FOTO Palatul Administrativ din Galaţi, operă a marelui arhitect Ion Mincu, a fost inaugurat de Principele Ferdinand şi Principesa Maria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Administrativ din Galaţi. Foto: Marius Mototolea
Palatul Administrativ din Galaţi. Foto: Marius Mototolea

Edificiul impunător, inaugurat la 27 aprilie 1906, astăzi sediul Prefecturii judeţului Galaţi, a fost construit între anii 1904 -1906, după proiectul celui care este considerat întemeietorul  şcolii româneşti de arhitectură.

Lipsa unui edificiu reprezentativ pentru administraţia fostului judeţ Covurlui, la sfârşitul secolului al XIX-lea, a determinat autorităţile vremii să planifice construirea actualului Palat Administrativ.

„Consiliul general, i-a încredinţat, în octombrie 1891, arhitectului Filip Xenopol sarcina realizării proiectului clădirii. Acesta mai proiectase clădiri similare la Brăila, Bacău, Bârlad, Vaslui. Schiţele sale n-au fost însă acceptate. Zece ani mai târziu, prefectul Ion C. Atanasiu l-a autorizat pe celebrul arhitect Ion Mincu să întocmească un nou proiect cu condiţia ca valoarea acestuia să nu depăşească 300.000 de lei. În data de 15 ianuarie 1904, a avut loc licitaţia pentru lucrările de construcţie, termenul pentru executarea acestora fiind de doi ani. La festivitătea de punere a pietrei de temelie, au luat parte primul ministru Dimitrie Sturdza şi Vasile Lascăr, ministrul de interne”, afirmă Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

Oficialităţile au semnat un act comemorativ după care arhitectul Ion Mincu l-a introdus într-un tub de sticlă împreună cu o colecţie de monede româneşti aflate în circulaţie la vremea respectivă şi cu o monedă de argint din timpul domniei voievodului Bogdan, fiul lui Ştefan cel Mare, pusă de primul ministru Dimitrie Sturdza. Tubul din sticlă a fost zidit la temelia clădirii.

„La data de 9 aprilie 1906, arhitectul Ion Mincu, împreună cu inginerul şef al judeţului, a făcut inspectarea şi recepţia lucrărilor finalizate. Inaugurarea Palatului Administrativ a avut loc la 27 aprilie 1906 în prezenţa Principelui Ferdinand şi a Principesei Maria, însoţiţi de mai multi oameni politici din acea vreme”, a precizat Marius Mitrof.

Mihail Caffé, în lucrarea sa Ion Mincu, publicată la Editura Meridiane, în anul 1970, descrie clădirea astfel: ,,Palatul Administrativ din Galaţi (...) este compus pe un plan simetric, cu un corp principal în lungul bulevardului, care purta pe atunci numele de „Calea Domnească”, fiind artera principală a oraşului portuar. Două aripi secundare, mai scunde şi mult mai modest ornate, închid între ele o curte posterioară de factură strict utilitară. Palatul Administrativ din Galaţi are multă personalitate: contrariază dar reţine atenţia, este impunător dar nu desăvârşit, sub această imperfecţiune a aparenţelor ascunzându-se nobleţea spiritului inovator”.

Materialele de construcţie folosite la realizarea Palatului Administrativ sunt: piatra de Câmpulung, piatra de Rusciuc, de Triest şi de Vratza, zidărie din moloane brute la subsol, cărămidă de Buzău şi de Galaţi, olane smălţuite, grinzi de brad şi de tufan, scândură de brad, console de molid, grinzi de fier dublu T, buloane de fier, faianţă, pardoseală de mozaic, duşumea şi parchet de brad, scări de piatră şi din lemn de stejar.
Iniţial construcţia a fost dotată cu instalaţie de iluminat pe bază de gaz.

Pictura interioară a fost realizată de Ioan Brânzescu.

Pe faţada principală a Palatului, la nivelul superior, se află două statui realizate din marmură albă - „Industria" şi "Agricultura" ale sculptorului Frederic Storck, acoperite de tencuială.

Pe frontonul clădirii se află un orologiu care marchează fiecare oră prin câteva fraze muzicale ale nemuritorului vals "Valurile Dunării", capodopera compozitorului gălăţean losif Ivanovici.

Podestul (palierul) monumentalei scări de onoare se remarcă printr-o o oglindă din cristal, de dimensiuni impresionante, fabricată în 1907 de firma ,,Aug. Zwoelfer“.

Plafonul sălii de Consiliu, lambriul şi scaunele mari, realizate la Aachen, în Germania, se păstrează si astăzi.

În perioada 1999-2004, clărirea Palatului Administrativ a fost consolidată şi renovată ocazie cu care i-au fost aduse o serie de modificări la nivelul soclului. Din acest motiv Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi n-a semnat procesul verbal de recepţie finală.

Clădirea constituie una dintre construcţiile emblematice ale oraşului şi judeţului Galaţi, mai ales că este opera arhitectului Ion Mincu şi se regăseşte pe lista monumentelor istorice.

Situat în Galaţi, pe strada Domnească, la numărul 56, edificiul este sediul Prefecturii Judeţului Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite