Meşterul Manole la Galaţi: 9 ani şi 4 primari n-au fost suficienţi pentru construcţia unei centuri ocolitoare de 7 kilometri VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SURSA: Cornelia Mazilu
SURSA: Cornelia Mazilu

Centura oraşului Tecuci, judeţul Galaţi, se tot construieşte de nouă ani încoace. Deşi are doar şapte kilometri, ea poate intra cu uşurinţă în categoria proiectelor eşuate: a ajuns la al patrulea constructor şi este făcută doar pe jumătate.

Lucrările la centura municipiului Tecuci au început în 2012. Firma Sociedade de Construcoes Soares Da Costa SA a fost desemnată fericita câştigătoare a contractului de 49 milioane lei. Un an mai târziu, şantierul a fost abandonat, contractul rezilat, iar centura a rămas la stadiul de 14,77%.

O speranţă pentru centura Tecuciului părea să vină un an mai târziu, atunci când a fost lansată licitaţia pentru găsirea unui nou constructor. Astfel, s-a semnat un nou contract de lucrări, care au început în august 2015. În dulcele stil românesc, lucrările s-au lovit de lungul drum al facerii, urmând noi şi noi termene de finalizare. Toate ratate! 

O nouă încercare pentru centura Tecuciului

După nouă ani de încercări eşuate, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a scos din nou la licitaţie procedura de atribuire a contractului de execuţie lucrări „Construcţia Variantei de Ocolire Tecuci - rest de executat”.  Obiectul contractului îl reprezintă execuţia lucrărilor pentru Construcţia Variantei de Ocolire Tecuci - rest de executat, având un stadiu fizic în momentul rezilierii contractului de lucrări de aproximativ 58%.   

”Ofertantul desemnat câştigător este Asocierea Mavgo Holding, SC Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi şi SC BDU Maxi  Construct Hydostroy AD, preţul de 41.735.534,38 Lei fără TVA. Perioada de execuţie a lucrărilor este de 12 luni, iar perioada de garanţie a lucrărilor ofertată este de 60 de luni. Varianta de Ocolire Tecuci are o lungime de 6,945 km şi este localizată în judetul Galaţi. Varianta se desprinde din DN24, traversează cu un pasaj superior şi DN24 şi lina CF Mărăşeşti – Tecuci la km 0+385,95, continuă în aliniament până la intersecţia la nivel cu DJ252H la km 2+490, traversează cu pasaj superior linia CF Făurei – Tecuci la km 6+416,29 şi se sfârşeste la km 6+945 (echivalent cu km 6+801,29) la intersecţia cu DN25”, a anunţat CNAIR.

centura

sursa: Cornelia Mazilu

Primar: „Este ca un mit, ca o legendă”

Actualul primar al oraşului Tecuci, Lucian Costin, spune că localnicii şi-au pierdut încrederea că proiectul centurii va fi finalizat. Cu atât mai mult cu cât, şantierul centurii a prins patru primari ai Tecuciului şi a fost vizitat de zeci de demnitari. 

„Ţin mâinile încrucişate ca nu cumva să se facă o contestaţie. Am auzit că firmele care au câştigat licitaţia sunt serioase. Lucrările la centură sunt în prezent la jumătate, sperăm să se termine. În ultimii ani ea a devenit ca un mit, ca o legendă. Acum oamenii au nevoie de o deminstraţie. Acest şantier a prins patru primari. Lucrările au fost blocate şi din cauza exproprierilor. Atunci când au început lucrările legislaţia nu era atât de permisivă. În acest moment, lucrurile s-au schimbat”,  a declarat primarul oraşului Tecuci, Lucian Costin. 

Ultimul demnitar care a ajuns pe şantierul centurii oraşului Tecuci a fost ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Se întâmpla în luna mai 2019. Nemulţumit că lucrările trenează de ani de zile, ministrul a rupt contractul cu asocierea de trei firme din Italia care ar fi trebuit să finalizeze şoseaua.

„În 2017, i-am spus antreprenorului că dacă nu se mobilizează şi nu începe să lucreze vom lua măsurile care se impun. Din păcate, din punctul de vedere al stadiului fizic, s-a avansat foarte puţin la un obiectiv care trenează de vreo 5 ani de zile, un obiectiv care se putea implementa aşa cum spune termenul contractual, în 12 luni. Vorbim de o variantă de ocolire care are 7 kilometri, mai exact 6,94 kilometri. Se putea face. Sunt zone care sunt neatacate din punctul de vedere al implementării. M-am săturat de antreprenori neserioşi, care vin în România, câştigă o licitaţie, după aceea caută subcontractori să lucreze pentru ei. Dacă vii în România şi nu-ţi faci treaba, reziliem contractul. Aşa cum am mai procedat, aşa procedez şi acum”, a spus Răzvan Cuc, la acea vreme. 

CENTURA

sursa: Cornelia Mazilu

Vă recomandăm mai citiţi: 

Compania portugheză Soares da Costa va construi centura Tecuciului

Răzvan Cuc a rupt contractul cu italienii care construiau centura ocolitoare a Tecuciului: M-am săturat de antreprenori neserioşi

 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite