Parcul industrial de 4,1 milioane de euro care n-a produs nici măcar cinci bani în 13 ani de funcţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul industrial de la Galaţii: un sediu şi câteva hectare cu bălării FOTO C Crangan
Parcul industrial de la Galaţii: un sediu şi câteva hectare cu bălării FOTO C Crangan

Investiţia a fost începută în 2003, iar de atunci a consumat o sumă uriaşă din bugetul municipiului Galaţi, la început pentru investiţia în utilităţi, apoi pentru pază, întreţinere şi salariile şefilor.

Atunci când, în 2003, au fost demarate lucrările la Parcul Industrial Galaţi, primarul din acea vreme (Dumitru Nicolae – PSD) promitea că va fi un adevărat paradis economic, cu mii de locuri de muncă, după modelul investiţiilor similare din Ardeal. Pe măsură însă ce obiectivul (amenajat în partea de est a municipiului Galaţi, pe un câmp) înghiţea tot mai mulţi bani de la bugetul local, iar investitorii nu apăreau, a dovedit tot mai clar că proiectul este unul ratat.

Acum, la 13 ani de la înfiinţare, Parcul Industrial de la Galaţi nu are în continuare niciun client şi arată ca o mare tarla cu buruieni, deşi a costat peste 4,1 milioane de euro. De altfel, consilierii locali au votat deja anularea tuturor facilităţilor pentru eventualii investitori, ceea ce ar putea fi un prim pas către renunţarea la investiţie.

Pe câmp, cu preţuri de speculă

Tarifele de concesiune a terenurilor din Parcul Industrial (21,6 hectare), stabilite de Consiliul Local Galaţi în 2003, parcă au fost făcute de la bun început ca să alunge, nu să atragă investitorii. Astfel, pentru un metru pătrat de teren arabil, care, în acea vreme, avea un drum de acces foarte prost, nu avea apă curentă, nici canalizare şi nici energie electrică, se pretindea o taxă de 10 cenţi pe metru pătrat pe lună.

La doar câteva zeci de metri distanţă, terenurile private similare se vindeau cu un euro pe metrul pătrat, ceea ce înseamnă că, de fapt, un eventual investitor în parcul industrial trebuie să plătească anual o concesiune mai scumpă decât ar fi cumpărat terenul respectiv.

Cât despre aşa-zisele facilităţi, acestea erau insignifiante, căci constau doar în scutirea de impozit local pentru terenul concesionat, de obţinerea avizelor de funcţionare şi de construire cu celeritate (maxim 15 zile) şi de nişte reduceri de taxe de publicitate la promovarea afacerii. Şi-atât.

Şi mai bizar este că, în 2007, deşi tarifele se dovediseră neatractive, CL a decis să majoreze taxa de consesiune a terenului la 0,5 euro pe metrul pătrat pe lună, în condiţiile în care, în apropiere, terenul similar se videa cu cel mult 2-3 euro pe metrul pătrat.

Cheltuieli controversate cu duiumul

Ulterior, pe tarlaua de la marginea Galaţiului s-a construit, din banii contribuabililor,  un sediu administrativ de 1400 de metri pătraţi, o hală industrială de 1100 mp, câteva alei betonate, reţele de electricitate, de apă şi de canalizare.

Cap la cap, cheltuielile cu amintitele investiţii (execeptând valoarea terenului) au însumat, 3,7 milioane de euro, la care se adaugă încă 400.000 de euro sub formă de cheltuieli de funcţionare.

În Consiliul local, la suplimentările de buget, au ieşit permanent controverse din cauza preţurilor presupus umflate ale lucrărilor. Bunăoară, cabina de pază de la poartă – în fapt, o amărâtă de cămăruţă -  a costat peste 20.000 de euro, ajungând la circa 1.000 de euro pe metrul pătrat.

Viitorul sună rău

Potrivit primarului Marius Stan, nici în prezent nu a fost găsit vreun investitor pentru Parcul Industrial. „Directorul Costică Voicu mi-a spus că sunt tatonări cu mai multe firme, însă nimic contractual”, a precizat primarul.

Cât priveşte viitorul, lucrurile sunt destul de sumbre: Consiliul local a votat deja anularea hotărârilor din 2003 şi 2007 prin care se acordau facilităţi fiscale, iar statutul de parc industrial al investiţiei pline de buruieni de la Galaţi este la un pas de a fi anulat.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite