Moldovean fără acte de identitate, prins în timp ce încerca să treacă ilegal graniţa. Ce a explicat el oamenilor legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Basarabeanul a fost prins de poliţiştii din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Oancea, judeţul Galaţi, după ce a fost observat, în apropiere de graniţă, cu aparatura cu termoviziune. Bărbatul va fi predat autorităţilor din Republica Moldova şi a primit o interdicţie de 5 ani în a intra pe teritoriul României.

În data de 27 iunie 2019, în jurul orei 14.40, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Oancea au observat cu ajutorul sistemului de supraveghere a frontierei de stat, ce funcţionează pe principiul termoviziunii,  la aproximativ 300 de metri de frontiera de stat, o persoană a cărei prezenţă în zonă nu era justificată.

În cel mai scurt timp, poliţiştii de frontieră din cadrul sectorului s-au deplasat în zonă şi au depistat persoana în cauză, ocazie cu care au procedat la identificarea acesteia. În vederea stabilirii identităţii şi continuării cercetărilor, bărbatul a fost dus la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Oancea.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii de frontieră au stabilit că acesta este Constantin .I., în vârstă de 32 de ani, cetăţean al Republicii Moldova.

Din cercetările efectuate şi din declaraţiile bărbatului, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că acesta a intrat legal în România, cu intenţia de a ajunge în Italia în vederea achiziţionării unui autoturism. 

Deoarece, conform propriilor declaraţii, şi-ar fi pierdut documentele în împrejurări neclare, a considerat că singura posibilitate de a se întoarce în Republica Moldova este de a traversa înot râul Prut, încercând să iasă ilegal din România.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.
În baza Acordului de Readmisie încheiat între România şi Republica Moldova, bărbatul va fi predat autorităţilor de frontieră ale statului vecin pentru continuarea cercetărilor.

Totodată, în conformitate cu prevederile art. 106 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 194 din 12 decembrie 2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare,  a fost dispusă măsura interdicţiei de intrare  pe teritoriul României pe o perioadă de cinci ani.

Pentru evitarea apariţiei unor situaţii similare celei prezentate, reamintim cetăţenilor străini faptul că Ordonanţa de Urgenţă nr. 194 din 12 decembrie 2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare, reglementează condiţiile de intrare, şedere şi ieşire ale străinilor pe teritoriul României sau de pe teritoriul României, drepturile şi obligaţiile acestora, precum şi măsuri specifice de control al imigraţiei, în conformitate cu obligaţiile asumate de România prin documentele internaţionale la care este parte.

În conformitate cu prevederile art. 14 din actul normativ mai sus amintit: în cazul în care străinul nu mai este în posesia documentului de trecere a frontierei de stat în baza căruia a intrat în ţară, acesta trebuie să prezinte la ieşirea din România un nou document valabil de trecere a frontierei de stat.

Inspectoratul General pentru Imigrări, prin formaţiunile sale teritoriale, poate elibera, la cerere, cetăţenilor străini aflaţi pe teritoriul României, care nu mai sunt în posesia unui paşaport naţional şi, din motive obiective, nu pot obţine un document de călătorie de la reprezentanţa diplomatică a statului lor, un document care este valabil pentru o singură călătorie, pentru o perioadă de 30 de zile. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite