Oraşul Galaţi va avea în sfârşit parte de un drum de centură. Investiţia se va ridica la 30 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, 6 noiembrie 2017, consilierii judeţeni au votat o hotărâre care prevede trecerea unor suprafeţe de teren aferente drumului de centură din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al judeţului, iar marţi, 7 noiembrie, este rândul Consiliului Local să aprobe solicitarea Consiliului Judeţean.

Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Galaţi şi-au dat mâna în vederea realizării unui proiect de care oraşul are mare nevoie, dar care zace în sertar de foarte mulţi ani: centura ocolitoare. 

De altfel, Galaţiul este singurul mare oraş românesc care nu are propriu-zis o centură, ci doar o variantă de compromis, care parcurge pe majoritatea segmentelor străzi ale urbei (unele foarte înguste, cum ar fi în zona Fileşti), ceea ce face ca traficul să fie deseori blocat.

Potrivit Consiliului Judeţean (care va gestiona proiectul estimat la 30 de milioane de euro), centura Galaţiului ar putea fi modernizată cu fonduri europene şi extinsă la patru benzi pe întreaga porţiune a drumului. Luni, 6 noiembrie 2017, consilierii judeţeni au votat o hotărâre care prevede trecerea unor suprafeţe de teren aferente drumului de centură din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al judeţului, iar marţi, 7 noiembrie, este rândul Consiliului Local să aprobe solicitarea Consiliului Judeţean.

„Astăzi, am făcut un pas mic, dar sper ca proiectul acesta, în care eu cred foarte mult, să fie finalizat. Nu este un proiect al Consiliului Judeţean, ci este un proiect al Consiliului Judeţean împreună cu municipiul Galaţi. Va fi un parteneriat între CJ şi CL pe centura ocolitoare a Galaţiului – 10,98 de kilometri de drum municipal, care vor fi transformaţi şi clasificaţi în drum judeţean. Vor trece în patrimoniul CJ, pentru că noi avem posibilitatea să accesăm fonduri europene pentru modernizarea drumurilor judeţene”, a declarat Costel Fotea, preşedintele CJ. 

Potrivit acestuia, avantajul este că, în momentul de faţă, mai sunt bani necheltuiţi pe axa de finanţare SUERD, iar CJ Galaţi mai are două drumuri depuse pe această axă, care au trecut de faza de verificări. 

„La sfârşitul lunii noiembrie, vom mai depune alte trei drumuri tot pe această axă, pentru că sunt bani europeni necheltuiţi. Este singura axă pe care o mai avem şi mai are şi finanţare. Cel care accesează este CJ pentru că doar drumuri judeţene sunt eligibile pe această axă de finanţare. Până la jumătatea lunii decembrie, sper să putem depune acest proiect la Agenţia de Dezvoltare şi să intre în verificare. Asta este şi dorinţa mea, şi dorinţa domnului primar, a CJ, a CL. În noiembrie, trebuie să obţin două hotărâri de Guvern, asta este temerea mea: una pentru noua clasificare a drumului şi o alta pentru trecerea în patrimoniul judeţului a suprafeţelor de teren aferente drumului. Este posibil să mai trebuiască făcute şi câteva expertize tehnice”, a mai precizat Costel Fotea.

Acesta a declarat şi că pentru ca drumul să fie extins la patru benzi, CJ va face exproprieri care vor fi finanţate din bugetul propriu al instituţiei. „Este un proiect vital, de importanţă strategică şi majoră pentru judeţul Galaţi. Sper să aibă şi finalitate, să fie implementat. Ca şi proiect, făcând conexiune cu un drum naţional – DN 26, care se intersectează cu un drum european, Centura va avea un punctaj foarte mare, ceea ce mă face încrezător că va fi şi eligibil”, a  mai declarat preşedintele CJ Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite