„Moştenitori” cu acte false pentru un palat impunător din centrul Galaţiului. Justiţia a decis că nu va ajunge la cel care l-a revendicat, ci la Primărie

„Moştenitori” cu acte false pentru un palat impunător din centrul Galaţiului. Justiţia a decis că nu va ajunge la cel care l-a revendicat, ci la Primărie

Palatul Gheorghiu a fost construit între anii 1923-1925 Foto: Costel Crângan

Mai multe persoane au pus ochii pe Palatul Gheorghiu, ajuns acum o ruină, dar instanţele au considerat că niciuna nu a dovedit că are dreptul să primească clădirea.

Palatul Gheorghiu este astăzi doar o umbră a ce a fost odată, lipsa de întreţinere, intemperiile şi furturile de materiale de construcţii făcând ca impunătoarea construcţie, un simbol arhitectonic al Galaţiului, să ajungă acum o ruină.
 
Chiar şi aşa, mai multe persoane şi-au revendicat după Revoluţie dreptul de proprietate asupra clădirii, chiar dacă unii sunt doar moştenitori închipuiţi, cu s-a şi dovedit în justiţie.

Curtea de Apel Galaţi a respins recent cererea lui Mihai Popleşanu, moştenitorul fostului proprietar al Palatului Gheorghiu din Galaţi, care privea retrocedarea imobilului. 

Aceeaşi instanţă a desfiinţat pe 23 martie 2012 o decizie a Tribunalului Galaţi, prin care se refăcea o adopţie a Tribunalului judeţului Covurlui din 1948. Aceasta i-ar fi dat dreptul unei presupuse moştenitoare, Valentina Petrica Ghiorghievici, să reclame proprietatea asupra Palatului “Simion Gheorghiu”.
 
Adopţia la care se făcea referire în proces se pare că nu a existat niciodată. Adevăraţii moştenitori ai Palatului “Simion Gheorghiu” au fost fraţii Nicole şi Demostene Hagimatias, care au avut trei surori.
 
Cei doi fraţi nu au fost niciodată căsătoriţi şi nu au avut nici copii, astfel că moştenirea urma să ajungă la moştenitorii uneia dintre surori, Melania Caratanasis. Aceasta a născut trei fete, însă doar una dintre ele, Elena Caratanasis, a avut, la rândul ei, urmaşi.
 
Nepotul acesteia, Mihai Popleşanu, a atacat cu recurs la Curtea de Apel decizia primei instanţe şi a dovedit că aceasta se baza pe un fals.
 
 ”Actul de adopţie a fost pur şi simplu fabricat”
 
După finalizarea dosarului amintit, Tribunalul Galaţi urma să stabilească dacă Mihai Popleşanu are dreptul să primească ce a mai rămas din Palatul Gheorghiu.
 
Apărătorul lui Mihai Popleşanu considera încheiată problema legată de moştenitorul fostului proprietar al Palatului Gheorghiu şi se concentra pe procesul cu Primăria Galaţi, dar justiţia a avut altă părere.
 
“S-a încercat să se acrediteze ideea că una dintre fiicele Elenei Caratanasis, Anastasia, împreună cu soţul ei, Mihail Constantinidis, ar fi făcut un act de adopţie, ce o privea pe mama Valentinei Ghiorghievici, cea care a încercat refacerea adopţiei. În realitate, cei doi soţi au stat puţin timp împreună şi apoi au divorţat, fără să facă niciun act de adopţie. Acesta a fost pur şi simplu fabricat”, ne-a declarat Didel Bujeniţă, avocatul lui Mihai Popleşanu.
 
Hotărârea Curţii de Apel Galaţi nu este definitivă, moştenitorul fostului proprietar formulând deja recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva deciziei luate de instanţa gălăţeană.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: