Neveste de politicieni au condus secţii de votare la europarlamentare. „Nu e deloc cinstit ca soţul să fie lider politic, iar soţia să numere voturile“

Neveste de politicieni au condus secţii de votare la europarlamentare. „Nu e deloc cinstit ca soţul să fie lider politic, iar soţia să numere voturile“

FOTO Arhiva Adevărul

Informaţiile fost dezvăluite de deputatul USR Bogdan Rodeanu, iar verificările ulterioare făcute de „Adevărul“ au confirmat că minimum 10 soţii de primari, viceprimari şi consilieri locali de la PSD, ALDE şi UNPR au fost preşedinţi sau locţiitori la diverse secţii de votare, la alegerile din 26 mai 2019. Procedura nu este ilegală, însă pare să fie imorală.

Informaţii scandaloase legate de alegerile europarlamentare din 26 mai 2019. Deputatul de Galaţi Bogdan Rodeanu (USR) a semnalat că minimum 10 neveste de politicieni activi (cu funcţii) din judeţul Galaţi au fost preşedinţi sau locţiitori la secţiile de votare din localităţile în care soţii lor ocupă poziţii de primari, viceprimari sau consilieri locali.

Informaţiile au fost verificate şi de „Adevărul”, pe baza datelor existente la Biroul Electoral Judeţean (BEJ), precum şi pe baza declaraţiilor de avere şi de interese ale aleşilor, iar toate cele 10 situaţii controversate s-au confirmat.

Legea nu interzice ca soţia unui politician să fie preşedinte la secţia de votare din oraşul sau comuna condusă de el, decât dacă acesta candidează. Conform art. 21, al. 2, din Legea nr 33/2007, privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru PE , „candidaţii în alegeri, soţul, soţia, rudele şi afinii acestora până la gradul al doilea inclusiv nu pot fi membri ai birourilor electorale”.

Potrivit deputatului Rodeanu, legea conţine fisuri care pot încuraja frauda electorală. „Preşedinţii şi locţiitorii exercită funcţii oficiale şi reprezintă autoritatea statului. Independenţa lor politică trebuie să fie dincolo de orice dubiu. Nu este deloc cinstit ca soţul să fie lider politic local, iar soţia să numere voturile şi, la fel de important, să decidă în secţia de votare. Chiar dacă soţul nu candidează”, a declarat Bogdan Rodeanu.

Deputatul Bogdan Rodeanu FOTO Arhivă Adevărul

Vă prezentăm în continuare lista cu cele zece cupluri care, în judeţul Galaţi, s-au aflat în această situaţie controversată. Astfel, în secţia de votare nr. 293 din Drăguşeni, locţiitor al preşedintelui a fost Viorica Vintilă, soţia primarului comunei, Dumitru Vintilă, ales în 2016 din partea PSD (după ce fusese secretarul CL). Doamna Vintilă este şi angajată a primăriei conduse de soţ. 

Interesant este că declaraţiile de avere au dispărut de pe site-ul comunei Drăguşeni după ce deputatul Rodeanu a semnalat situaţia imorală, cel care a decis acest lucru crezând probabil că, astfel, va şterge urmele situaţiei imorale. O astfel de situaţie încalcă, însă, legea, find pasibilă de sancţiuni din partea Agenţiei Naţionale pentru Integritate.

La secţia nr. 255, din satul Găneşti, comuna Cavadineşti, ca locţiitor al preşedintelui a funcţionat Aurora Modiga, soţia lui Costică Ionel Modiga, consilier local PSD începând cu 2016. Acesta este şi casierul organizaţiei PSD Cavadineşti, conform propriei declaraţii de interese.

În comuna Barcea, Luminiţa Liliana Druţă a fost desemnată preşedinte al secţiei nr. 218. Doamna este căsătorită cu Ioan Druţă, consilier local UNPR (trecut recent la PSD).

La Drăgăneşti, Lăcrămioara Răducanu a fost desemnată preşedinte în secţia nr. 286, în timp ce soţul ei, Neculai Răducanu, este consilier local, în aceeaşi comună, din partea UNPR. O situaţie similară este şi la secţia nr. 316 din comuna Gohor, care a fost condusă de Cătălina Bălăunţescu, soţia consilierului local ALDE Didi Stelian Bălăunţescu.

În secţia nr. 418 din comuna Umbrăreşti, a fost desemnată locţiitor Liliana Ojoc, soţia consilierului local PSD Teodor Ojoc. Şi în secţia nr. 420, tot în comuna Umbrăreşti, s-a întâmplat cam fel. Locţiitoarea preşedintelui, Dorina Trifan este soţia lui Trifan Stelică, candidat PSD la alegerile din 2016 şi angajat al clubului sportiv Viitorul Umbrăreşti (aflat în subordinea primăriei).

La Cosmeşti, în secţia nr. 74, preşedinte a fost Aurelia Istudor, soţia lui Istudor Vasile, candidat din partea ALDE la alegerile din 2016.  În comuna Vlădeşti, locţiitor al preşedintelui secţiei nr. 405 a fost Ionica Cojocaru. Soţul acesteia, Vasile Cojocaru, a fost candidat ALDE la alegerile locale din 2016.

În fine, în comuna Fundeni a fost desemnată locţiitor în secţia de votare nr. 306 Mariana Angheli, soţia lui Marian Angheli, fost consilier local şi candidat PSD la alegerile din 2016.

„Vom face tot posibilul ca aceste lucruri să nu se mai întâmple. Legea trebuie modificată. Nu e normal ca persoanele desemnate să reprezinte autoritatea statului să aibă legături atât de strânse cu persoanele care au fost alese pe listele unor partide”, a mai spus deputatul Rodeanu, care a precizat că la nivel naţional sunt mii de astfel de situaţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: