O importantă ţară din Asia se înarmează cu nave militare de înaltă performanţă construite în România

O importantă ţară din Asia se înarmează cu nave militare de înaltă performanţă construite în România

Aşa arată nava PNS Tabuk în marş FOTO Damen Grup

O a doua corvetă a fost livrată zilele trecute Marinei Militare din Pakistan. Cele două nave au fost construite în întregime la Şantierul Naval Damen din Galaţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Performanţele industriei navale româneşti (vârf de lance al României în exportul de echipamente industriale) începe să se vadă din ce în ce mai bine.

După ce şantierele de la Galaţi, Brăila şi Tulcea (toate cu proprietari străini) au livrat  în ultimul deceniu numeroase nave complexe pentru operaţiuni marine speciale sau pentru cercetare în condiţii extrem, de câţiva ani a început să crească şi volumul comenzilor pentru ambarcaţiuni de luptă.

Zilele trecute, în cadrul unei ceremonii desfăşurate ȋn România, Marina Militară din Pakistan a preluat oficial noua sa Corvetă – tip Damen OPV 1900 – cu numele PNS Tabuk. 

Nava face parte dintr-o serie de două nave similare, comanda acestora fiind plasată către grupul Damen printr-un acord semnat cu Ministerul pakistanez al Apărării ȋn 2017. Ambele nave au fost construite la Şantierul Naval Damen Galaţi din România. 

Prima navă, PNS Yarmook, a fost predată Marinei Militare din Pakistan ȋn luna februarie a acestui an , la un termen de doi ani de la începerea construcţiei.
 
La fel ca sora ei, PNS Tabuk este o navă multifuncţională cu grad ridicat de adaptabilitate, capabilă să desfăşoare o mare varietate de operaţiuni ȋntr-un mediu maritim complex. Nava dispune de facilităţi de lansare a unui elicopter şi a unui UAV (Unmanned Aerial Vehicle - vehicul aerian fără pilot) şi poate lansa simultan două bărci pneumatice de asalt (cu cadru rigid).

Ȋn timpul ceremoniei, comandantul navei PNS Tabuk, Căpitanul Muhammad Umair s-a adresat delegaţilor, mulţi dintre aceştia participând de la distanţă din cauza pandemiei actuale. Căpitanul a apreciat competenţa profesională dovedită de Damen pe parcursul derulării acestui proiect şi şi-a exprimat ȋncrederea ȋntr-o colaborare viitoare.

Adresându-se participanţilor la eveniment, directorul general al Şantierului Naval Damen Galaţi, Flemming Sorensen a precizat că „încă din 1986, Damen a fost implicat ȋn numeroase proiecte cu Pakistanul şi suntem foarte mândri de această colaborare durabilă şi de ȋncredere.”

El a adăugat că succesul acestui proiect constituie rezultatul unei strânse colaborări ȋntre toate părţile implicate. „O asemenea realizare a fost posibilă doar printr-o bună coordonare, o execuţie de calitate, o muncă de echipă excelentă şi o bună colaborare ȋntre toate părţile implicate. Ȋn ciuda provocărilor fără precedent cauzate de pandemie, echipele din Pakistan, România şi Olanda au reuşit, cu perseverenţă, să ȋşi continue munca până la finalizarea cu succes a proiectului”, a mai spus Sorensen.

Damen va continua să asigure asistenţă navei PNS Tabuk pe durata operării.

Şantierul Naval Damen din Galaţi a construit în ultimii 25 de ani peste 40 de nave din segmentul apărării şi securităţii, printre care ultimele şapte nave militare complexe pentru Marina Militară olandeză precum şi nava de patrulare Ştefan cel Mare, nava amiral a Poliţiei de Frontieră din România.   

Vă recomandăm şi:

VIDEO Cum se construieşte în România un vapor gigantic. Imagini spectaculoase filmate în şantierul naval de la Galaţi

Bijuterie tehnologică made in Galaţi: o super-navă pentru montarea de cabluri de electricitate subacvatice

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările