Microorganisme benefice pentru sănătate obţinute din chefirul de lapte, invenţia unor cercetătoare care concurează produsele din comerţ

Microorganisme benefice pentru sănătate obţinute din chefirul de lapte, invenţia unor cercetătoare care concurează produsele din comerţ

Echipa care a obţinut nouă medalii de aur la Infoinvent Foto: Valentin Trufaşu

Două tinere cercetătoare din Galaţi au creat microorganisme din chefirul de lapte liofilizate la -42 de grade Celsius, care au aplicaţii biotehnologice în fermentaţia laptelui, dar şi a produselor derivate, obţinându-se astfel produse fermentate extrem de benefice organismului uman.

Mihaela Cocârleţ, doctor inginer în cadrul platformei de cercetare Bioaliment, şi colega ei, Aida Vasile, sub coordonarea prorectorului Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, Gabriela Bahrim, au creat microorganisme din chefirul de lapte liofilizate la -42 de grade Celsius. 

Invenţia a fost realizată în parteneriat cu Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Produse Biologice din Bucureşti şi a fost premiată cu medalia de aur la Infoinvent, o expoziţie internaţională în domeniul creativităţii şi inovării.

Cercetătoarele au obţinut astfel o cultură liofilizată sub formă de pulbere care are avantajul de a reduce cantitatea de substanţe folosită în fermentaţii, îţi păstrează proprietăţile fermentative, se depozitează mult mai simplu, fiind deci mult mai eficientă economic.

Această granulă sau cum se numeşte în termeni ştiinţifici cultură starter artizanală are aplicaţii biotehnologice în fermentaţia laptelui, dar şi a produselor derivate, cum ar fi zerul, obţinându-se astfel produse fermentate extrem de benefice organismului uman.

Culturile starter sunt culturi singulare sau amestecuri de microorganisme, selecţionate pentru anumite proprietăţi enzimatice, importante din punct de vedere al tehnologiei alimentare şi care pot fi utilizate în stare proaspătă, congelată sau liofilizată la obţinerea unor produse alimentare.

Acestea se mai numesc produse funcţionale sau tribiotice, ce pot concura cu succes cu celelalte culturi starter comerciale. Invenţia celor două cercetătoare a fost depusă spre brevetare la OSIM.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările