O casă veche de 150 de ani, din centrul Galaţiului, va fi salvată, cu bani europeni, din mâna şmecherilor ce o ruinau

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa este pe strada Domnească, la nr. 58,  în vecinătatea actualului sediu al Prefecturii Galaţi, şi se află într-o stare deplorabilă, după ce, de la Revoluţie încoace, a tot fost folosită de diverşi chiriaşi ai Primăriei.

Casa Geshov, imobil vechi de un secol şi jumătate de ani şi aflat pe strada Domnească la nr. 58, este pe cale de a fi reabilitată cu fonduri europene, după ce decenii de-a rândul a fost neglijată şi transformată în o „fabrică de bani” pentru o serie de „băieţi descurcăreţi” ce o subînchiriau la preţuri mult mai mari decât le plăteau ei către Primărie. 

Casa, monument istoric, a constituit obiectul mai multor acţiuni iniţiate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, sprijinită de Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Direcţia de Cultură reuşind să atragă atenţia opiniei publice asupra imobilului cu frumoase rezonanţe istorice, prin lansări editoriale şi organizarea de expoziţii tematice, inclusiv prin invitarea, la Galaţi, a Ambasadorului Republicii Bulgaria în România, Excelenţa Sa Aleksandar Filipov, care a venit la oraşul de la Dunăre în primăvara acestui an.

O prezenţă care a dat valoare lansării (dedicată de asemenea Casei Geshov) volumului “COMUNITATEA BULGARĂ DIN GALAŢI. ISTORIA FAMILIEI GESHOV”, editată sub egida revistei DANUBIUS şi parte a proiectului cultural „Promovarea patrimoniului cultural imobil din Galaţi” şi iniţiat, anul trecut, de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi. În cadrul proiectului, în 2015, au fost organizate un simpozion şi expoziţia foto-documentară „Legăturile familiei Guechoff (Geshov) cu Galaţiul”, evenimente ale Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.

Casa de pe strada Domnească la nr. 58, aflată în vecinătatea actualului sediu al Prefecturii Galaţi (şi care în prezent se află într-o stare deplorabilă, după ce, de la Revoluţie încoace, a tot fost folosită (mai ales la subînchiriere pentru profit) de diverşi chiriaşi ai Primăriei - de la sindicate până la asociaţii de pensionari, veterani sau revoluţionari), a aparţinut fiului primului ministru al Bulgariei de la începutul secolului al XX-lea, fiind închiriată, în perioada 1880-1906, Prefecturii judeţului Covurlui.

„Casa Geshov se numeşte astfel după ce Ivan Geshov – fiul lui Evloghie Ivan Geshov, fost primul ministru al Bulgariei (1911-1923), în perioada primului Războiului Balcanic - a moştenit acest imobil. Clădirea a aparţinut fraţilor Gheorghiev, negustori bulgari care aveau numeroase afaceri în Regatul României şi în Galaţi, fraţi care au lăsat averea moştenire familie Geshov”, a spus Marius Mitrof, din partea Direcţiei Judeţene de Cultură, cel care militează de doi ani pentru reabilitarea şi valorificarea turistică şi culturală a imobilului, în cadrul unui proiect cu fonduri europene iniţiat de Primăria Galaţi.. 

„Fiul primului ministru al Bulgariei a deţinut această casă în care a funcţionat, în perioada 1880-1906, Prefectura judeţului Covurlui. Ulterior, sediul Prefecturii a fost cel pe care îl ştim şi astăzi. După naţionalizare, imobilul din Domnească 58 a fost folosit în diverse scopuri: sediul unei întreprinderi de stat, iar în anii ‘70, Palatul Pionierilor. După 1990 a devenit sediul unui sindicat şi altor organizaţii care au stat cu chirie. După 2000, Direcţia de Cultură a evidenţiat faptul că imobilul aparţine Primăriei Galaţi şi a încercat să readucă publicului gălăţean istoria acestei case”, a adăugat Mitrof.

Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galaţi anunţă că “municipiul a atribuit, în urma licitaţiei, contractul de prestări servicii pentru întocmirea proiectului faza Documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii la obiectivul “Reabilitare Zonă Istorică, Municipiul Galaţi - Reabilitare imobil str. Domneasca nr. 58“ . 

Imobilul este înscris în Lista Monumentelor istorice, cod GL-II-m-B-03017, datat din 1872. Municipiul Galaţi intenţionează accesarea de fonduri nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020-Axa prioritară 5 „Conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiţii 5.1 „Conservarea, protecţia, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”.

Prin proiect se va prevedea amenajarea spaţiului pentru expoziţii temporare prin realizarea unor lucrări ample de restaurare şi de consolidare. Potrivit sursei citate, proiectul va fi realizat de SC Proiect SA, care în termen de 60 de zile va elabora studiul pentru care Primăria municipiului Galaţi plăteşte 71.736 lei cu TVA.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite