Orfanii, lăsaţi de Guvern fără bani. Suma dată Protecţiei Copilului prin bugetul pe 2020 ajunge doar până în februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit bugetului estimat pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, instituţia cu peste 1.000 de angajaţi are nevoie, pe 2020, de circa 75 milioane de lei, însă alocările de la bugetul de stat sunt de doar 11,7 milioane de lei.

Alocările bugetare pentru 2020 par de domeniul ridicolului în unele zone de importanţă majoră. După ce Consiliul Judeţean Galaţi a anunţat că s-a pomenit cu un buget înjumătăţit faţă de anul 2029, vin veşti rele şi din zona instituţiilor deconcentrate din teritoriu.

Spre exemplu, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi are alocate pentru tot anul 2020, de la bugetul de stat, doar 11,7 milioane de lei, faţă de cheltuieli prognozate de circa 75 de milioane de lei.

„În mod normal, pe lege, DGASPC trebuia să primească 90 la sută de la bugetul de stat şi până la 10 la sută de la autoritatea locală, respectiv CJ Galaţi. Din păcate, se pare că s-au cam inversat cifrele… CJ Galaţi trebuie, cum, necum, să asigure din surse proprii, diferenţa de 63,3 milioane de lei, adică aproximativ 13,4 milioane de euro”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

„Această tăiere de 13,4 milioane de euro este greu de acceptat, pentru că sunt oameni bolnavi, copii, peste 1.000 de angajaţi pe care îi are DGASPC Galaţi. Bugetul CJ pentru partea de protecţie a copilului şi asistenţă socială a fost făcut praf prin aceste alocări, total insuficiente, de la bugetul de stat. Va fi dificil să facem rost de banii necesari”, a adăugat Fotea.

Defalcat, suma de 11,7 milioane de lei alocată de la bugetul central este formată din 8,3 milioane de lei pentru servicii sociale în sistemul de protecţie a copilului şi 3,4 milioane de lei pentru susţinerea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap.

Însă numai salariile asistenţilor maternali şi ale angajaţilor DGASPC Galaţi înseamnă, cu taxele aferente, circa 65 de milioane de lei, în vreme ce cheltuielile de funcţionare sunt de aproape 10 milioane de lei. Practic, bugetul este asigurat doar până în jurul datei de 20 februarie, după care Dumnezeu cu mila. Situaţia este asemănătoare în aproape toate judeţele României.

Preşedintele CJ Galaţi spune că momentan are noroc cu nişte economii făcute, pe baza fondurilor europene, la o serie de investiţii. „Finanţările europene obţinute ne-au permis ca în 2018 şi 2019 să facem economii, iar din acestea vom susţine acest buget pe 2020, cu toate tăierile făcute de la bugetul de stat. Altfel nu ştiu cum ne-am fi descurcat”, a adăugat acesta.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite