O parte dintre consilierii locali din Galaţi riscă să fie acuzaţi de nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti. Aleşii ignoră o hotărâre a Tribunalului

O parte dintre consilierii
locali din Galaţi riscă să fie acuzaţi de nerespectarea unei hotărâri
judecătoreşti. Aleşii ignoră o hotărâre a Tribunalului

Şedinţă a Consiliului Local Galaţi Foto: Adevărul

După ce Tribunalul Galaţi a declarat ilegală atât hotărârea de constituire a Consiliului Local Galaţi, cât şi pe cea privind alegerea viceprimarilor, aleşii locali se pregătesc mâine să voteze nu mai puţin de 26 de proiecte de hotărâri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tribunalul Galaţi a dizolvat Consiliul Local Galaţi în urma unei decizii pronunţate pe 29 august, în procesul deschis de fostul primar al municipiului Galaţi, Marius Stan.  S-a ajuns în această situaţie în urma unei hotărâri luate pe lângă lege de o parte a  consilierilor locali, care au decis să invalideze  mandatul de consilier local al fostului primar, ales pe listele UNPR. 

Iată ce spune hotărârea judecătorească: ”Admite acţiunea. Dispune anularea în parte a Hotărârii Consiliului Local Galaţi nr 2 din 27.06.2016, respectiv a art.2 referitor la invalidarea mandatului de consilier local al reclamantului. Obligă pe pârât la adoptarea unei hotărâri de validare a mandatului de consilier local al reclamantului în 15 zile de la comunicarea prezentei sentinţe. Dispune anularea HCL Galaţi nr 3/27.06.2016 de declarare a Consiliului Local al mun. Galati ca legal constituit si a HCL 5/27.06.2016 de alegere a viceprimarilor.”

Prin urmare, hotărârea de declarare a Consiliului Local Galaţi ca legal constituit, cât şi cea prin care au fost aleşi viceprimarii, au fost anulate. Cu toate acestea, pe 31 august, consilierii locali se reunesc în şedinţă pentru a valida mandatul de consilier local a lui Marius Stan, dar şi pentru a aproba 26 de proiecte de hotărâri propuse de primarul Ionuţ Pucheanu.

Şedinţa se desfăşoară practic la limita legii, pentru că dacă Consiliul Local Galaţi nu atacă hotărârea Tribunalului la instanţa superioară, sau dacă recursul va fi respins, toate actele adoptate de aleşii locali vor fi lovite de nulitate.

În plus, consilierii locali care vor adopta hotărârile riscă să fie acuzaţi de nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti, în condiţiile în care judecătorii au hotărât dizolvarea Consiliului Local.

Chiar şi aşa, la finalizarea procesului, fostul primar Marius Stan a declarat că le va face plângeri penale pentru abuz în serviciu la toţi consilierii locali care au votat invalidarea mandatului său de consilier local.

Situaţia se repetă practic, în condiţiile în care acelaşi lucru s-a întâmplat pe 10 august tot la Tribunalul Galaţi. Marius Stan, aflat acum la PMP, a acţionat în judecată Consiliul Judeţului Galaţi, cerând anularea hotărârii prin care i-a fost invalidat mandatul de consilier judeţean şi a avut câştig de cauză.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările