Olimpicul la Neogreacă împărţit între culturile a două ţări. A descoperit limba străină exotică la cursurile de dans

0
Publicat:
Ultima actualizare:

David Manolescu este elev în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional ”Costache Negri”  din Galaţi şi a câştigat medalia de bronz în acest an la o materie mai puţin cunoscută în România: limba Neogreacă. Dragostea pentru limba şi dansul popular din România, dar şi din Grecia l-au determinat să ia decizia de a se implica prin dans şi port în culturile ambelor ţări.

David Manolescu (14 ani), elev în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional „Costache Negri“ din Galaţi, este pasionat de neogreacă, o limbă despre care puţini dintre noi au auzit. Limba neogreacă vizează cea de-a cincea etapă din evoluţia limbii greceşti, după greaca miceniană, greaca antică, cea a perioadei elenistice şi cea medievală. 

Astăzi vorbesc această limbă aproximativ 14-17 milioane de persoane, cei mai mulţi vorbitori fiind în Grecia şi Cipru. Limba neogreacă diferă faţă de vechea limbă a elenilor prin litere şi prin modul cum se pune accentul pe acestea când sunt pronunţate.

Există însă un număr important de vorbitori printre minorităţile etnice din state sau în comunităţi de imigranţi. „ Mie îmi place foarte mult, este limba mea preferată şi cu asta aş vrea să mă ocup pe viitor“, ne spune David.

Dragostea pentru limbile străine în special i-a fost insuflată de mama sa, Cecilia Manolescu, fostă profesoară de franceză, care este în prezent bibliotecar. Îndrăgostit de dansurile populare româneşti, David a aflat pentru prima dată de neogreacă după ce s-a înscris în 2013 la cursurile de dansuri  organizate de comunitatea elenă din Galaţi. Atunci voia să aibă o nouă experienţă, dar a realizat că este mai mult decât atât. 

Câteva luni mai târziu, a aflat că există limba neogreacă şi de atunci a citit şi învăţat tot ce i-a căzut în mână despre aceasta. „Îmi plac dansurile lor populare. Melodiile sunt romanţate, cu tente de dragoste. Sunt diferite faţă de ale noastre. Şi stilul lor de viaţă este diferit şi îmi place modul lor de a fi“, ne introduce puţin David în lumea vorbitorilor de neogreacă.

Mii de tineri români sunt pasionaţi de neogreacă

În urmă cu câţiva ani, Ministerul Educaţiei a introdus şi această limbă în rândul disciplinelor la care se susţin olimpiade, în contextul în care interesul tinerilor pentru neogreacă este din ce în ce mai mare. Deşi pare greu de crezut, mii de elevi concurează an de an pentru un loc la Olimpiada Naţională de Neogreacă, atraşi de unicitatea acestei limbi, dar şi de perspectiva de a-şi face prieteni în toată lumea, pentru că neogreaca este şi o modalitate de socializare. 

Limba neogreacă se învaţă în România de către elevii din învăţământul preuniversitar, în scopul atingerii unui nivel de competenţă de comunicare care să le permită schimburile culturale şi practicarea multilingvismului. Procesul de învăţare al acestei limbi este la bază acelaşi ca şi la deprinderea oricărei alte limbi străine. Se învaţă mai întâi literele, apoi gramatica, urmând apoi traducerile în română, care sunt o adevărată provocare. David a participat de trei ori la olimpiada de neogreacă, obţinând locul I şi II la faza judeţeană,  iar în acest an a punctat şi la naţională, unde a câştigat medalia de bronz. Locul ocupat la naţională l-a ajutat să participe şi la Olimpiada Internaţională de Neogreacă, de unde a venit acasă tot cu medalia de bronz.

image

David cu profesoara de Neogreacă, Elli Vurlis FOTO David Manolescu

„Îi mulţumesc profesoarei mele de neogreacă, doamna Elli Vurlis, datorită căreia am ajuns la acest nivel“, a ţinut să puncteze adolescentul. Pentru că este elev, David ţine să ne expună puţin din viziunea lui asupra sistemului de învăţământ, considerând că problema nu ar fi la profesori, ci la elevi. „Profesorii sunt bine pregătiţi şi interacţionează cu noi, deci există şi o legătură care se formează. Cred că elevii au devenit mai neatenţi şi mai obraznici la ore. Sunt taxaţi la note şi la media la purtare, dar nu îi interesează prea mult“, este de părere olimpicul. Pe viitor, intenţionează să se mute în Grecia pentru a vorbi zi de zi limba neogreacă.

Dansator profesionist la doar 14 ani

David a făcut şi baschet de performanţă timp de şapte ani, dar a fost nevoit să renunţe în clasa a V-a din cauza programului şcolar. „Nu mai pot relua acum antrenamentele, sunt prea în vârstă“, ne spune cu umor adolescentul. Practică dansul popular de la vârsta de trei ani, făcând parte din ansamblul folcloric „Doina Covurluiului“ din Galaţi, formaţia reprezentativă a Moldovei de Jos, după ce a absolvit Şcoala Populară de Arte, unde a învăţat timp de şase ani.

„Îmi amintesc că profesorul de la clasa învecinată a spus că face dansuri populare şi mi-am dorit imediat să mă înscriu şi eu“, îşi aminteşte adolescentul cum a început totul. Acum este dansator profesionist la doar 14 ani şi ştie cel puţin un dans sau două din fiecare regiune a ţării. Dragostea pentru limba şi dansul popular din România, dar şi din Grecia l-au determinat pe olimpicul din Galaţi să ia decizia de a se implica prin dans şi port în culturile ambelor ţări.

„Vreau să pendulez între aceste două culturi pentru că sunt legat la fel de mult de amândouă. Nu vreau să renunţ la niciuna dintre ele pentru că îmi plac la fel de mult. Sunt convins că voi găsi o cale de mijloc“, ne destăinuie David, care ne mărturiseşte că intenţioneze să urmeze Facultatea de Medicină după absolvirea liceului pentru a deveni medic. Olimpicul este fascinat de simbolistica limbii la care a devenit olimpic, literele din neogreacă regăsindu-se astăzi în chimie şi fizică. Mai mult decât atât, peste 90 la sută din cuvintele şi expresiile folosite în medicină au origini greceşti. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite