Nu poţi dormi? Rezistă tentaţiei de a lua somnifere şi reglează-ţi ritmul circadian în mod natural

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Sinziana Lovin profesează la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă din Iaşi. Foto: Adevărul
Dr. Sinziana Lovin profesează la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă din Iaşi. Foto: Adevărul

Tuturor ni s-a întâmplat cel puţin o dată să avem probleme cu somnul: să ne aşezăm în pat şi să nu reuşim să adormim. Vara, când nopţile sunt fierbinţi, insomniile sunt tot mai întâlnite, astfel că 1 din 3 persoane se luptă cu oboseala. Pentru ca nopţile albe să nu devină o rutină, dr. Sînziana Lovin, expert în probleme de somn, ne explică la ce trucuri putem recurge pentru ca somnul să fie unul odihnitor.

Stilul de viaţă modern şi ritmul alert al societăţii în care trăim ne transformă în insomniaci. Iar de aici şi până la o inimă slăbită nu mai este decât un singur pas. În acelaşi timp, alimentaţia nesănătoasă şi stresul cotidian sunt la rândul lor factori care contribuie la şubrezirea organismului nostru. Şi nici nu e de mirare că somnul vine tot mai greu, iar dimineaţa suntem lipsiţi de energie.

„Senzaţia de somn insuficient poate apărea şi la pacienţii care prezintă tulburări medicale organice de somn. De exemplu, pacienţii cu apnee în somn, care nu respiră bine noaptea şi nu reuşesc să îşi oxigeneze creierul se trezesc cu senzaţia unui somn insuficient, sau neprofitabil cum spun ei. Alteori, diverse dureri osoase sau somatice pot afecta somnul”, a explicat Dr. Sînziana Lovin, expert în probleme de somn.

După multe nopţi nedormite, tentaţia de a recurge la somnifere este mare. Atenţie însă, medicii nu încurajează aceste practici.

„În tulburările de somn de tip insomnii de adormire sau menţinere, sau alte tulburări de somn care se tratează cu hipnotice s-a constatat că prescrierea acestora mai mult strică decât ajută. Aşa că în ultimii doi ani s-a instituit în ghidul de tratament al insomniilor terapia nonfarmacologică. Pentru insomnia la debut, care nu este datorată unei acţiuni a creierului ci a unei tensiuni psihice acumulate, tratamentul optim începe cu psihoterapie. Vorbim despre o terapie cognitiv-comportamentală, adică pacientul învaţă să-şi cunoască problemele de somn, cauzele care duc la inhibarea mecanismului adormirii şi să-şi schimbe comportamentul, să afle care sunt comportamentele care promovează starea de somn şi care sunt comportamentele de evitat. Dacă după mai multe săptămâni de terapie nu se produce nicio ameliorare, abia atunci se pot prescrie sedative sau alte produse farmacologice”, a precizat Dr. Sînziana Lovin, expert în probleme de somn.

Insomnia se poate combate simplu

„Este bine să redactăm o listă de griji, care să fie lăsată în altă parte a casei, nu în dormitor. Efectiv transferăm astfel toate grijile noastre. De asemenea, e bine să evităm supraîncălzirea dormitorului. Pentru a putea adormi trebuie să scădem temperatura miezului creierului cam cu jumătate de grad şi atunci un dormitor răcoros ne ajută să promovăm această stare fiziologică de somn. Putem regla ritmul nostru circadian prin expunerea la lumină şi exerciţiu fizic. Dacă expunem retina la lumină naturală în cursul dimineţii şi tot atunci facem şi câteva exerciţii fizice putem să manipulăm puţin fiziologic secreţia noastră de melatonină, hormonul somnului. Este cea mai ieftină metodă de a ne regla somnul”, a mai spus Dr. Sînziana Lovin, expert în probleme de somn.

Un somn de calitate ne menţine corpul sănătos. În schimb, dacă facem nopţi albe, apar dezechilibre hormonale care afectează funcţia tiroidei sau capacitatea organismului de a utiliza insulina, moment în care se poate instala diabetul zaharat.
Tot în somn, organismul nostru secretă cortizol, un hormon care influenţează răspunsul organismului la stres şi care, în cantităţi reduse, ne diminuează rezistenţa în faţa situaţii­lor tensionate.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite