O asistentă socială vrea să urce mai multe persoane cu dizabilităţi pe cel mai periculos munte din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lenuş Lungu FOTO Lenuş Lungu/facebook
Lenuş Lungu FOTO Lenuş Lungu/facebook

Femeia a făcut publică informaţia pe internet, loc unde s-a stârnit un adevărat val de proteste la adresa iniţiativei, care este considerată „iresponsabilă”. Sute de persoane i-au spus asistentei sociale că traseul montan vizat este închis în perioada vizată de ea (weekend-ul următor) şi că este foarte dificil chiar şi pentru alpiniştii experimentaţi.

Caz alarmant la Galaţi. O asistentă socială care lucrează la asociaţie pentru protecţia persoanelor cu dizabilităţi a anunţat că în minivacanţa de 1 iunie vrea să organizeze o excursie pe munte, pe vârful Moldoveanu, cu un grup de 35 de persoane fără experienţă, dintre care jumătate sunt cu dizabilităţi.

Femeia, pe nume Lenuş Lungu, a publicat un mesaj pe Facebook, pe un grup dedicat drumeţiilor montane, în care cere detalii despre cum se poate urca pe Moldoveanu în weekend-ul viitor, iar sute de internauţi au reacţionat imediat, sfătuind-o să renunţe la aceste planuri.

Cunoscătorii traseelor montane au informat-o pe iniţiatoare că pe munte este încă zăpadă (de altfel traseul se deschide de-abia după 1 iulie, pentru ca pe 10 septembrie să fie din nou închis) şi este vorba despre un parcurs foarte periculos, mai ales pentru persoane fără experienţă.

Comentariile alarmiste nu o descurajat-o însă pe Lenuş Lungu, care a continuat să susţină că dacă şi-a propus să facă această excursie, trebuie să ducă planul la bun sfârşit. „Mulţumesc dar odată ce ne-am propus trebuie să şi reuşim! Sperăm să ne ajute Dumnezeu ţinând cont că 14 din ei sunt la prima urcare pe munte şi sunt şi surdomuţi”, ia comentat ea.

„Vă mulţumesc pentru sfaturi şi vă pot spune că primul lor traseu (dacă se poate numi aşa) a fost acum o luna la Sâmbăta de Sus . Au urcat până la Chilia lui Arsenie Boca şi au fost profund impresionaţi ceea ce m-a făcut să le ofer şi mai mult.Nu aş putea să vă exprim în cuvinte sentimentele lor acolo sus! De ce să le tăiem speranţele şi să-i consideram oameni cu aspiraţii limitate?”, a mai scris Lenuş Lungu pe internet.

Ea a mai afirmat şi că pe plan local, la Galaţi,  „s-au făcut mici eforturi pentru ca aceste persoane să poată face deplasarea” şi că lucrurile nu mai pot fi schimbate.

Ghidul montan Costin Miu, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din branşă, a tras şi el un semnat de alarmă legat de iniţiativa persoanei din Galaţi, despre care a afirmat că este „iresponsabilă”.

O parte din dialogul purtat de Lenuş Lungu cu montagnarzii FOTO C Crângan

O parte din dialogul purtat de Lenuş Lungu cu montagnarzii FOTO C Crângan

„Dacă mai era nevoie să ştiţi în ce ţară trăim. O doamnă din Galaţi, Lenuş Lungu pe numele ei, anunţă pe un grup de munte că intenţionează să ducă un grup de 35 de persoane fără experienţă de munte, din care jumătate cu dizabilităţi, pe Moldoveanu, în weekend-ul viitor. Un milion de oameni, ghizi montani şi salvamontişti o avertizează că e un traseu periculos şi că pune viaţa oamenilor în pericol, dar doamna insistă că „vom avea o experienţă de neuitat, cu ajutorul Domnului. (...) Oamenii si-au luat liber de la serviciu şi s-au obţinut şi sponsorizări. Dacă printre prietenii mei din Galaţi sunt vreunii care ştiu de inconştienţa asta, transmiteţi-le sponsorilor respectivi să mai păstreze nişte bani, s-ar putea să aibă nevoie după weekend-ul care vine. Mai o colivă, mai un avocat...”, a scris acesta.

Cazul a ajuns în atenţia autorităţilor din Galaţi, care deşi nu puteau face mai mult (având în vedere că toate persoanele angrenate sunt toate majore şi au capacitate deplină de exerciţiu), i-au atras atenţia organizatoarei că decizia este greşită.

În cele din urmă, Lenuş Lungu, marţi după-amiază, a promis că nu va mai porni în expediţia pe munte planificată, grupul urmând doar să ajungă la Buşteni şi să parcurgă o serie de trasee deschise persoanelor fără experienţă montană.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite