Microcentralele de cartier, pornite la Galaţi. Motivele pentru care încă mai sunt multe blocuri fără căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Starea instalaţiilor este dezastruoasă în multe subsoluri de bloc FOTO Arhivă Adevărul
Starea instalaţiilor este dezastruoasă în multe subsoluri de bloc FOTO Arhivă Adevărul

Verificările făcute în teren au arătat că instalaţiile sunt atât de şubrede în unele blocuri încât peste 80% din apa caldă livrată spre caloriferele din apartamente se pierde prin subsol. De asemenea, numeroşi locatari care, în teorie, erau debranşaţi de la reţea, primeau în continuare căldură, gratis. Asta arată, de fapt, prin ce găuri se scurgeau banii publici alocaţi de Primărie, anual, pentru subvenţia la căldură.

Primăria municipiului Galaţi a anunţat că a finalizat investiţia, în valoare de 2,6 milioane de lei (fără TVA), pentru transformarea a 24 de puncte termice (PT) şi staţii de căldură (SC) în microcentrale de cartier. 

„Toate cele 24 de microcentrale de cartier sunt puse în funcţiune şi furnizează agent termic pentru aproximativ 6.000 de apartamente şi mai multe instituţii publice”, a anunţat, duminică seară, instituţia.

Deşi în teorie nu mai există nicio problemă cu încălzirea locuinţelor la Galaţi, în realitate situaţie este în continuare complicată din cauza vechilor probleme ale sistemului, care ies din nou la iveală. 

„Din păcate, nu toate asociaţiile de proprietari s-au îngrijit să verifice instalaţia blocurilor şi să se asigure că aceasta este pregătită să transporte agentul termic către consumatori. Din cauza stării deplorabile a subsolurilor unor blocuri şi a instalaţiilor degradate aflate în administrarea asociaţiilor de proprietari, SC Calorgal SA s-a confruntat cu o serie de avarii, motiv pentru care operatorul a fost obligat să sisteze furnizarea de agent termic pentru câteva imobile, întrucât pierderile de apă erau foarte mari”, a informat Primăria Galaţi.

Spre exemplu, dintre cele 12 blocuri arondate PT 50 din cartierul Micro 14, primesc agent termic doar nouă dintre ele. Căminele 1 şi 2 şi blocul B nu sunt alimentate din cauza problemelor apărute în subsolul acestora şi pe reţea. 

„Precizăm că responsabilitatea întreţinerii instalaţiei din interiorul blocurilor revine asociaţiilor de proprietari. Reprezentanţii acestora beneficiază însă de sprijinul SC Calorgal SA pentru rezolvarea problemelor în aşa fel încât să fie reluată cât mai repede furnizarea căldurii pentru toate apartamentele arondate”, a mai informat biroul de presă al Primărie Galaţi. 

Sincope în alimentarea cu energie termică au apărut şi la PT CSG din cartierul Micro 40, din cauza furtului termoizolaţiei unor conducte primare, dar şi la SC 32 din Micro 19 - din cauză că unii dintre cetăţenii ale căror apartamente au fost debranşate de la reţea nu şi-au blindat instalaţia. Mai pe înţelesul tuturor, avea parte de căldură gratis.

Iarna 2018-2019 este primul sezon în care sistemul centralizat nu a mai fost pornit la Galaţi, după ce autorităţile au concluzionat că bugetul public cheltuia peste 8 milioane de euro anual pentru a acoperi pierderile din reţea aferente celor circa 18.000 de apartamente branşate (circa 20% din totalul locuinţelor din oraş). 

Soluţia găsită de Primărie a fost acordarea de subvenţii (3.000 de lei de apartament) pentru cumpărarea de sisteme individuale de încălzire, montarea de centrale termice independente în şcoli şi spitale, precum şi montarea unor centrale de cartier care să deservească circa 6.000 de apartamente. Proiectul a fost finalizat pe 16 decembrie, cu o întârziere de circa o lună faţă de estimările iniţiale.

Următorul pas este închiderea furnizării căldurii, individual, către consumatorii branşaţi acum la centralele de cartier, dar care nu-şi vor plăti la scadenţă facturile. Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, banii economisiţi prin aplicarea noii strategii de termoficare (cum spuneam, este vorba de circa 8 milioane de euro pe an) vor fi investiţi pentru dezvoltarea infrastructurii oraşului.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite