Mircea Geoană la Galaţi: "România trebuie să devină un stat pivot, între Estul şi Vestul Europei"

Mircea Geoană la Galaţi:

Mircea Geoană crede că Galaţiul trebuie să atragă mai multe fonduri europene. Foto: Adevărul

Înaltul reprezentant al Guvernului României pentru proiecte economice strategice şi diplomaţie publică, senatorul Mircea Geoană, a declarat vineri, la Galaţi, că România are oportunitatea de a deveni dintr-un stat de frontieră unul pivot între Est şi Vest în urma ultimelor evenimente din Ucraina, Republica Moldova şi Georgia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Geoană a subliniat că programele de cooperare transfrontalieră cu Ucraina trebuie regândite şi prioritizate, mai ales în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructură. Oficialul guvernamental a menţionat că este posibil ca în curând să aibă loc o întâlnire trilaterală a guvernelor României, Ucrainei şi Republicii Moldova, după modelul România, Bulgaria, Serbia.

"În acest moment există un apetit din partea UE pentru finanţarea proiectelor care să ancoreze Ucraina, Republica Moldova şi Georgia de Europa. În opinia mea, în perioada imediat următoare astfel de proiecte vor primi suplimentări de bani. dar acest apetit va fi într-o perioadă scurtă de timp. Trebuie reluate programele transfrontaliere importante", a declarat Geoană.

Geoană a explicat că aici Galaţiul ar putea avea o şansă în plus pentru că are mai multe proiecte pe masa finaţatorilor de la UE. Galaţiul este, în opinia lui Mircea Geoană, cel mai puternic judeţ din estul României, cu un produs intern de 4,8 miliarde de euro pe an, dar care reprezinta cu mult sub potenţialul său.

"Acest oraş, acest judeţ, această zonă au un potenţial dezvoltat, deci orice proiect care are valoare de întrebuinţare şi de multiplicare va fi finanţat cu prioritate de statul român şi de către Europa. Haideţi să facem această listă care să deschidă calea şi către investitorii privaţi... noi punem doar fagurele, noi creăm doar cadrul în care un investitor privat român sau străin găsesc oportunităţi de afaceri. Statul trebuie să creeze cadrul pentru ca privatul să se dezvolte şi antreprenorii să-şi poată dezvolta imaginaţia şi proiectele de colaborare", a mai spus Mircea Geoană.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: