Nicolae Einhorn, născut pentru a fi pictor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările sale de pictură şi grafică sunt cunoscute mai mult în străinătate decât în ţară. A primit Premiul special pentru grafică Prince-Art, în Franţa, în 1998.

Prin muncă multă, corectitudine şi cinste, pictorul gălăţean de origine germană, Nicolae Einhorn, s-a evidenţiat foarte devreme în lumea artistică. Încă din şcoala primară, învăţătorii l-au remarcat şi l-au încurajat să deseneze, deşi tatăl său ar fi vrut să studieze vioara.

Desenam obiecte de prin casă şi mocnea în mine dorinţa de a-mi împlini un vis al viitorului. Tata credea că pictorii sunt beţivi şi voia să mă facă muzician. M-a încredinţat profesorului Costică Constantin, care a realizat în scurt timp că nu sunt făcut pentru muzică", povesteşte pictorul gălăţean.


În Şcoala gimnazială desena pentru colegi planşe la Botanică. Ca recompensă, îl invitau la masă, ei find copiii unor negustori înstăriţi. „Nu desenam pentru masa pe care mi-o ofereau, ci pentru că aveam un neastâmpăr, o frenezie lăuntrică pe care mi-o potoleam doar noaptea, când făceam desene în creioane colorate sau în acuarelă", îşi aminteşte pictorul Einhorn.

Deşi tatăl a continuat să se împotrivească, cu multe insistenţe, a reuşit să obţină permisiunea de a susţine examenul de admitere la Liceul de Muzică şi Artă Plastică. Va studia cu pictorii Mihai Dăscălescu, Nicolae Spirescu, Emilia Iacob, precum şi cu sculptorii Vasile Vedeş şi Constantin Dimofte.
Zeci de expoziţii în ţară şi străinătate


În 1967, s-a înscris la Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza", avându-l ca profesor îndrumător pe maestrul Dan Hatmanu. Spre sfârşitul anului trei al facultăţii, a deschis prima expoziţie în „Sala Paşilor Pierduţi", axată pe o tematică inspirată din basmele populare româneşti şi mitul genezei. Au urmat alte expoziţii personale, de grup atât în ţară, cât şi în străinătate. A primit Premiul special pentru grafică Prince-Art în Franţa şi premiul special pentru grafică „Nicolae Mantu" în 2004.


În picturile sale, se regăsesc imagini despre oraşul vechi, străzi şi cartiere mărginaşe, Dunărea, portul. Pentru exeplificare amintim aici doar câteva dintre titlurile lucrărilor: „ Iarnă la Galaţi", „Înviere", „Întunecare", Speranţe noi", „Bucuria vechiului" „Linişte peste sat", „Margine de sat", „Toamna în parc", „Albul care ucide". Şi-a portretizat părinţii (Ana şi Nicolae Einhorn), fiica (Mona -Laura), fiul (Eduard), precum şi propriul chip.


Dascăl şi slujitor al penelului
Din septembrie 1981 până la data pensionării, 2006, a predat la Şcolile generale 17, 29 şi 12, la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri" şi Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin". Iubeşte tinerii care sunt una dintre sursele sale de inspiraţie. „Accept mentalitatea lor, conceptul de viaţă, revoluţionismul şi le aplic în lucrările mele", mărturiseşte maestrul.

Întrebări şi Răspunsuri:
1.Ce planuri de viitor aveţi ?
Mă rog bunului Dumnezeu să mă ţină sănătos şi să pot lucra în continuare. Să am inspiraţie şi să fac lucrări din ce în ce mai bune. Să pot expune mai mult, iar opera mea să fie înţeleasă de public. Spre deosebire de alţi pictori, eu nu vând. Nu prea am fost eu aşa norocos să dau peste oameni care să-mi aprecieze lucrările.


2. Cum vi se pare lumea culturală?
Mi-aş dori mai multă seriozitate, să fie mai multă exigenţă, să nu mai bată pasul pe loc, şi, foarte important, să nu fie comercială. Arta trebuie să se adreseze anumitor categorii de oameni. Nu trebuie să cadă în derizoriu. Ea trebuie să reziste în timp. Arta trebuie să fie o piatră de greutate pe viitor.

Ce nu-i place : Nu-mi place vulgaritatea, lucrurile care nu fac cinste omului, lauda de sine fără argumente şi fără mărturii concrete. Nu admit compromisuri. Mi-aş dori să-mi văd copii mai des. Sunt singur şi dorul de ei mă macină mult.


Ce-i place : Muzica cultă (Strauss, Vivaldi, Mozart ). Îmi place să gătesc orice fel de mâncare. De asemenea, îmi place sensibilitatea şi bunul simţ. Ele sunt dobândite din familie, sunt un dar al naturii. Nu pot fi învăţate sau impuse.


Profil


Născut: 7 septembrie 1943, Galaţi
Studii: Facultatea de Arte Plastice Iaşi
Meserie: profesor
Familie: doi copii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite