Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi expune lucrările unuia dintre cei mai interesanţi artişti ai gravurii româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deschiderea expoziţiei are loc joi, 1 octombrie 2015, la ora 13,00, la sediul muzeului din strada Tecuci (parterul blocului V3). Accesul publicului este liber.

Joi 1 octombrie, de la ora 13,00, la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi va avea loc vernisajul expoziţiei de grafică semnată Ştefan Iacobescu, una dintre personalităţile reprezentative pentru şcoala de gravură românească contemporană.

Expoziţia cuprinde o parte din totalul celor 123 de lucrări donate muzeului de sora artistului, doamna Anca Nicoleta Şerban.

Despre Ştefan Iacobescu

Ştefan Iacobescu s-a născut pe 2 aprilie 1937 şi a trecut către cele veşnice pe 22 mai 2001, Bucureşti. A fost grafician şi gravor român al secolului al XX-lea, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. În timpul vieţii a deschis puţine expoziţii personale, dar a participat la concursuri şi manifestări internaţionale în domeniul artelor grafice.

A fost o prezenţă discretă, dar remarcabilă în zona gravurii româneşti, fiind caracterizat de o profundă modestie. S-a numărat printre cei care au sprijinit existenţa Atelierului de Gravură, locul care a stimulat importante realizări în perioada anilor ’70 în domeniul gravurii.

Printre temele sale predilecte, se regăsesc: istoria, tradiţiile şi obiceiurile populare româneşti (vezi „Căluşari” şi „Ursite”, secţiunea „Litografii color”), scenele cotidiene, artistul realizând un întreg grupaj cu subiectul „ferestre”.

A folosit foarte mult procedeul gravării cu acizi a plăcilor litografice, pe care le-a folosit pentru a imprima, cu ajutorul preselor, pe suport de carton, litografii alb negru sau color. Astfel, au rezultat serii de litografii, fiecare serie fiind bazată pe o singură imagine, fără ca o lucrare să coincidă total cu o alta din aceeaşi serie.

Iacobescu a preferat, pentru forma expoziţională (tablou), înrămarea litografiilor prin procedeul passepartout, aşa cum se poate vedea în reproducerea „Fereastra” - Studiu (secţiunea „Litografii color”).

Este prezent cu lucrări în muzee: Muzeul Naţional de Artă al României (Bucureşti), Muzeul de Artă Vizuală (Galaţi) şi Muzeul de Artă (Tulcea) şi în colecţii particulare din Belgia, Canada, China, Danemarca, Grecia, Italia, Suedia, Marea Britanie, Olanda, Spania, Franţa, Elveţia, Japonia, SUA, Germania, India sau Malaesia.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite