O consilieră locală de la Galaţi vrea ca Primăria să înfiinţeze un „112” pentru femeile bătute de soţi

O consilieră locală de la Galaţi vrea ca Primăria să înfiinţeze un „112” pentru femeile bătute de soţi

Oana Claudia Iurescu FOTO Arhiva Adevărul

Oaman Claudia Iurescu (PMP) a iniţiat o hotărâre de Consiliu Local prin care administraţia locală înfiinţarea unui centru de apel telefonic gratuit în subordinea Serviciul Public Asistenţă Socială din cadrul Primăriei, la care să sune atât victimele agresiunilor cât şi persoane din anturajul acestora care cunosc situaţiile de risc şi pot ajuta la prevenirea unor tragedii.

Consilera locală Oana Claudia Iurescu (PMP) a depus în Consiliul Local al municipiului Galaţi un proiect de hotărâre pentru sprijinirea femeilor aflate în dificultate din cauza violenţei în familie.

„În preajma sărbătoririi zilei de 8 Martie, zi pe care o unanim o dedicăm femeilor, trebuie să ne aducem aminte mai mult decât oricând şi de cele care în loc de flori primesc lacrimi şi suferinţă, victime de cele mai multe ori tăcute ale abuzurilor domestice”, spune consiliera.

Potrivit acesteia, demersul este cât se poate de necesar, având în vedere că datele oferite de IPJ Galaţi arată că în 2017 şi 2018 au fost înregistrate 255 plângeri care au fost înaintate către instanţe pentru a emiterea unor ordine de protecţie, 148 dintre acestea transformându-se în ordine de protecţie.

De la începutul anului 2018, sunt deja 53 de plângeri venite din partea unor posibile victime ale violenţei în familie. Tot datele puse la dispoziţie de IPJ Galaţi arată că în 2017 au fost înregistrate 511 de plângeri referitoare la infracţiuni de lovire îndreptate împotriva femeilor.

„Soluţia imediată de sprijin a victimelor violenţei domestice este de a le ajuta să evadeze din mediul agresiv, de a le separa şi proteja de agresorii lor. Fondul locativ al Primăriei este limitat şi nu poate asigura găzduirea tuturor celor aflate în această situaţie, iar perioada pentru care victimele beneficiază de eventualul adăpost este de multe ori prea scurtă”, spune Oana Claudia Iurescu.

În proiectul de hotărâre înaintat, ea propune subvenţionarea chiriei unei locuinţe provizorii din fondurile Consiliului Local al municipiului Galaţi pe o perioadă de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire până la 24 de luni, chiar dacă acestea au beneficiat iniţial de suportul locativ al Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Galaţi, a altor entităţi ale statului sau a unor ONG-uri, în condiţiile în care au un venit net lunar de până la 1.500 de lei.

Totodată, consilierul PMP solicită înfiinţarea unui centru de apel telefonic gratuit în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială - Serviciul Public Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Galaţi, la care să sune atât victimele agresiunilor cât şi persoane din anturajul acestora care cunosc situaţiile de risc şi pot ajuta la prevenirea unor tragedii. Acest centru de apel trebuie integrat cu Serviciul Unic de Urgenţă 112, astfel încât victima să poată fi localizată şi scoasă imediat din mediul violent.

„Cadrul legal pentru acordarea acestor subvenţii este asigurat de Legea nr. 292/2011 privind asistenţa socială şi Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.Considerăm ca demersul nostru este necesar şi reprezintă un prim pas în  dezvoltarea unor politici publice potrivite pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor”, a mai adăugat consiliera.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: