Pateul vegetal total original inventat în România, la care cercetătorii au muncit trei ani. „Alimentaţia trebuie să fie medicament şi să prevină“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele trei cadre didactice de la Ingineria Alimentelor au creat un produs inovativ Foto: Valentin Trufaşu
Cele trei cadre didactice de la Ingineria Alimentelor au creat un produs inovativ Foto: Valentin Trufaşu

Dascălii de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi au muncit trei ani pentru a crea un pateu vegetal din făină de linte roşie şi bob, cu care au câştigat medalia de aur la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva, care a avut loc recent.

Profesorii Livia Pătraşcu, Ina Vasilean şi Iuliana Aprodu, de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi, şi doctorandul Marian Nicolau au reuşit o performanţă extraordinară pentru învăţământul românesc la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva, care a avut loc în perioada 29 martie-2 aprilie 2017 la Geneva. Ei au câştigat medalia de aur cu o invenţie ce poate revoluţiona industria de profil: este vorba de un pateu vegetal din făină de linte roşie şi bob.

Anterior, în luna martie 2017, Ministerul Cercetării şi Inovării din România a organizat o competiţie la nivel naţional, iar brevetul creat de cei patru a fost selectat pentru a fi prezentat la cel de-al 45-lea Salon Internaţional de Inventică de la Geneva. De amintit este şi faptul că Asociaţia „Russian House“, care susţine cercetarea la nivel internaţional, le-a oferit gălăţenilor premiul special pentru produsul obţinut.

Cercetare de trei ani

Testele iniţiale pentru pateul vegetal au început cu trei ani în urmă, sub forma unei lucrări de disertaţie ce a vizat exploatarea unor materiale vegetale care în prezent nu se procesează la nivel industrial. Profesorii gălăţeni au propus leguminoasele, ţinând cont că acestea nu se valorifică suficient. Pentru că rezultatele au fost promiţătoare, dascălii au brevetat în 2016 la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci) un procedeu prin care au obţinut un pateu vegetal din leguminoase, fiind vorba de bob şi linte.

Activitatea de cercetare care a condus la obţinerea brevetului a fost rezultatul muncii în echipă a celor trei profesori şi a doctorandului, iar aceasta a fost susţinută financiar în întregime de Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi. „Este un produs vegetal tartinabil pe bază de făină de leguminoase, care sunt foarte  valoroase din punct de vedere nutritiv“, detaliază profesoara Iuliana Aprodu.

Bogat în minerale, în vitamine şi în antioxidanţi

Produsul gălăţenilor este cu atât mai interesant, cu cât valorifică două leguminoase ignorate de industria alimentară, în ciuda calităţilor lor nutriţionale. Lintea şi bobul au mai puţină grăsime decât soia. Şi procesul tehnologic reprezintă o inovaţie, pentru că stabilizarea produsului nu este deloc uşoară, ţinând cont că nu conţine deloc E-uri. Procesarea se face cu făină integrală, în timp ce produsele similare de pe piaţă se obţin cu materii prime rafinate, de obicei izolat proteic de soia, care presupune o procesare accentuată a materiei prime până se ajunge la ingredientul ce va fi utilizat efectiv în procesul tehnologic.

pate vegetal

Pateul vegetal este realizat printr-un procedu tehnologic inovativ FOTO Valentin Trufaşu

Prin urmare, brevetul invenţiei protejează atât produsul, cât şi tehnologia de obţinere a acestuia. Acest gen de făină aduce multe beneficii pentru sănătate, produsul obţinut din ea fiind clean label, ceea ce înseamnă „etichetă curată“, deci şi „mâncare adevărată“, adică transparenţă totală în privinţa ingredientelor şi a tehnologiilor folosite în industria agroalimentară. Produsele care se supun regulilor clean label conţin numai ingrediente naturale, simple, uşor de recunoscut şi inclusiv de pronunţat de către consumator. Sunt eliminate ingredientele artificiale şi cele chimice, de sinteză. 

„Promovăm produsul curat, produsul bun pentru sănătate, pornind de la conceptul că alimentaţia trebuie să fie medicament şi să prevină“, explică unul dintre creatorii pateului vegetal, profesorul Ina Vasilean. Pateul conţine o aşa-numită proteină bună, care îi aduce corpului aminoacizi esenţiali. Produsul este bogat în minerale, în vitamine şi în antioxidanţi, dar conţine şi carbohidraţi cu indice glicemic foarte scăzut. Interesant de amintit este că produsul i-a impresionat puternic pe genevezi, aceştia întrebând deja unde pot găsi pateul pe piaţă pentru a-l putea cumpăra.

Nu provoacă alergii

Pateul vegetal creat la Galaţi nu are potenţial alergen şi vizează înlocuirea produselor similare de pe piaţă care conţin soia. „Este o problemă pe care o identificăm la produsele din soia. Tot mai multe studii arată că mare parte din soia de pe piaţă este modificată genetic şi nu se mai cunoaşte care este linia pură, care sunt liniile nemodificate genetic. Acesta este un alt element de noutate pe care îl aduce produsul nostru raportat la produsele similare de pe piaţă care conţin soia“, explică profesorul Livia Pătraşcu.

pate vegetal 3

Premiile obţinute de produsul creat de dascălii gălăţeni FOTO Valentin Trufaşu

Un jurat, medic imunolog, de la o altă comisie care analiza invenţiile la salonul de la Geneva din acest an, a venit special la standul românesc pentru a se interesa despre pateul vegetal, ţinând cont de alergenii care se găsesc în produsele cu soia şi efectele deloc plăcute pe care le produc în organismul uman.

Pateul vegetal a fost deja brevetat şi cât de curând va ajunge şi pe piaţă, mai întâi pe cea naţională, iar apoi pe cea internaţională, ţinând cont că inventatorii au fost contactaţi de mai multe firme străine pentru a face posibil acest lucru. S-a ţinut chiar şi o conferinţă pentru ca dascălii să înveţe să îşi protejeze invenţia pe plan naţional şi apoi internaţional, urmând să facă transferul de tehnologie de la inventator la producător.

E nevoie de un brand, dar şi de o marcă

Pasul următor va fi crearea unui brand al produsului şi a unei mărci, lucruri ce sunt complet noi pentru profesorii gălăţeni, care se pricep foarte bine la partea de laborator, de creaţie. „Este mai dificil pentru universităţi să facă acest pas spre economie. Este momentul să se facă acest pas instituţional, în sensul că demersurile ulterioare vor fi preluate de facultate şi se va merge direct către producători“, a declarat profesorul Petru Alexe, fostul decan al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi.

pate vegetal 1

Pateul conţine făină de linte roşie şi bob FOTO Valentin Trufaşu

Preţul de vânzare nu va fi cu mult mai mare decât cel cu care sunt vândute acum produsele similare, deşi pateul vegetal al profesorilor gălăţeni este un produs premium. Explicaţia este simplă: ingredientele din produs sunt naturale.

Producătorul care va prelua invenţia nu va avea voie să modifice ingredientele sau să adauge celebrele E-uri pentru a câştiga la preţ sau a prelungi perioada de valabilitate a produsului. „Este o nouă victorie a învăţământului superior de industrie alimentară din România şi, în special, de la Galaţi. Nu este un rezultat izolat, ci unul de continuitate“, concluzionează profesorul Petru Alexe. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite