Olimpicul care visează să creeze roboţi asistenţi pentru persoanele cu dizabilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabian Anghel Foto: Valentin Trufaşu
Fabian Anghel Foto: Valentin Trufaşu

Fabian Anghel (15 ani), elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Galaţi, este medaliat cu aur la Olimpiada Naţională de Informatică din 2018, însă a urcat pe podium de mai multe ori la aceeaşi competiţie în anii precedenţi. Îi plac matematica şi fizica, însă este fascinat de Informatică, mai ales de partea ce ţine de scrierea limbajelor de programare.

Fabian Anghel (15 ani) a venit la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Galaţi încă din perioada gimnaziului cu intenţia declarată de a se pregăti mai bine la matematică, una dintre materiile sale favorite. Profesoara care predă această materie îi învaţă pe copii şi informatică, iar Fabian a devenit fascinat de tot ce înseamnă limbaj de programare.

„Informatica era o materie opţională, dar mie mi-a plăcut foarte mult, în special să scriu limbaje de programare. Informatica este o combinaţie între matematică şi logică. Depinde pentru ce vrei să faci codul, limbajul de programare“, ne dezvăluie Fabian. În clasa a V-a şi a VI-a, Fabian a obţinut două medalii de argint la Olimpiada Naţională de Informatică.

Pasiunea lui pentru această materie s-a văzut încă de la prima participare la olimpiada de profil. S-a calificat iniţial ultimul la etapa locală, a câştigat apoi detaşat Olimpiada Judeţeană de Informatică, pentru a obţine în final medalia de argint. În paralel, a participat şi la olimpiadele judeţene de matematică şi fizică, acumulând experienţă pentru o altă mare performanţă obţinută în clasa a VIII-a, când şi-a adjudecat medalia de aur la Olimpiada Naţională de Informatică.

Ca să vă faceţi o idee despre gradul de dificultate al unei astfel de competiţii, este suficient să spunem că Fabian a avut de rezolvat probleme cu fractali şi a trebuie să scrie un limbaj de programare. Adolescentul este autodidact, neavând nevoie de părinţi şi profesori pentru a-l împinge să înveţe. Este mânat de o mare curiozitate către ştiinţele exacte, în special Informatică, dar are şi un dezvoltat simţ al competiţiei. Fabian vede deja mai departe de Informatică, considerând că unele probleme pe care elevii le rezolvă la această materie îi pot ajuta şi la matematică.

„Sunt probleme prin rezolvarea cărora poţi afla numerele prime până la un anumit număr. Putem astfel descompune un număr în factori primi, care se cer la unele probleme de la matematică“, ne explică adolescentul, care vede Informatica ca pe o facilitare a interacţiunii dintre computer şi om prin intermediul nenumăratelor aplicaţii care se pot crea.

Membru în clubul Mensa

Fabian este şi membru Mensa, organizaţie internaţională non-profit a oamenilor cu un IQ mult peste medie, membrii ei clasându-se printre primii 2% la testele de inteligenţă. Olimpicul a făcut acest pas din curiozitate, dar şi pentru că are dezvoltat foarte mult şi spiritul de competiţie. Mensa este o societate fondată în Oxford, Marea Britanie, în 1946, cu scopul de a identifica şi pune în legătură oameni cu un coeficient foarte înalt de inteligenţă.

Singurul criteriu de admitere în Mensa este obţinerea unui anumit scor în urma unui test de inteligenţă care să ateste IQ-ul. În opinia olimpicului, elevii ar avea performanţe mult mai bune la şcoală dacă unele materii ar deveni opţionale. „Acum sunt foarte multe materii şi nu cred că elevii pot ajunge să devină buni pe toate domeniile. Sunt foarte multe informaţii, care ar rămâne doar pentru cultura generală a elevilor, nu le-ar folosi prea mult în domeniul pe care vor să se specializeze“, crede olimpicul.

Fabian vede însă şi jumătatea plină a paharului. Este entuziasmat că la clasa lui se face multă Informatică, de care este fascinat, şi crede că elevii ar fi şi mai interesaţi de şcoală dacă dascălii ar face cursurile mai interactive, implicându-i şi pe copii în procesul de predare.

Pasionat de citit şi drumeţii montane

Adolescentul consideră că opţiunea unor tineri de a studia şi a se stabili apoi în străinătate este una personală, care nu pleacă neaparat de la faptul că nu au condiţii în ţară de a studia şi a se dezvolta profesional. „Cred că mulţi elevi nu manifestă un interes prea mare pentru învăţătură. Aici trebuie să intervină şi profesorii, care să facă orele mai interactive şi mai distractive, astfel încât să le poată capta atenţia“, punctează Fabian.

După absolvirea liceului, va urma o facultate cu profil tot pe informatică, pentru a-şi duce la alt nivel pasiunea pentru scrierea limbajelor de programare. Ne declară uşor amuzat că este pasionat şi de jocurile pe calculator şi ar vrea să se axeze şi pe această zonă în viitor, însă ne destăinuie că vrea să lase o moştenire în urma lui, iar aceasta i-ar place să fie un limbaj de programare a roboţilor care ajută persoanele cu dizabilităţi să se deplaseze.

Adolescentul vrea să calce pe urmele lui Răzvan Şolea (43 de ani), şef de lucrări la Facultatea de Automatică din Galaţi,  care a creat un scaun cu rotile ce se poate mişca doar cu privirea, nefiind nevoie de o atingere fizică din partea ocupantului. Invenţia este destinată persoanelor paralizate de la gât în jos şi le facilitează acestora deplasarea, uşurând extrem de mult şi munca însoţitorilor.

„Pot fi scrise limbaje de programare, care să ajute persoanele cu dizabilităţi ca, prin intermediul unor roboţi, să poată face lucrurile pe care le fac oamenii normali. Mi-ar place să lucrez la un astfel de limbaj de programare“, ne dezvăluie olimpicul. Deşi are un program extrem de încărcat, adolescentul reuşeşte mereu să îşi facă timp pentru a citi şi a socializa cu prietenii, dar şi pentru o altă pasiunea de-a sa, drumeţiile montane.

Fabian nu a ratat nicio excursie sau tabără cu clasa la munte până acum şi intenţionează să continue această pasiune a sa şi pe viitor. Intenţionează să rămână în ţară pentru că îi este dragă România şi vrea să facă facultatea la Cluj, deoarece îi place mult oraşul. „Am auzit că este dezvoltat oraşul pe informatică şi cred că mă voi stabili acolo pentru a deveni programator“, ne mărturiseşte Fabian.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite