Moartea albă: sute de tineri din estul României ajung la spital în stare gravă din cauza drogurilor: „E nevoie de măsuri dure ca lucrurile să fie ţinute sub control“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile recunosc că fenomenul este îngrijorător. În judeţele Galaţi, Brăila şi Vrancea au fost confiscate în 2018 peste 28 de kilograme de droguri, de toate felurile. Tot anul trecut, aproape 300 de oameni au ajuns la spital în stare gravă din cauza substanţelor interzise, iar peste 600 de persoane au fost cercetate pentru trafic, deţinere şi consum.

Deşi marea majoritate a românilor (68%, conform unui studiu IMAS din 2017) cred că în ţara noastră nu ar exista trafic şi consum sistematic de substanţe interzise, statisticile publice arată contrariul: am ajuns deja în media europeană la acest aspect, România fiind deja şi o importantă zonă de tranzit pentru substanţele interzise destinate pieţei vestice. Găsiţi detalii relevante în raportul pe 2018 al oranismele europene abilitate.

O analiză făcută de Agenţia Naţională Antidrog-Centrul Regional Galaţi, pentru trei judeţe din estul României (Galaţi, Vrancea şi Brăila) arată dimensiunile la zi ale traficul şi consumul de droguri. Sursele citate în raport (direcţiile de sănătate publică, inspectoratele pentru jandarmi, penitenciarele, instanţele, DIICOT etc) au furnizate cifre care indică faptul că fenomenul este, fără echivoc, în creştere.

De altfel, chiar autorii analizei (coordonată de subcomisarul de poliţie Angela Mihaela Ene - şefa biroului antidrog Galaţi) concluzionează că pentru 2019 e nevoie de măsuri ferme pentru ca lucrurile să fie ţinute sub control.

Gălăţenii încep mai de tineri

Conform analizei, cea mai fragedă vârstă în privinţa consumatorilor este la Galaţi: 14 ani. La Brăila, cel mai tânăr consumator descoperit în 2018 avea 16 ani, iar la Vrancea, 15. Însă dacă marea majoritate a consumatorilor brăileni şi gălăţeni au până-n 35 de ani (aceasta fiind şi media pe ţară), în Vrancea se întâmplă ceva atipic: media ajunge la 40 de ani.

În privinţa locurilor unde se face de obicei trafic şi se consumă substanţele interzise, situaţia este asemănătoare în toate cele trei judeţe menţionate: cluburile sunt pe primul loc, urmate de parcuri. O situaţie aparte este la Brăila, unde se pare că drogurile au devenit o obişnuinţă şi în sălile de jocuri mecanice şi în casele de pariuri.

Capturi impresionante de droguri

În 2018, în Galaţi, Brăila şi Vrancea s-au capturat peste 28 kg de droguri, de toate felurile. Galaţiul este pe prima poziţie, cu 15,3 kg confiscate (dintre care 8,3 kg de cannabis şi 7 kg de NSP-etnobotanice), urmat de Vrancea, cu 12,15 kg (12 kg cannabis, 100 gr cocaină, 50 grame NSP) şi de Brăila, cu numai 564 gr de substanţe interzise capturate.

Interesant este şi un alt lucru. În vreme ce la Galaţi şi Vrancea se consumă mai ales etnobotanice (NSP) şi cannabis, la Brăila NSP nici măcar nu apare în statistici, consumatorii fiind profilaţi pe cannabis şi cocaină.

Peste 600 cercetaţi penal

Procurorii şi judecătorii din zona analizată nu au dus lipsă de „clienţi” legaţi de droguri. Peste 600 de oameni au fost cercetaţi penal (282 la Galaţi, 191 la Brăila, 144 la Vrancea), însă numai în jur de o treime au fost în cele din urmă inculpaţi (respectiv 222 de persoane).

În privinţa condamnărilor (care vizează dosare din anii precedenţi) avem de-a face, pe toată regiunea, cu 184 de persoane trimise după gratii, cu 72 mai multe decât în 2017. Majoritatea condamnaţilor (112) au fost la Galaţi.

Este de remarcat şi statistica dependenţilor de droguri care au ajuns după gratii în ultimii ani şi la sfârşitul lui 2018 încă erau în penitenciare. Este vorba de 141 de deţinuţi, dintre care 129 sunt în penitenciarele Brăila şi Tichileşti.

În 2018, pe şoselele din Galaţi şi Vrancea au fost găsiţi patru şoferi drogaţi, iar în Brăila a existat un caz de persoană decedată din cauza unei supradoze de droguri. Este vorba de Răzvan Lucan (zis Românu), un bărbat din anturajul artistului Puya găsit mort într-o cameră de hotel în iunie 2018.

Din statistică lipseşte, cumva ciudat, un caz de supradoză întâmplat în martie 2018 la Galaţi. Este vorba de moartea lui Laurenţiu Constantinescu (26 de ani), în cazul căruia legiştii au concluzionat că decesul s-a produs din cauza căderii de la mare înălţime, însă tânărul avea în sânge şi o doză letală de droguri.

Drogurile i-au dus la UPU

O parte interesantă a statisticilor este cea privind numărul de persoane care au ajuns în 2018 la Urgenţe din cauza consumului de droguri. Deşi datele legate de traficul de substanţe interzise arată o creştere a fenomenului, numărul celor care au ajuns la spital cu probleme acute a scăzut.

Astfel dacă în 2017 au fost 331 de gălăţeni, vrânceni şi brăileni internaţi prin UPU (statisticile nu includ internările normale, pentru tratament contra dependenţei), în 2018 numărul acestora a scăzut la 276. Cei mai mulţi oameni ajunşi la Urgenţă din cauza drogurilor sunt în continuare la Galaţi: 50% din cazurile din regiune.

Cântarul Justiţiei

În privinţa pedepselor aplicate în dosarele legate de droguri, deciziile luate de Justiţie sunt în continuare controversate (adică fie exagerat de blânde, fie foarte dure), ceea ce indică lipsa unor proceduri unitare la instanţele din România.

Un exemplu despre indulgenţa dusă la extrem are ca protagonişti 46 de tineri, dintre care şase sunt dealeri iar restul sunt elevi ai liceelor de elită din Galaţi. Deşi au fost demonstrate peste 500 de tranzaţii în numai câteva luni, judecătorii de la Tribunalul Galaţi l-au condamnat la închisoare cu executare (trei ani) doar pe capul reţelei – un recidivist asupra căruia s-au găsit câteva sute de grame de droguri. Alţi cinci dealeri au primit pedepse cu suspendare, iar 40 de consumatori (unii şi cu rol de dealeri), doar  la amenzi de 180-600 de lei.

De cealaltă parte, în februarie 2019, Curtea de Apel Bacău a condamnat o persoană asupra căreia au fost găsite câteva grame de cannabis la cinci ani şi şase luni de închisoare, cu executare. În motivarea deciziei magistraţii au precizat că este nevoie de măsuri dure pentru ca fenomenul drogurilor să poată fi ţinut sub control.

CITIŢI ŞI:

Dosarul „droguri pentru elevii liceelor de elită“. Cum au fost transformaţi unii liceeni în traficanţi de canabis

Victimă a marijuanei sau a ipocriziei? Cazul Emmei Zeicescu, prezentatoarea TV prinsă şi pusă sub acuzare pentru că a fumat o ţigară cu canabis

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite