Ornamentele de sărbători de la Galaţi, cumpărate la preţ de opt ori mai mare decât la Brăila. Serviciile sunt similare, în ciuda diferenţei uriaşe de buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vreme ce municipalitatea de la Galaţi va achita 675.000 de euro (cel mai mare cost de acest fel din istoria urbei) pentru închirierea şi montarea ornamentelor, cea de la Brăila va plăti doar 86.000 de euro. Diferenţa uriaşă de buget nu se vede clar în oferta celor două firme contractate.

Licitaţiile pentru desemnarea firmelor care vor asigura iluminatul festiv de sărbători la Galaţi şi Brăila a scos la iveală o situaţie paradoxală: pentru servicii asemănătoare cele două oraşe plătesc sume complet diferite, explicaţiile autorităţilor fiind doar parţial credibile.

Potrivit caietelor de sarcini care au stat la baza organizării licitaţiilor, atât edilii de la Brăila, cât şi cei de la Galaţi au cerut eventualilor ofertanţi să monteze, pe principalele bulevarde (pe o lungime aproape egală) şi în câteva parcuri, instalaţii luminoase, precum şi alegorii care să amintească de brad, de Crăciun şi de Anul Nou.

Rezultatul a fost însă realmente stupefiant. În vreme ce la Brăila afacerea s-a parafat pentru numai 86.000 de euro (pentru „1.088 figurine pe stâlpi, 399 traversări motive luminoase, 1.197 traversări plase/şiruri/ţurţuri şi 168 de figurine tridimensionale”, după cum ne-a transmis municipalitatea), la Galaţi contractul de închiriere pentru aproximativ acelaşi număr de instalaţii, cu o lungime sensibil egală (plusul este nici 10%) – s-a ajuns la 675.000 de euro, adică de opt ori mai mult.

De fapt, este cea mai mare cheltuială din istoria oraşului Galaţi pentru ornamente luminoase de Sărbători. Precedentul record gălăţean fusese stabilit în 2013, cu 590.000 de euro plătiţi asocierii dintre firmele Luxten Lighting Company şi MK Lighting SRL Hunedoara. În 2017, la Galaţi s-au cheltuit pe luminiţe decorative 400.000 de euro, iar la Brăila 87.000 de euro, în vreme ce în 2016 Galaţiul a plătit o factură de 312.000 de euro, iar Brăila de 120.000 de euro.

Primarul Brăilei, Marian Dragomir (PSD), spune că a negociat la sânge totul, chiar cu firma cu care are contract pentru mentenanţa iluminatului public (Luxten SA).

„Comparativ cu alte oraşe, avem printre cele mai multe corpuri de iluminat contractate şi, cu toate acestea, preţul este cel mai mic de la nivel naţional. Costurile se menţin mici deoarece avem un contract multi-anual încheiat cu firma care se ocupă cu iluminatul stradal, în acest contract intrând şi iluminatul de sărbători”, a declarat Dragomir.

La Galaţi, contractul record adjudecat de Ilnic Electric SRL din Merişor, judeţul Maramureş, stârneşte controverse. Amintita firmă a realizat în ultimii doi ani cele mai mari cifre de afaceri din istoria ei (circa 5,5 milioane de lei anual), iar contractul cu Primăria Galaţi (3,2 milioane lei) înseamnă un salt uriaş. Societatea este cunoscută ca fiind preferata primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, adjudecându-şi zeci de lucrări în oraş, dar şi contribuind consistent, prin sponsorizări şi donaţii, la o serie de evenimente realizate de primărie.

Potrivit presei din Maramureş, anual, Ilnic Electric SRL, din 2010 încoace, Ilnic Electric SRL, a donat Primăriei Baia Mare produse alimentare (folosite de edili ca donaţii pentru persoane în dificultate) cu valori cuprinse între 60.000 de lei şi 120.000 de lei anual.

Revenind la contractul cu Primăria Galaţi, este de menţionat că edilii din oraşul dunărean aduc trei justificări pentru preţul ridicat. Prima este aceea că ar fi vorba de „realizarea unui concept tehnico-artistic personalizat”, fără a se explica în ce constă concret respectivul concept. 

A doua justificare este că iluminatul festiv vizează şi Paştele din 2019, iar a treia este că suma contractată este un plafon maximal ce e posibil să nu fie atins la finalul contractului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite