Membru CSM: „Singurii care se pronunţă pe vinovăţia sau nevinovăţia unor persoane sunt judecătorii, nu ziariştii şi nu politicienii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezent la şedinţa de bilanţ pe 2018 a Curţii de Apel Galaţi, judecătorul Mihai Bogdan Mateescu, membru CSM, a declarat că modificările aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală s-au făcut fără o dezbatere adevărată şi fără consultarea asociaţiilor de magistraţi.

Una dintre cele mai spinoase probleme cu care se confruntă instanţele gălăţene în prezent este lipsa de personal, dublată de numărul uriaş de dosare care trebuie soluţionate. Judecătoria Galaţi funcţionează la limita de avarie de ani de zile, o mână de judecători având de instrumentat zeci de mii de dosare în fiecare an.

Criza de personal de la instanţele aflate în jurisdicţia Curţii de Apel Galaţi a ieşit în evidenţă la adunarea de bilanţ pe 2018. Judecătorul Mihai Bogdan Mateescu, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, a explicat de ce concursul anunţat pentru ocuparea posturilor vacante în magistratură nu a mai avut până la urmă loc. Pe ordinea de zi a Consiliului Superior al Magistraturii a figurat la un moment dat un astfel de proiect de concurs, dar acesta a fost ulterior scos.

”Mulţi dintre dumneavoastră se întreabă de ce a dispărut. În înţelepciunea lui, legiuitorul, reformând justiţia, a făcut trimitere la procedura aferentă acestui concurs la procedura de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii. Mi s-a părut o dispoziţie extrem de bizară, total nefolositoare sistemului, dar cine stă să asculte. Acest concurs trebuie anunţat înainte cu şase luni înainte de data desfăşurării. Am hotărât să scoatem proiectul de pe ordinea de zi şi să facem demersuri la Ministerul Justiţiei şi să îndrepte măcar atât”, le-a spus magistraţilor gălăţeni judecătorul Mihai Bogdan Mateescu.

Judecătorul a ironizat maniera în care coaliţia aflată la guvernare a adoptat legile Justiţiei în Parlament. ”Au fost adoptate cu foarte multe dezbateri şi cu sprijinul asociaţiilor de magistraţi. Nimeni nu a stat să asculte anul trecut, când s-au adoptat acele legi ale Justiţiei, că ele nasc mai multe probleme decât rezolvă”, a punctat Mateescu.

”Justiţia este obiect de insulte la modul general”

Există promisiunea din partea Guvernului că în viitorul apropiat se va adopta o ordonanţă de urgenţă care să rezolve problema organizării unui concurs pentru ocuparea posturilor vacante din magistratură. Mihai Bogdan Mateescu susţine că membrii CSM au discutat cu membrii comisiei Iordache vizavi de modificările aduse codului penal şi de procedură penală, dar au fost ignoraţi, deşi iniţial li s-a dat de înţeles că punctul de vedere al forului diriguitor al Justiţiei va fi luat în considerare.

”Toată lumea părea că empatizează, am fost chiar fericit, dar a ieşit ce a ieşit. Ne-am pomenit că în procedura civilă trebuie să consemnăm literal declaraţiile martorilor. Fiecare martor spune o poveste, pe care de multe ori nu o putem consemna. Iată că acum legiuitorul, în înţelepciunea sa, ne obligă să o consemnăm. Vremurile în care trăim sunt istorice, interesante, sunt nişte vremuri foarte grele, în care justiţia este subiect de discuţii publice, ba chiar obiect de insulte la modul general. Justiţia nu este un sector abuziv, regula în magistratură este integritatea, corectitudinea şi profesionalismul. În justiţie nu se fac atrocităţi, nu se fac abuzuri şi singurii care se pronunţă pe vinovăţia sau nevinovăţia unor persoane, pe caracterul întemeiat sau neîntemeiat al unei detenţii sunt judecătorii, nu ziariştii mai mult sau mai puţin luptători şi nu politicienii. Pentru că este foarte greu să explici lumii, în condiţiile în care înalţi reprezentanţi al statului român pun sub semnul îndoielii hotărâri judecătoreşti pronunţate de la judecătorie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în mod profund neîntemeiat. Rămâneţi aceeaşi judecători integri. Vremurile trec şi vin, în schimb răul făcut prin neimplicare va fi foarte greu reparat”, le-a transmis judecătorul Mateescu colegilor săi de la instanţele arondate Curţii de Apel Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite