Omul de afaceri care şi-a continuat afacerile ilegale prin firme fantomă, deşi era anchetat de DIICOT, nu este considerat un pericol public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Galaţi l-a plasat sub control judiciar pe controversatul om de afaceri Dan Ştefan Ciolcă şi pe cei 20 de complici ai săi, deşi acesta a fost condamnat recent într-un alt dosar penal pentru o evaziune fiscală de 5,5 milioane de lei.

Dan Ştefan Ciolcă este judecat în prezent într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT Galaţi, fiind acuzat că a organizat un grup infracţional prin care a prejudiciat statul român cu 21 de milioane de euro. Judecătorii de la Tribunalul  Galaţi consideră însă că acesta nu prezintă pericol social, astfel că, pe 1 februarie, l-au plasat sub control judiciar, alături de alte 20 de persoane puse sub acuzare în acest dosar.

Dan Ştefan Ciolcă a dat dovadă de un tupeu ieşit din comun, după ce procurorii DIICOT din Galaţi l-au trimis în judecată pentru că a înregistrat în evidenţa contabilă 233 de facturi fiscale, care nu exprimau operaţiuni comerciale reale, emise de către firmele administrate de doi complici.

Anchetatorii susţin că, după ce organele de control fiscal i-au demontat, parţial, activităţile ilicite derulate prin intermediul SC Serodcom SRL Brăila, Dan Ştefan Ciolcă a regândit schema infracţională, ajungând ca în cursul anului 2011 să organizeze un grup infracţional organizat, specializat în comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. La acest grup infracţional a aderat şi Neculai Prună, patronul celei mai mari ferme de porci din judeţul Galaţi.

Controversatul om de afaceri din Brăila a organizat un veritabil lanţ de societăţi comerciale de «tip fantomă», de «tip bidon» şi de «tip tampon». Dan Ştefan Ciolcă a încercat astfel să complice lanţul societăţilor comerciale implicate în circuitul evazionist, cu scopul de a împiedica şi îngreuna depistarea ulterioară a activităţilor pe care le derula.

Bărbatul a decis practic să îşi continue afacerile ilegale, deşi era anchetat de DIICOT Galaţi, schimbând numele şi sediul Serodcom SRL (de care se folosise la comiterea primei serii de evaziuni fiscale) în SC Agroberin SRL Bucureşti. De altfel, omul de afaceri cu iniţiativă a schimbat sediul tuturor firmelor înfiinţate la Brăila, prin intermediul cărora "fabrica" facturi, în Bucureşti.

Procurorii DIICOT au stabilit că prejudiciul se ridică la 21 de milioane de euro prin înregistrarea de achiziţii şi livrări fictive de cereale şi oleaginoase (grâu, porumb, orzoaică, soia, seminţe de floarea-soarelui), îngrăşăminte şi materiale de construcţii (oţel beton, ciment alb, var), necesare creării unei provenienţe aparent licite.

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat pe Dan Ştefan Ciolcă într-un alt dosar penal la patru ani de închisoare cu suspendare tot pentru evaziune fiscală. Complicii săi, Bibic Marius Mărgărit şi Ilie Silviu Marian, au primit 3 ani şi 6 luni, respectiv 4 ani de închisoare, tot cu suspendare. Cei trei au fost obligaţi să restituie ANAF şi 5,5 milioane de lei, reprezentând TVA-ul pe care nu l-au plătit la momentul efectuării tranzacţiilor. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite