O reţea de infractori din Ucraina a umplut Europa cu acte falsificate. Cum vând documentele şi ce preţuri practică

O reţea de infractori din Ucraina a umplut Europa cu acte falsificate. Cum vând documentele şi ce preţuri practică

Acte false descoperite la frontiera de est FOTO Poliţia de Frontieră

Falsificatorii ucraineni au ajuns să vândă pe internet orice fel de documente „aranjate”: cărţi de identitate, permise de conducere, atestate profesionale, inspecţii ITP, asigurări auto samd. Preţurile sunt între 150 şi 300 de euro bucata.

O grupare de infractori din Ucraina au reuşit, în ultimii doi ani, să umple Europa de acte falsificate. Potrivit Poliţiei de Frontieră, documente „aranjate” de respectiva grupare sunt descoperite zilnic în punctele de trecere a frontierei din zona de est şi de nord a României, însă asta nu-i opreşte pe falsificatori să-şi continue afacerea.

Printre actele falsificate se numără permise de conducere (în special româneşti şi bulgăreşti), acte de identitate (sunt preferate cele bulgăreşti), atestate profesionale (documente absolut necesare şoferilor de TIR), asigură auto şi chiar certificate ITP.

După cum rezultă din declaraţiile date, de cei găsiţi cu acte false, în faţa oamenilor legii, procurarea acestora este foarte simplă: pe internet, contra a între 150 şi 300 de euro, în funcţie de tipul documentului şi de termenul de eliberare. Doritorii trimit o fotografie, datele personale şi suma cerută, apoi primesc documentul dorit.

Unele dintre „filialele” reţelei acţionează sub un paravan aparent legal, care chipurile ar organiza cursuri profesionale şi şcoli de şoferi la fără frecvenţă, prin internet. Ca ca deja celebrele fabrici de diplome din România.

Cele mai recente cazuri de documente false au fost descoperite pe 28 şi 29 martie 2019, la Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi-rutier şi la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni.

La Galaţi, doi şoferi de TIR, ambii cetăţeni ucraineni, au prezentat câte un certificat de competenţă profesională pentru transport internaţional de mărfuri care, în urma verificărilor, s-au dovedit a fi falsificate. Cei doi cetăţeni ucraineni au declarat că au urmat cursurile unei şcoli de profil din Odesa, în urma cărora au obţinut respectivele certificate de competenţă profesională şi nu cunoşteau faptul că acestea nu sunt autentice.

La Sculeni, un basarabean de 38 de ani, care dorea să intre în România ca pasager într-un  microbuz avea supra lui, ascuns într-un rucsac de culoare închisă, un permis de conducere cu însemnele autorităţilor din Grecia, valabil pentru categoriile A şi B.

„Având suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului, colegii noştri au efectuat verificări suplimentare, în cadrul cărora au constatat că permisul nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, fiind fals. Cu privire la cele constatate, persoana în cauză a declarat că i-a fost înmânat de către un cetăţean din Republica Moldova, doar pentru controlul de frontieră din România urmând a fi inapoiat acestuia la destinaţie în Polonia”, a declarat comisarul de poliţie Denis Mihaela Lazăr, purtătorul de cuvânt al I.T.P.F. Iaşi.

În cele trei cazuri, poliţiştii de frontieră fac  cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: