O parte dintr-un tezaur antic din vremea regelui Alexandru cel Mare, expusă la Muzeul de Istorie din Galaţi

O parte dintr-un tezaur antic din vremea regelui Alexandru cel Mare, expusă la Muzeul de Istorie din Galaţi

Aşa arată monezile din Tezaurul de la Dăeni FOTO Muzeul de Istorie Galaţi

Parte dintr-o importantă comoară, lotul de monezi din aur expus constă în 12 stateri care au fost descoperiţi acum mai bine de 60 de ani la Dăeni, în judeţul Tulcea. Expoziţia este deschisă pe tot parcursul lunii februarie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” Galaţi reia proiectul care s-a bucurat de mare succes în rândul publicului:”Exponatul lunii”. Astfel,  ca exponata al lunii februarie 2020, instituţia propune un lot de monede din aur emise în monetăriile din oraşele antice Callatis, Byzantion, Odessos, Pella şi Chalcedon. 

”Micul tezaur”, expus în Secţia Lapidarium a instituţiei muzeale, cuprinde 12 piese monetare care datează din sec. IV-III a.Chr şi provin dintr-o adevărată comoară descoperită acum mai bine de 60 de ani.

”Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” Galaţi deţine în patrimoniul său stateri din aur de tip Alexandru şi Lysimach, emişi în secolele IV-III a.Chr. Monedele au intrat în colecţiile muzeului prin achiziţie. Un lot de 12 stateri, ce provine din tezaurul de la Dăeni, a fost inventariat, în registrul general al muzeului gălăţean, în anul 1957.

Din tezaurul de la Dăeni, jud. Tulcea, descoperit în anul 1956, în colecţiile publice din România au ajuns, prin intermediul autorităţilor, 107 exemplare: la Muzeul Naţional de Antichităţi (azi Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”) - 75 exemplare, transferate după 1970 la Muzeul de Istorie al Republicii Socialiste România (azi Muzeul Naţional de Istorie a României); la Cabinetul Numismatic al Bibliotecii Academiei Române - 18 ex., la care se adaugă cele 12 piese aflate la Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” Galaţi.

Două exemplare recuperate ulterior se găsesc în prezent la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”. Din cei 12 stateri aflaţi în colecţia instituţiei noastre, cinci sunt de tip Alexandru emise în monetăriile din oraşele antice Callatis, Odessos, iar şapte sunt de tip Lysimach, ce au fost realizaţi în atelierele monetare din Byzantion, Pella, Callatis, Chalcedon”. (Muzeograf Costel Ilie)

Piesele de numismatică pot fi admirate de public la sediul Muzeului de Istorie ”Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”,str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2 bis (vizavi de Bisetica Greacă), în perioada 05.02-01.03.2020, între orele 09.00-17.00, în intervalul săptămânal miercuri-duminică. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: