile Cerţeşti şi Cârlomăneşti, la 40 km NE de Tecuci, într-un cadru natural deosebit, Mănăstirea Cârlomăneşti este un punct de interes religios reaşezat, de curând, pe harta spirituală a Eparhiei Dunării de Jos.


Accesul spre mănăstire se face pe drumurile judeţene 251A Tecuci – Corod şi 251B Corod – Cerţeşti.
Zidită pe locul unui schit în jurul anului 1445, atestată documentar la sfârşitul secolului al XVII- lea, mănăstirea avea să fie integrată în secolul al XVIII-lea curentului de înnoire duhovnicească promovat de Sf. Paisie de la Neamţ, devenind un important centru monahal din sudul Moldovei.

La 1809 mănăstirea este menţionată ca metoc al Episcopiei Romanului. În 1821 este complet distrusă de eterişti şi de turci, călugării fiind nevoiţi să fugă. Puţinii monahi rămaşi au schimbat cu cca 1 km locul mănăstirii, construind până la 1824, o biserică de cărămidă, existentă şi astăzi.

După 1864 această biserică a deservit credincioşii din localităţile din satele Cârlomăneşti şi Cerţeşti.
La 1957 biserica este trăsnită, incendiată şi apoi părăsită, în ruină.

Viaţa monahală este reluată în anul 1997, când Chiriarhul Dunării de Jos hotărăştere înfiinţarea ei.
În jurul vechii biserici de cărămidă se înalţă astăzi o biserică nouă şi un corp de chilii ce pot aduce tuturor pelerinilor bucuria rugăciunii şi odihna într-un loc al liniştei binecuvântate.

Începând din anul 2012, ca urmare a unei Hotărâri a Consiliului Local, comuna Cerţeşti a intrat sub ocrotirea spirituală a Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

citeste totul despre: