Paşii făcuţi de o tânără spre titlul de campioană la dans sportiv. „Nu-mi mai făceam temele, voiam doar să dansez“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 16 ani, Cristiana Chiper a depăşit barierele vârstei şi a câştigat numeroase titluri de campioană naţională la dans sportiv, la categoriile pentru adulţi. S-a antrenat cu cei mai buni dansatori din lume, iar în prezent este şi instructor de dans sportiv.

Cristiana Chiper (16 ani), elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrânceanu“ din Bacău, este multiplă campioană naţională la dans sportiv, atât la categoria standard, cât şi la secţiunea latino. Cu alte cuvinte, ştie mişcările armonioase ale valsului lent, dar şi pe cele elegante ale valsului vienez. Stăpâneşte mişcările vivace ale tango-ului şi pe cele domoale care definesc stilul slow foxtrot, precum şi paşii încrucişaţi ai quick step-ului. şi asta nu-i tot. Îşi unduieşte frumos şoldurile pe rumba, excelează şi la prizele din samba, şi la pozele de paso doble, şi la piruetele de jive, şi la mişcările rapide de cha-cha-cha. Pe scurt, Cristiana ştie zece stiluri de dans.

Nici teama de accidentare nu a ţinut-o departe de ringul de dans

La început, Cristiana dansa în joacă, imita mişcările văzute la televizor şi nici prin cap nu-i trecea că ar putea face performanţă. „Dansatoare“ nu era primul răspuns care-i venea în minte când era întrebată ce-şi doreşte să devină când va fi mare.

Totul avea să se schimbe în clasa I, când a fost remarcată de reprezentanţii clubului de dans sportiv Academia Adamas, care făceau selecţii în şcoli. „Am rămas singura dintre cei aproximativ 40 de copii care începuseră să facă dans sportiv“, îşi aminteşte adolescenta. Cristiana nu s-a poticnit nici măcar după ce a suferit o fractură de femur, o accidentare serioasă, care a necesitat o operaţie.

Cristiana este o obişnuită a podiumurilor de premiere la dans sportiv FOTO arhiva personală

Imagine indisponibilă

La 8 ani avea primul său partener de dans. Nu au obţinut rezultate deosebite la concursuri, însă tocmai acest lucru i-a alimentat dorinţa de a deveni o dansatoare bună. A reuşit mai mult de atât. Şi-a îmbunătăţit permanent tehnica de dans, iar la 9 ani concura deja la categoria de vârstă 12-13 ani. Nu a fost descurajată nici când a rămas fără partener. „Lucram singură la sală şi mergeam la toate orele de curs, inclusiv la cele pentru copii mici. Nu-mi mai făceam nici temele pentru şcoală, voiam doar să dansez.“

La 14 ani, câştiga trofee în competiţii pentru adulţi

După doi ani în care s-a antrenat singură zi de zi, avea din nou partener – un coleg de clasă care făcuse gimnastică şi care fusese fascinat de pasiunea cu care Cristiana îi vorbea despre dans. Entuziasmul că avea din nou pereche a fost domolit însă de realitatea că gimnastica nu-i totuna cu dansul sportiv. „La început, a fost groaznic. Să iei pe cineva, efectiv, de la zero nu este deloc uşor“, recunoaşte tânăra. S-au pus însă pe treabă, iar coordonarea perfectă nu a întârziat să apară. După doar o lună de antrenamente, tânăra a participat la un concurs naţional de dans sportiv unde a stabilit un record – a obţinut locul întâi la toate categoriile de dans din competiţie. Ulterior, a reuşit să câştige şi să se plaseze pe podium la mai multe concursuri de dans sportiv.

Talentata adolescentă în timpul unui concurs de dans FOTO arhiva personală

Imagine indisponibilă

În ultimii doi ani şi jumătate, Cristiana a câştigat tot ce se putea în dansul sportiv din România. În 2018, a obţinut titlul la categoria standard la concursul internaţional Bacău Dance Open. Avea atunci doar 14 ani, dar concura deja cu succes la adulţi, la categoria 19-35 de ani. 

„Îmi este foarte greu să concurez la adulţi. Eu acum am 16 ani şi concurez cu perechi care au de la 19 ani în sus. M-am obişnuit, totuşi. Pasiunea şi perseverenţa m-au adus aici.“ Tot în 2018, a participat şi la campionatul de clase, o competiţie dificilă, la care concurează cele mai bune perechi din dansul sportiv românesc, pe categorii de vârstă. 

Devenea campioană, alături de partenerul său, la secţiunea latino şi vicecampioană, la secţiunea standard. A participat şi la un concurs internaţional de dans sportiv în Bulgaria, unde a câştigat, de asemenea, locul întâi la ambele categorii. Vitrina sa de trofee s-a umplut în acel an.

„La orele mele, ne jucăm, dar şi muncim“

Adevărata recunoaştere a muncii sale de peste opt ani a venit, însă, în 2019, când tânăra campioană şi partenerul ei au fost invitaţi să se antreneze, la Treviso, în Italia, cu cele mai bune perechi din dansul sportiv mondial. Anul trecut şi-a îmbunătăţit şi performanţa din 2018, la campionatul naţional de clase, adjudecându-şi, împreună cu partenerul său, atât titlul de campioană naţională la categoria latino, cât şi pe cel la categoria standard.

Cristiana trăieşte prin dans FOTO arhiva personală

Imagine indisponibilă

Şi pentru că nu se satură de dans niciodată, Cristiana Chiper este şi instructor pentru copiii cu vârste cuprinse între 4 şi 7 ani, pe care speră să-i transforme în campioni. „La această vârstă e nevoie să-şi dezvolte coordonarea şi să facă mişcare, pentru că ambele sunt la fel de importante. La orele mele de grup ne jucăm, ne distrăm, dar şi muncim.“

Cristiana este convinsă că nu va renunţa niciodată să danseze, însă vrea să-şi dedice o parte din timp şi celeilalte mari pasiuni. Tânăra va urma Facultatea de Design Vestimentar şi plănuieşte să-şi deschidă propriul atelier de haine.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Cum resuscitează un român dansuri populare demult uitate. „N-am crezut că voi putea trăi vreodată doar din dans“

Cine este tânăra care învaţă 200 de copii să danseze. „Puştii cu care lucrez nu mai au trac când sunt priviţi de foarte mulţi oameni“

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite