Micul pianist care impresionează la concursurile naţionale şi internaţionale şi performează la Matematică, Engleză şi Franceză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rareş Andrei Neculau Foto: Valentin Trufaşu
Rareş Andrei Neculau Foto: Valentin Trufaşu

Rareş Andrei Neculau (12 ani), elev în clasa a V-a la Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Galaţi, este unul dintre cei mai promiţători tineri pianişti din România. Are la activ zeci de premii câştigate la concursurile naţionale de interpretare la pian, marea majoritate a acestora fiind premiul I, marele premiu şi premiul special.

Rareş a început să cânte la pian pe când avea doar şapte ani. Totul a pornit ca o joacă. Băieţelul a interpretat câteva melodii la o orgă pe care o avea acasă, iar părinţii au văzut că îi place şi l-au dat la nişte cursuri de pian, iar talentul l-a adus la Şcoala de Arte din Galaţi, unde este deja în anul V.

”Îmi place să cânt la pian pentru că este un instrument care mi se pare foarte relaxant. Mă face pur şi simplu să ies din cotidian şi să mă destind”, ne dezvăluie cu simplitate Rareş. Nimic nu este însă obişnuit la el. Când atinge clapele de la pian, tânărul artist se schimbă. Între el şi pian se formează o simbioză, iar sunetele instrumentului vrăjesc asistenţa. Vorbesc de la sine performanţele sale extraordinare obţinute la pian şi nu numai.

Până la 12 ani a câştigat doar premiul I, marele premiu şi premiul special la 50 de concursuri de pian, interpretare în limba engleză, Matematică, Engleză şi Franceză şi premiul al II-lea la un puternic concurs de pian din Franţa. Printre cele mai importante competiţii câştigate se numără Concursul Naţional de Interpretare ”Sonoris”, Concursul Naţional de Pian ”Virtuozii”, Festivalul ”Prietenii Muzicii”, Concursul ”Miniatura Romantică” şi Concursul Naţional de Interpretare Pianistică ”Pianul Fermecat”.

Premiul I, marele premiu şi premiul special

La acestea se adaugă Concursul Naţional de Limba Engleză “Smart”, Concursul Naţional de Limba Franceză “Smart”, Concursul Naţional de Matematică “Smart”, Concursul Naţional de Competenţă şi Performanţă COMPER-Comunicare şi Matematică-Etapa Naţională, Concursul Gazeta Matematică Junior-Etapă Naţională, “William Shakespeare Theatre Festival”-Ediţia a 5-a (categoria Monolog), Concursul Naţional de Interpretare “Talente Împlinite”-secţiunea pian, Concursul Naţional de Matematică “LuminaMATH” -Ediţia a XIX-a, Concours Musical de France-Concours Internaţional de Piano –Categoria “Virtuosite”-Paris, Franţa (premiul al II-lea), Concours Musical de France-Concours Internaţional de Piano –Categoria Junior Elementaire ÎI -Paris, Franţa (premiul I), Concursul  Naţional “Canguraşul Matematician” (premiul I) şi Concursul Regional Multidisciplinar “Regalul Generaţiei XXI”-Matematică.  

rares neculau pianist 2

Rareş alături de profesoara sa de pian şi acordeon, Viorica State

De asemenea, a absolvit Şcoala de Arte din Galaţi, specialitatea acordeon, cu media 10. ”Este unul dintre elevii pe care mulţi profesori şi i-ar dori la clasă. Este foarte talentat, silitor, perseverent, este chiar o plăcere să faci ore cu el. Nu a existat pentru el pasaj complicat sau explicaţii că nu poate veni la pregătire. Tot timpul a venit pregătit. A fost o provocare şi pentru mine. În momentul în care îl vezi că poate, încerci să îl duci la un nivel cât mai înalt. Nici nu ştiu când au trecut cinci ani de când vine la noi şi acum mă gândesc cu nostalgie că este ultimul an când se va pregăti la Şcoala de Arte”, ne spune cu emoţie Viorica State, profesorul său de pian şi acordeon.

Legătura dintre Matematică şi pian

Pentru mulţi dintre noi ar fi greu de înţeles legătura dintre Matematică, o ştiinţă exactă, şi pian. Nu şi pentru Rareş. ”În spatele notelor şi valorilor de note sunt foarte multe formule matematice. Eu aşa le văd”, ne mărturiseşte băieţelul. Este pasionat la fel de mult şi de Matematică şi Informatică, considerând că i se potrivesc ca o mănuşă. ”Îmi place logica lor. Te ajută să rezolvi multe probleme nu numai la ce avem noi la şcoală, dar şi din viaţă”, ne explică Rareş.

A început să studieze singur la Informatică, iar în perioada următoare a fost selectat să participe la etapa judeţeană a Olimpiadei de Informatică. Nu se gândeşte acum ce va face pe viitor, deoarece are foarte multe posibilităţi care i se deschid în faţă. Va începe să studieze din acest an şi Fizica şi Chimia, alte două materii care i se par foarte interesante, dar şi chitara la Şcoale de Arte. Nu va renunţa însă niciodată la pian pentru că este modul lui de a evada din cotidian şi a se reconecta cu interiorul său.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite