Olimpic internaţional la Astronomie, Teodor învaţă copiii săraci să scrie şi vrea să descifreze misterele Universului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teodor Grosu, elev în clasa a XI-a, a cucerit medalia de aur la Olimpiada Naţională de Astronomie, iar acum se pregăteşte intens pentru o competiţie organizată de NASA. Între timp, încearcă să rezolve şi întrebările rămase fără răspuns privind existenţa vieţii pe alte planete.

Teodor Grosu (16 ani), elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrânceanu“ din Bacău, este fascinat de universul ştiinţei. Interesul i-a fost stârnit în clasa a VI-a, când a participat la o tabără de fizică, astrofizică şi astronomie. 

La întoarcere, s-a hotărât să participe la prima lui olimpiadă de Astronomie, pentru care s-a pregătit singur, iar rezultatul a fost uimitor: s-a calificat în etapa naţională, de unde s-a întors acasă cu medalia de bronz. 

A fost doar începutul. În următorii ani, a obţinut alte două medalii de bronz la Olimpiada Naţională de Astronomie, iar în clasa a IX-a a fost răsplătit cu râvnita medalie de aur. Performanţa i-a adus şi calificarea la Olimpiada Internaţională de Astronomie, unde a cucerit argintul.

„Astronomia mi s-a părut cel mai bun mod de a descoperi cât mai multe despre lume. Am fost curios toată viaţa şi toată curiozitatea şi setea mea de cunoaştere s-au concretizat în pasiunea mea pentru astronomie“, spune Teodor. 

Cel mai mult îl entuziasmează ideea că au mai rămas atâtea lucruri de descoperit: „Noi nu putem, evident, să observăm tot Universul, avem o limită – se numeşte Universul observabil. Suntem limitaţi de instrumentele de observare pe care le avem. Nu ştim ce se întâmplă în locurile mai îndepărtate ale Universului pentru că lumina are viteză finită şi îi ia ceva timp să ajungă la noi. Tot ce vedem noi acum, tot ce percepem, s-a întâmplat, de fapt, cu sute, mii, zeci de mii şi chiar sute de mii de ani în urmă. Lucrurile respective ar putea fi deja moarte şi noi să nu ştim asta pentru că suntem prea departe de ele ca să primim această informaţie.“

Interesat de viaţa pe alte planete şi de materia neagră

Teodor Grosu consideră că sunt numeroase întrebări la care omenirea trebuie să găsească răspunsuri în următoarele decenii şi speră ca el să joace un rol important în acest proces. Existenţa vieţii pe alte planete şi materia neagră sunt două dintre temele pe care le studiază cu sârg. În opinia lui, este matematic imposibil să nu existe viaţă pe alte planete, cel puţin la nivel de bacterii şi protozoare. Nu crede totuşi în poveştile cu extratereştri şi nave spaţiale care vin pe Pământ să ne studieze, iar explicaţia lui e cât se poate de simplă: „Ar fi găsit o cale directă de a ne contacta până acum, dacă ar fi dorit cu adevărat acest lucru“.

FOTO arhiva personală

Imagine indisponibilă

„Sunt doar jumătăţi de adevăr care au fost exploatate de-a lungul anilor şi cam atât. Materia neagră este ceea ce se găseşte în spaţiul interstelar, adică pe lângă stele şi praful cosmic. Pare că este nimic, dar oamenii de ştiinţă cred că acel nimic, acel spaţiu gol este umplut, de fapt, cu ceva, iar acel ceva este materia neagră. Şi asta pentru că cea mai mare parte din Univers nu poate fi spaţiu gol, dar încă nu s-au obţinut dovezi concrete care să ne arate cu exactitate ce este materia neagră“, explică olimpicul.

Vrea să impresioneze NASA

Tânărul este olimpic şi la Fizică, unde a obţinut două medalii de bronz. S-a calificat şi în acest an la olimpiada naţională, dar aceasta a fost anulată din cauza pandemiei de COVID-19. În schimb, s-a înscris la un concurs de Astronomie şi Astrofizică organizat de Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială (NASA), pentru care se pregăteşte intens şi unde speră să facă o figură frumoasă.

FOTO arhiva personală

Imagine indisponibilă

Pentru Teodor, astrofizica nu este doar o pasiune, ci un domeniu căruia vrea să i se dedice şi în viitor. Din păcate, în România nu există tehnologia necesară care să-l ajute să-şi pună în valoare cunoştinţele, aşa că s-a hotărât deja să-şi continue studiile universitare peste hotare. ;

Ajută copiii săraci şi oferă meditaţii gratuite

 Chiar dacă are un program încărcat, Teodor Grosu găseşte timp şi pentru hobby-uri. Face parte dintr-o trupă de teatru pentru amatori şi a avut deja câteva reprezentaţii. „Îmi place să dau lumii ceva din mine, îmi place să mă exprim, să iau ceva din mine şi să aplic pe un personaj care, la rândul lui, transmite ceva lumii.“

FOTO arhiva personală

Imagine indisponibilă

De asemenea, încearcă să-i ajute şi pe cei mai puţin norocoşi decât el, motiv pentru care s-a înscris în mai multe programe de voluntariat. În prezent, activează în cadrul Fundaţiei „Casa Bună“, iar în ultimele luni a predat lecţii online copiilor săraci din cartierul bucureştean Ferentari, pe care îi învaţă să scrie şi să citească, dar şi să facă calcule elementare. În acelaşi timp, este mentor pe platforma educaţională TeachU, unde îşi împărtăşeşte cunoştinţele de astronomie celor pasionaţi de acest domeniu, însă susţine şi lecţii mai complexe pentru cei care vor să facă performanţă. Pe platforma educaţională, Teodor mai predă şi fizică de clasa a IX-a şi a X-a.

Spune că nu are o tehnică specială de lucru care să-i permită să facă atâtea lucruri într-o singură zi, secretul constând într-o foarte bună organizare a timpului. „Important este ca mereu să continui ceea ce începi. Cel mai important lucru este să faci ceea ce îţi place şi iubeşti, chiar dacă nu întotdeauna o faci la nivel de performanţă. Trebuie să găsim orice mijloc de a face ceea ce iubim. Pentru asta merită trăită viaţa.“

Vă recomandăm să citiţi şi:

Olimpicul la Astronomie care a şcolit alţi olimpici. A lucrat la conceperea unei drone pompier şi la o cameră care creează nori

Tânăra pianista medaliată cu aur la Astronomie. „Îmi place în România, iar ce nu-mi place mai schimb eu“

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite