Omenia nu s-a oprit la Centrul Filantropic „Sfântul Spiridon”, deşi activitatea cu publicul este suspendată

Omenia nu s-a oprit la Centrul Filantropic „Sfântul Spiridon”, deşi activitatea cu publicul este suspendată

Caritate fără oprire la Sfântul Spiridon din Galaţi FOTO Costiuc Petrică

Voluntarii centrului şi preoţii îşi continuă actele de caritate. Cei 70 de copii avuţi în grijă primesc alimentele periodic, la domiciliu, iar  meditaţiile gratuite se fac online. Şi bătrânii din zonă sunt ajutaţi cu hrană.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asociaţia Multifuncţională Filantropică „Sfântul Spiridon” din cadrul Parohiei ”Sfântul Spiridon” din Galaţi îşi continuă actele de caritate chiar dacă activitatea cu publicul din incintă a fost suspendată din cauza epidemiei de Covid-19.

Asociaţia îşi desfăşoară activitatea în baza Legii 34/1998, oferind un servicu social de tip ”Centru de zi pentru copii”, pentru 70 de preşcolari şi elevi, printr-un parteneriat cu Direcţia de Asistenţă Socială Galaţi. Activităţile centrului constau în oferirea de servicii de asistenţă socială, consiliere psihologică, asistenţă educaţională şi socializare, asistenţă social-medicală şi serviciu de masă caldă.

Având în vedere situaţia actuală din ţară, activitatea centrului a fost adaptată potrivit noilor reglementări legale în vigoare, astfel încât toţi beneficiarii şi familiile acestora să poată primi sprijin în această perioadă.

„Cu binecuvântarea Înalpreafinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, funcţionarea centrului se realizează cu personalul angajat al instituţiei, în număr de 8 persoane, respectiv un coordonator, un asistent social, un tehnician în asistenţă socială, un psiholog, doi instructori de educaţie, un bucătar şi un ajutor de bucătar. Colaborarea cu cei 25 de profesori voluntari ai centrului, care sunt profesori pensionari cu vârste de peste 65 de ani, atât de implicaţi în activităţile educaţionale de până acum, a fost suspendată din cauza noilor măsuri instituite de starea de urgenţă, urmând a fi reluată colaborarea cu aceştia după perioada de epidemie”, ne-a spus preotul Rareş Bucur, de la Arhiepiscopia Dunării de Jos.

„Beneficiarii centrului de zi sunt monitorizaţi zilnic prin intermediul reţelelor de socializare Facebook şi WhatsApp şi a telefonului mobil. În contextul actual în care ne aflăm, noile anchete sociale sunt realizate ţinându-se cont de situaţii cum ar fi: părinţi în şomaj, disponibilizaţi, întorşi din străinătate. Prin cei doi instructori de educaţie angajaţi, zilnic se oferă sprijin în efectuarea temelor cu ajutorul platformei ”Zoom” şi se organizează diferite activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber în casă. Copiii primesc alternative de petrecere a timpului într-un mod constructiv, cu respectarea termenelor limită în ce priveşte efectuarea temelor”, a mai adăugat clericul.

Centrul Sfântul Spiridon din Galaţi FOTO Costiuc Petrică

Monitorizarea stării emoţionale a beneficiarilor este un aspect important al activităţii, aceasta realizându-se prin completarea unui formular personalizat şi prin discuţii telefonice sau pe reţelele de socializare, acolo unde există un factor de risc.

În ceea ce priveşte serviciul de masă caldă, în această perioadă dificilă, beneficiarii primesc alternativ, atât mâncare gătită, cât şi pachete cu hrana rece (alimente de bază), pentru a reduce căt mai mult părăsirea domiciliului de către părinţi. În condiţii de maximă siguranţă, conform măsurilor  de igienă şi protecţie, părinţii copiilor vin o dată la două săptămâni pentru a primi mâncare gătită şi hrană rece pentru o perioada de 15 zile. Pe lângă acestea, o data pe lună, familiile din care provin copiii primesc şi produse igienico-sanitare.Valoarea totală a ajutoarelor acordate este de aproximativ 16.500 lei/lună.

Tot la parohia ”Sfântul Spiridon” din Galaţi, în perioada 6-19 aprilie, personalul angajat al parohiei, împreună cu membrii consiliului şi comitetului parohial, desfăşoară programul filantropic, intitulat ”Ajută-ţi aproapele!”.

Bătrânii din Galaţi sunt ajutaţi permanent FOTO Costiuc Petrică

Acest program constă în realizarea unei colecte de alimente neperisabile, materiale igienico-sanitare şi medicamente pentru credincioşii sărmani, singuri, bolnavi şi izolaţi în case din cauza pandemiei de Covid-19. Persoanele nevoiaşe au fost identificate de către membrii consiliului şi comitetului parohial, care au şi deschis personal lista donatorilor. Programul a fost afişat la fiecare bloc şi a fost adus la cunoştinţă tuturor credincioşilor din parohie, produsele fiind donate pe perioada derulării programului la trei centre de colectare din arealul parohiei.

În ziua de 9 aprilie, s-au pregătit pachete din aceste donaţii pentru un număr de 40 de credincioşi, cu o valoare de aproximativ 110 lei pe pachet (4.400 lei în total). Pachetele au fost distribuite de către preotul paroh, împreună cu personalul angajat al parohiei, la domiciliul beneficiarilor în condiţii de maximă siguranţă. Pe data de 16 aprilie va avea loc a 2-a distribuire a donaţiilor colectate până la acea dată, în care vor fi incluse şi produse specifice Sărbătorilor Sfintelor Paşti.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: