Pastrama de berbecuţ cu mămăliguţă. Secretele maturării cărnii şi ingredientele care dau preparatului aroma specială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pastrama de berbecuţ Foto: casabrancoveanu.ro
Pastrama de berbecuţ Foto: casabrancoveanu.ro

Pastrama de berbecuţ este una dintre mâncărurile tradiţionale româneşti, reţeta putând fi preparată rapid şi cu puţine ingrediente. Există însă câteva trucuri pentru ca preparatul să iasă aşa cum trebuie.

Pastrama de berbecuţ este un preparat ce se poate găti relativ uşor, cu condiţia respectării câtorva paşi în pregătirea cărnii şi adăugarea ulterioară a ingredientelor. ”Recomand să se folosească bucăţile de carne fără grăsime, şi mă refer aici la pulpa din spate a animalului”, precizează Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru cinci porţii:

-Două kilograme de carne de berbecuţ;

-Usturoi-100 de grame;

-Sare-40 de grame;

-Piper-20 de grame;

-Boia dulce-6 grame;

-Cimbru-4 grame;

-O foaie de dafin;

-Vin-150 de mililitri;

-Ardei iute-după gust.

Primul pas este să tăiem carnea de berbecuţ în fâşii de 150-200 de grame, astfel încât să fie uşor de manipulat când o punem pe grătar, după care presărăm peste ea condimentele (boia, cimbru şi ardei iute), adăugând şi sare, usturoi şi piper, după gust.

Vom înfolia apoi carnea şi o vom lăsa la frigider timp de o săptămână, cu precizarea că bucăţile de carne vor fi întoarse zilnic de pe o parte pe cealaltă. După ce carnea s-a maturat, vom pune ulei într-un ceaun, o foaie de dafin şi adăugăm carnea, iar după 25 de minute de tratament termic, vom pune şi un pahar de vin.

”După ce carnea s-a pătruns, vom acoperi ceaunul cu un capac pentru a se păstra aromele din pastrama de berbecuţ. Vom pune apoi şi puţină zeamă de lămâie şi câteva frunze de mentă pentru a da cărnii o aromă deosebită”, explică maestrul Nichi Mărăcine.

În paralel, vom pune la foc şi mămăliguţa, astfel încât aceasta să fie gata odată cu pastrama de berbecuţ. Preparatul se poate servi cu cartofi făcuţi la cuptor şi o salată de murături sau castraveţi muraţi, dar şi un pahar de vin roşu, preferabil Merlot sau Souvignon Blanc. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite