Noi măsuri de carantină la pesta porcină africană. Transportul porcilor a fost interzis pe raza oraşului Galaţi şi până la graniţa cu Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceeaşi măsură este în vigoare de câteva zile şi în partea de est a judeţului Galaţi, limitrofă drumului naţional DN25 9ca urmare a focarului de pestă descoperit în satul Vameş). Persoanele care încalcă interdicţia privind transportul riscă amenzi consistente şi chiar pedeapsa cu închisoarea.

Prefectura Galaţi a transmis că în dimineaţa zilei de 4 septembrie 2018 s-a întrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care a aprobat Planul de măsuri la confirmare în zona de protecţie şi cea de supraveghere ca urmare a confirmării focarului de pestă porcină africană în gospodăria situată în extravilanul municipiului Galaţi, pe Calea Prutului nr. 87.

În urma confirmării, pe 3 septembrie 2018, a prezenţei virusului pestei porcine africane de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, s-au aplicat măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport.

S-a instaurat, astfel, o zonă de protecţie în jurul focarului, de minim trei kilometri, pe raza localităţii Galaţi, extravilan către Giurgiuleşti până la Port Docuri, şi o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include zona de protecţie, pe raza municipiului Galaţi, limită nord – Metro; vest – Bulevardul Traian Vuia, Strada Nae Leonard, Strada Saturn; sud – Trecere Bac; est – graniţa cu Republica Moldova, I.C. Bratianu şi Grindu (judeţul Tulcea).

În aceste zone, deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepţia cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părasi o exploataţie fără autorizare; animalele sunt suspuse catagrafierii şi supravegherii clinice de către medicii veterinari etc.

Se menţin filtrele de control şi filtrele de dezinfecţie, atât cele rutiere, cât şi cele individuale din gospodăriile care deţin porci. Totodată, Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi va interveni cu mijloace specializate pentru recuperarea eventualelor cadavre de animale de pe fluviul Dunărea, la solicitarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi cu asistenţa specialiştilor Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi.

„Conform prevederilor H.G. 1214/2009 modificată şi completată prin HG 484/2018, proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, a transmis Prefectura.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite