Ochelarii cu bluetooth detronează „hands-free-ul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai puţini studenţi apelează la copiatul cu hands-free Foto: Corina Tătaru
Tot mai puţini studenţi apelează la copiatul cu hands-free Foto: Corina Tătaru

Dispozitivul de copiat la examene „cu mâinile libere” nu prea mai este la căutare printre studenţi. După testele scrise, profesorii fac proba cunoştinţelor cu examinări orale.

Dacă anul trecut, orice bucăţică de geam din căminele studenţeşti era folosită pentru a se lipi afişe cu vânzarea sau închirierea dispozitivelor de copiat, acum abia dacă mai găseşti unul sau două. Explicaţia nu este deloc grea şi vine chiar de la unul dintre dealer-ii de hands-free-uri: profesorii au prins obiceiul de a-i asculta pe studenţi, după proba scrisă.

“Nu mai merge treaba deloc cu această afacere! Examenele se dau în scris şi apoi oral, aşa că degeaba ai «hands». Foştii noştri clienţi îşi scriu lucrarea la examen şi apoi sunt ascultaţi. De aceea nu mai ţine figura”, ne-a declarat un student, evident sub protecţia anonimatului.  

Părerile studenţilor sunt împărţite vizavi de “moartea” afacerilor cu sisteme de copiat. Dacă unii cred că afacerile încă prosperă, dar că nu prea mai au nevoie de mediatizare, în vreme ce alţii sunt convinşi introducerea ”oralului” este o adevărată armă letală împotriva  fraudării examenelor.

În schimb, cei de la Liga Studenţilor, care tocmai se luptaseră cu eliminarea obligativităţii examenelor orale spun că acestea n-au nicio legătură cu afacerile cu dispozitive de copiat.  

“Eu cred ca situaţia este foarte simplă: LSG face demersuri ca studenţii să fie trataţi cât mai echitabil cu putinţă, inclusiv soluţia asta la care au ajuns unii profesori, de a cere lămuriri la proba scrisă fiind generata de dezbaterea publică iniţiată de LSG. Eu sincer, nu cred că afacerile au căzut din această cauză”, spune liderul LSG, Dorin Coteţ.

Conducerea Universităţii Dunărea de Jos nu poate decât să se bucure de dispariţia comerţului cu hands-free-uri.

“E un semn bun dacă unii profesori îi întreabă pe studenţi din ceea ce au scris pentru a lămuri aspecte ale lucrării scrise. Eu zic că este un lucru foarte bun căci nu poate veni decăt în ajutorul studenţilor pentru ca profesorul poate inţelege mai bine ceea ce a vrut să spună studentul în lucrare dacă asta a generat moartea comerţului cu hands-free. Repet, e un fapt pozitiv atât timp cât studenţii pot explica anumite lucruri pe care le-au scris, deci vine în ajutorul lor”, afirmă Cristi Dumitru din cadrul Departamentului Comunicare.

Hands-free-urile, învechite!

O altă cauză a declinului vânzărilor sau închirierilor hands-free-urilor ar putea fi şi progresul tehnologic. Deja pe internet a înflorit comerţul cu pixuri dotate cu camere spion, care funcţionează foarte bine în combinaţie cu telefoanele care au sisteme de operare, dar şi ochelari cu cameră video şi bluetooth. Aceste noi minuni ale tehnologiei sunt, în plus, şi destul de ieftine.

Preţuri pentru toate buzunarele!

În vremurile bune ale “traficului” de hands-free-uri,  doritorii plăteau între 30-50 de lei pentru închiriat un sistem de copiat, iar dacă vroiau să-l cumpere, scoteau din buzunare între 150-250 de lei. Mulţi profesori au găsit însă ac de cojocul celor care foloseau astfel de sisteme. Unii mergeau cu receptoare radio care produceau interferenţe în zonele în care sistemele de copiat erau folosite. Universităţile mari din ţară chiar şi-au achiziţionat sisteme speciale de detectat aceste hands-free-uri, pentru care au plătit mii de euro. La Galaţi, conducerea universităţii nu a vrut să investească în astfel de sisteme considerându-le inoportune.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite