Micuţa chitaristă care cântă folk, performează la învăţătură şi visează să ajungă arhitect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amilin Teodora Mitu Foto: Valentin Trufaşu
Amilin Teodora Mitu Foto: Valentin Trufaşu

Amilin Teodora Mitu (10 ani), elevă în clasa a III-a la şcoala gimnazială Grigore Hagiu din Târgu Bujor, face naveta în fiecare săptămână la Galaţi, la Şcoala de Arte, unde este anul I, pentru a-şi dezvolta talentul la chitară, marea sa pasiune.

Amilin, elevă în anul I la Şcoala de Arte din Galaţi, provine dintr-o familie de profesori pasionaţi de muzică, iar prin dragostea ei pentru folk a descoperit chitara acum doi ani. ”Am vrut să cânt la un instrument muzical, iar chitara m-a atras pentru că îmi place folk-ul”, ne povesteşte fetiţa cum şi-a început aventura în lumea fascinantă a chitarei.

Pentru Mihai Susma, profesorul său de chitară, a fost o provocare să o iniţieze în tainele chitarei, pentru că a început să lucreze cu fetiţa când avea doar puţin peste şapte ani. ”Era şi mică, şi mai plăpândă. Este un copil care a crescut foarte frumos şi este foarte dedicat studiului. Are un potenţial mare şi poate progresa vizibil la chitară în anii ce vin, dar asta va depinde foarte mult de ea. Se vede la ea bucuria de a cânta şi asta este cel mai important”, o descrie în câteva cuvinte dascălul pe micuţa chitaristă.

Deşi chitara cumpărată de părinţi este aproape cât jumătate din ea şi o dor degetele de la exersat, mica artistă nici nu se gândeşte să renunţe la pasiunea sa, intenţionând să devină un instrumentist cunoscut când va creşte. 

”Prima oră de chitară a fost uşoară, pentru că a fost doar cu ciupituri ale corzilor, dar apoi a fost mai dificil pentru că au început să mă doară degetele. Nu mai am dureri acum, dar sunt mici probleme la mâna dreaptă când exersez o formulă la cântat”, ne explică Amilin cu un uşor umor specific vârstei micile dificultăţi cu care se confruntă la aflarea tainelor instrumentului muzical.

Profesorul său de chitară de la Şcoala de Arte din Galaţi, Mihai Susma, îi dă constant exerciţii pentru dezvoltarea atenţiei distributive, cum ar fi realizarea unei scurte prezentări personale în timp ce exersează la chitară sau rezolvarea unor exerciţii simple de matematică. ”Scopul urmărit este ca ea să capete independenţă la mâna dreaptă, ceea ce înseamnă o relaxare mentală, pentru că altfel ar ajunge să numere permanent mişcările pe care le face la chitară şi nu este de dorit aşa ceva”, ne introduce puţin dascălul în ”bucătăria” acestui minunat, dar şi complex instrument muzical care este chitara.

Premiu special pentru interpretare la folk

Mâna fetiţei a ajuns acum, după doi ani de exersat, să alunece natural pe corzi, de parcă ar face acest lucru de când s-a născut. A uimit asistenţa după ce, doi ani la rând, în 2017 şi 2018, a obţinut premiul special la secţiunea de recitat poezii şi la cea de folk (2018), la festivalul de creaţie şi interpretare ”Ana Blandiana”.

amilin teodora mitu fetita geniala chitara

Amilin cântă la chitară la fel de natural precum respiră FOTO Valentin Trufaşu

”Îmi plac poeziile Anei Blandiana pentru că sunt haioase, aşa mi se pare mie. A scris nişte poezii dedicate animalelor, care mie îmi plac foarte mult”, ne spune cu umor Amilin. Face naveta săptămânal de la Târgu Bujor la Galaţi pentru a se dedica pasiunii sale, iar acasă repetă zilnic câteva zeci de minute, în funcţie de timpul care îi mai rămâne după ce îşi face lecţiile.

Amilin este un copil  genial, care învaţă din clasă lecţiile, temele fiind pentru ea o banală distracţie. Îi place matematica, dar şi româna, obţinând punctaje maxime la concursul Comper, la ambele materii, şi aşteaptă acum cu nerăbdare participarea la olimpiade pentru a-şi putea demonstra potenţialul.

Era şi greu să nu ajungă pasionată de matematică şi română, când doi dintre bunicii săi au fost profesori de matematică, ca şi tatăl său în prezent, în timp ce mama sa este profesoară de română. Deşi abia face primii paşi în viaţă, fetiţa vrea ca în paralel cu muzica să facă carieră şi în arhitectură pentru că îi place desenul şi vrea să îşi pună amprenta pe mai multe clădiri emblematice care se vor construi în ţară, dar şi în străinătate, dacă va fi solicitată.  

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite