Om de afaceri din Galaţi trimis în judecată de DNA sub acuzaţia de deturnare de fonduri europene

Om de afaceri din Galaţi trimis în judecată de DNA sub acuzaţia de deturnare de fonduri europene

FOTO Arhiva Adevărul

Procurorii anticorupţie au stabilit că omul de afaceri Alixandru Bălan a falsificat o serie de documente pentru a obţine subvenţii pentru organizarea de cursuri de calificare pentru şomeri. În realitate, banii au fost deturnaţi, căci nu s-au organizat niciun fel de cursuri

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Galaţi au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei a inculpatului BĂLAN ALIXANDRU, cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut că în data de 20 iunie 2011 între Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic - Organism Intermediar POSDRU (CNDIPT-OI-POSDRU) şi o asociere din care făcea parte şi o societate comercială administrată de inculpatul Bălan Alixandru a fost încheiat un contract finanţat din fonduri nerambursabile pentru implementarea proiectului ”Angajaţi calificaţi pentru mai multe şanse pe piaţa muncii”.

În acest context, în perioada 2011-2012, inculpatul Bălan Alixandru a depus la autoritatea contractantă două cereri de rambursare cheltuieli în care era consemnat faptul că un număr de 24 de persoane participaseră la cursurile de ”Agent de pază şi ordine” şi ”Operator introducere, validare şi prelucrare date”, în urma cărora a primit subvenţii în valoare totală de 160.350 lei.

Ulterior, inculpatul a retras această sumă din contul societăţii, întocmind în acest sens borderouri din care rezulta că participanţii la cursuri ridicaseră în numerar din casieria firmei bani ce reprezentau subvenţii/burse.
CNDIPT-OI-POSDRU a comunicat faptul că nu se constituie parte civilă întrucât suma pe care o datora societatea administrată de inculpatul Bălan Alixandru a fost recuperată.

În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Bălan Alixandru a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia

Astfel, conform acordului, el va ispăşi doi ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de doi ani, şi interzicerea pe o perioadă de un1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliului Judeţean Galaţi pe o perioadă de 60 de zile.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Bălan Alixandru, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Galaţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările