Olimpica la Artă Monumentală care îşi va deschide propria şcoală de Arte: „Mă bucur că îmi trăiesc visul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sonia Cireaşă (19 ani) a absolvit Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi, fiind în prezent studentă la  Facultatea de Ştiinţe şi Arte din Cluj-Napoca. Este una dintre cele mai talentate pictoriţe din România, obţinând locul al doilea la Olimpiada de Artă Monumentală în 2016 şi locul întâi la concursul din acest an.

Sonia Cireaşă (18 ani), elevă în clasa a XII-a la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi, desenează de când se ştie. A început de la grădiniţă cu schiţe simple, copilăreşti. 

Se regăseşte în artă, pe care o consideră foarte relaxantă şi tocmai de aceea a ales să continue pe acest drum şi să facă ceea ce îi place. Intrarea la liceul de artă a fost un vis devenit realitate, mai ales că înainte de a susţine admiterea, Sonia a trebuit să le dovedească părinţilor că asta vrea să facă în viaţă. 

Aceştia au înţeles că desenul este chemarea ei şi şansa de a se descoperi pe sine. „Am descoperit libertatea, fericirea şi calmul prin lucru. Eu nu o văd ca pe o muncă, ci este o pasiune care mă relaxează. Eu nu mă pot gândi la altceva decât la munca mea şi fac abstracţie de orice este în jurul meu. Sunt doar eu şi creaţia mea“, ne destăinuie tânăra artistă.

Excelează şi la arta digitală

Primul test al talentului Soniei a fost chiar admiterea la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, unde a intrat prima, cu 10 la cele două probe de examen (desen şi pictură). Sub îndrumarea profesorului său, pictorul şi designerul vestimentar David Sava, Sonia a deprins complexa artă monumentală, de care este îndrăgostită. La prima participare la olimpiada de artă monumentală în 2016, Sonia a ocupat locul al doilea, însă doar lipsa de experienţă a făcut ca adolescenta să nu câştige concursul. 

image

Una dintre creaţiile Soniei prin arta digitală FOTO: Facebook/pagina personală

Sonia a fost deja admisă la Facultatea de Ştiinţe şi Arte din Cluj-Napoca, însă va schimba profilul, urmând să se axeze pe grafică.

Visul Soniei este să-şi deschidă propriul atelier unde să picteze, dar olimpica excelează şi la artă digitală. Este vorba de pictură pe calculator, realizată cu ajutorul unei tablete grafice, iar lucrările realizate vorbesc de la sine despre talentul Soniei. „Mă bucur că am ales acest drum şi că îmi voi trăi visul, pentru că cel mai important este să faci ceea ce îţi place în viaţă“, declară tânăra pictoriţă. 

După absolvirea facultăţii, Sonia vrea să devină profesor şi să înfiinţeze o şcoală privată de arte împreună cu colegii săi olimpici. „Vreau să schimb această mentalitate: că la arte nu se face şcoală. Se face şi matematică, dar şi istorie, numai că aici elevii au ocazia să-şi descopere partea mai creativă din ei. Eu nu aş fi putut ajunge unde sunt astăzi fără ajutorul profesorilor mei de la liceul de arte“, conchide olimpica.

Fascinată de figura umană

Sonia fascinată de figura umană, pe care vrea mereu să o surprindă în cele mai mici detalii, deoarece simte că ascunde şi alte înţelesuri. Ca orice pictor talentat, Sonia vrea să reflecte în lucrările sale mai ales starea de spirit a personajelor, ce este surprinsă prin prisma ochilor, consideraţi oglinda sufletului. Nu este deloc uşor, aşa cum poate părea la prima vedere. Nu întotdeuna îi reuşeşte, dar la doar 19 ani ai săi, tânăra se poate lăuda cu lucrări a căror expresivitate a atras atenţia specialiştilor.

Olimpica este pasionată şi de sculptură, pentru că o ajută mult să şi simtă ceea ce modelează, iar acest lucru îi aduce un plus de inspiraţie la desen, unde trebuie să-ţi foloseşti mult mintea. „Acolo este un anumit plan, vine umbra într-un fel anume, trebuie să se vadă volum, mai ales pe portret“, explică Sonia tehnica realizării unui portret. Este de multe ori fascinată de expresivitatea unor persoane pe care le întâlneşte pe stradă, iar pentru a surprinde foarte bine acest lucru, îşi ia mereu caietul de schiţe cu ea. În autobuz, călătorii expresivi îşi găsesc loc în caietul olimpicei sub forma unor schiţe rapide. Este o formă de exerciţiu pentru a surprinde lumina din ochii subiecţilor, dar şi personalitatea lor.

image

Tinerei pictoriţe îi place să deseneze portrete FOTO Facebook/pagina personală

I s-a întâmplat să găsească personaje pentru portrete în cercul de prieteni, care au acceptat iniţial să fie pictate, dar ulterior au renunţat, cel mai probabil pentru că durează destul de mult. Un studiu al persoanei poate dura chiar şi opt ore. „O faţă inexpresivă, neutră, poate ascunde, de fapt, tristeţea, dacă omul este pe gânduri. Toate aceste trăiri îmi place să le desenez. În funcţie de ce emoţii are personajul, pot şi eu să iau din acele emoţii şi să înţeleg prin ce trece. Pentru că, pe lângă realizarea operei, artistul trăieşte şi emoţiile subiectului“, spune Sonia. 

Specializată în tehnica sgrafitto

Arta monumentală constă în realizarea unor mozaicuri, vitralii sau sgrafitto, ce reprezintă o tehnică a decoraţiei murale, de origine italiană, şi se realizează prin suprapunerea unor tencuieli divers colorate şi apoi din degajarea, potrivit unei compoziţii stabilite, a stratului de la suprafaţă, pentru a lăsa vizibilă culoarea stratului de fond. Se obţine astfel un efect asemănător cu basorelieful.

Olimpiada Naţională de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artei a avut în 2016 la Baia Mare, iar la secţiunea de artă monumentală concurenţii şi-au măsurat talentul prin intermediul a două probe. Prima a constat în realizarea unui portret, iar la a doua Sonia a realizat o lucrare în tehnica sgrafitto, obţinând la ambele nota 9,85, cu care a ocupat locul al doilea.  În 2017, Sonia şi-a îmbunătăţit performanţa, ocupând primul loc la Olimpiada Naţională de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite