Mehndi, tainele  celei mai rafinate metode prin care femeile aleg să îşi decoreze corpul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tatuaj realizat cu henna în stil arăbesc FOTO Ana-Maria Butura
Tatuaj realizat cu henna în stil arăbesc FOTO Ana-Maria Butura

Obiceiul femeilor de a-şi decora pielea cu henna s-a răspândit şi în Europa odată cu migrarea acestora din Orient. Pentru România, arta mehndi este încă o noutate, dar iubitoarele de frumos nu se sfiiesc să încerce aplicarea unui tatuaj temporar pe trup.

O tânără de 19 ani din Cluj promovează în România arta mehndi, o tradiţie străveche indiană, folosită mai ales în ritualurile de nuntă. Ana-Maria Butura, căci acesta este numele ei, a explicat pentru „Adevărul” cum percep femeile din România acest fenomen care este adoptat tot mai des.

„Fenomenul a fost bine primit în ţara noastră şi am reuşit ca prin intermediul lucrărilor pe care le-am realizat, să îl răspândesc destul de repede şi să îl aduc în atenţia iubitoarelor de frumos. Mehndi este o artă foarte complexă şi în continuă dezvoltare”, a spus Ana-Maria, henna artist.

Mehndi înseamnă decorarea pielii cu henna, o substanţă extrasă din planta cu acelaşi nume. Femeile din India consideră că înfrumuseţarea corpului în această manieră ajută fertilitatea. Acestea îşi decorează palmele şi picioarele, pentru că în aceste zone substanţa devine mai închisă la culoare.

„Sunt fascinată de cultura orientală şi întotdeauna mi-am dorit să o cercetez în profunzime, să cunosc toate obiceiurile din acele zone. Henna mi-a captat atenţia şi m-am familiarizat foarte repede cu această artă. În urmă cu mai bine de doi ani, în România nu exista oportunitatea de a te pregăti şi instrui în sensul acesta. Acum pot împărtăşi pasiunea mea cu mulţi iubitori de henna prin intermediul workshop-urilor Anna's Work”, a precizat Ana-Maria Butura, henna artist.

Cum recunoşti henna naturală

Lasonia Inermis este o plantă ale cărei frunze sunt transformate în pulbere şi amestecate apoi cu elemente potrivite pielii şi care au capacitatea de a se imprima în pori.

„Henna naturală are culoarea roşu cărămiziu şi poate căpăta nuanţe diferite de la o persoană la alta. Nu există henna naturală de alte culori, doar plante sau coloranţi cu care se amestecă. Nu recomand utilizarea pe piele a aşa-zisei «henna neagră» sau «black henna» deoarece această denumire de «henna» i-a fost atribuită doar pentru că tehnica de aplicare este aceeaşi. Acesta a fost interzisă în multe ţări deoarece conţine substanţe care pot afecta serios pielea”, a explicat pentru „Adevărul”, Ana-Maria Butură, henna artist.  


FOTO Ana-Maria Butura

Arta mehndi FOTO Ana-Maria Butura

Femeile fascinate de cultura orientală doresc să atragă atenţia printr-un „tatuaj” rafinat, realizat pe braţe, picioare, coape şi spate. Timpul de realizare a acestuia diferă în funcţie de model. În timp ce unele pot fi finalizate în doar câteva secunde, cele complexe necesită antrenament şi ore întregi de concentrare.

FOTO Ana-Maria Butura

Arta mehndi FOTO Ana-Maria Butura

„Doritoarele unui astfel de tatuaj trebuie să aibă în vedere faptul că este necesar ca pielea să fie foarte bine curăţată înainte de aplicarea pastei pentru ca aceasta să fie protejată până când se usucă, iar ulterior trebuie păstrată pe piele un interval de timp a-i permite pigmentului să pătrundă în piele. După ce pasta este înlăturată, este bine ca zona respectivă să fie ferită de contactul cu apa pentru a avea un rezultat cât mai promiţător”, ne-a explicat Ana-Maria Butura, henna artist.

Diferenţa dintre stilul arabic şi cel indian

În timp ce un tatuaj henna realizat în stil indian este complex şi încărcat în cele mai mici detalii, cel arăbesc îmbină elemente florale şi este ceva mai „aerisit”. În orice caz, indiferent de modelul tradiţional ales, un artist henna nu va folosi niciodată şabloane în operele sale.

Tatuaj realizat cu henna în stil indian, cu influenţe arăbeşti FOTO Ana-Maria Butura

image

„Cea mai mare provocare a fost să îmi depăşesc limitele în acest domeniu şi să admit că sunt într-o continuă învăţare. Nu am întâmpinat impedimente în drumul meu spre perfecţionare şi consider că mi-am găsit «sufletul pereche» în materie de artă”, ne-a mărturisit Ana-Maria cu zâmbetul pe buze la doi ani de la realizarea primului tatuaj cu henna.

FOTO Ana-Maria Butura

Arta mehndi FOTO Ana-Maria Butura

„Tatuajele cu henna simbolizează prosperitate, feminitate şi reprezintă un mod extraordinar de înfrumuseţare corporală. De cele mai multe ori, tatuajele pe care le întâlnim sunt tatuaje adaptate gusturilor europene, modele care nu au o o semnificaţie orientală, ci doar joacă rolul de a decora într-o manieră armonioasă trupul femeilor”, ne-a spus Ana-Maria Butura, henna artist.

Tânăra de 19 ani îşi doreşte ca prin proiectele sale să extindă arta mehndi în cât mai multe colţuri ale ţării noastre.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite