Pe urmele mafiei balastului. Amendă record şi dosar penal pentru o firmă care scotea ilegal pietriş din Siret

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Zona de unde se extrăgea balastul era deja una cu probleme, deoarece adâncirea cursului Siretului (şi pe fondul existenţei balastierelor ilegale) a pus în pericol staţia de captare a apei pentru irigaţii aferentă terasei Nicoreşti.

Inspectorii de gospodărire a apelor din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Prut-Bârlad şi de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi au efectuat recent un control pe malul stâng al râului Siret, cu scopul de a verifica în ce măsură este respectată legea de către firmele care se ocupă cu excavarea pietrişului din albia râului.

Dincolo de deficienţele minore constatate în zonă, a surprins însă tupeul patronului unei firme de construcţii (al cărei nume nu a fost făcut deocamdată public), care a deschis o balastieră în zona Ionăşeşti (judeţul Galaţi) unde se lucra de zor la extragerea şi vânzarea pietrişului deşi nu fuse obţinut niciun aviz legal în acest sens. Iar cum în discuţie sunt mii de tone de balast, lucrurile par să fie foarte grave.

În zona respectivă sunt de câţiva ani probleme din cauza adâncirii cursului Siretului (şi pe fondul exploatării agresive a balastului), motiv pentru care staţia de pompare a apei de irigaţii pentru Terasa Nicoreşti a întâmpinat mari probleme să asigure apa pentru agricultură, mai ales în perioadele cu debit scăzut al râului.

„Inspectorii au constatat că respectiva societate comercială nu deţinea acte de reglementare din punct de vedere al gospodăririi apelor pentru exploatare/extragere agregate minerale din albia râului Siret.  Agenţii constatatori de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi au solicitat prezenţa unui echipaj de poliţie la numărul unic de urgenţă 112”, a precizat ABA Prut-Bârlad.

În urma controlului s-a constat faptul că s-a încălcat Legea Apelor 107/1996, potrivit căreia, conform art. 87, „Constituie contravenţii în domeniul apelor următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: punctul 5) extragerea agregatelor minerale din albiile sau malurile cursurilor de apă, canalelor, lacurilor, de pe plajă sau de pe faleza mării, fără aviz sau autorizaţie de gospodărire a apelor sau cu nerespectarea prevederilor acestora”.

„Drept urmare, societatea comercială a fost sancţionată cu o amendă de 80.000 de lei, conform Legea Apelor 107/1996 art. 88, lit. (a), iar Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad va depune plângere penală”, a precizat instituţia.

Potrivit statisticilor, circa o treime din cantitatea de piatră folosită în construcţiile din România provine din exploataţii ilegale. Cea mai mare parte din aceasta este folosită pentru construcţii civile neautorizate sau realizate „în regie proprie”.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite