Mega-proiect/ Noul sediu al Muzeului de Artă din Galaţi, o clădire impresionantă, de 8 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa a ieşit Muzeul de artă din imaginaţia lui Dan Ujeucă! Foto: Muzeul de Artă
Aşa a ieşit Muzeul de artă din imaginaţia lui Dan Ujeucă! Foto: Muzeul de Artă

Când se vor finaliza lucrările de construcţie, în 2013, clădirea va fi una dintre cele mai impresionante din România. Designul modernist al viitoarei clădiri a impresionat deja numeroşi arhitecţi de renume şi a fost caracterizat drept un poem al arhitecturii.

Rămas de peste cinci ani fără sediu, Muzeul de Artă are nevoie de o clădire reprezentativă care să găzduiască în cele mai bune condiţii expoziţiile creatorilor de artă.

Dacă în privinţa asigurării terenului, nu au fost probleme, finanţarea lucrărilor de construcţie a unui nou imobil s-a dovedit iniţial un impediment.Îniţial, deoarece este pe cale de rezolvare prin accesarea unor fonduri europene.


Viitorul sediu al muzeului va fi construit în Parcul Rizer, vizavi de Spitalul Militar. Dacă este să ne uităm pe proiect, arhitectura viitoarei construcţii va fi una impresionantă. Din suprafaţa totală a parcului, de aproximativ 33.000 de metri pătraţi, muzeului îi vor reveni 4.600, dintre care doar jumătate vor fi ocupaţi de clădiri.


Vom avea o arie construită la sol de 2.600 de mp, iar clădirea va fi una pe patru niveluri. Faţă de ceea ce avem acum la dispoziţie, o comparaţie nu ar avea niciun sens. În momentul acesta, expoziţiile se organizează pe maximum 900 mp, suprafaţa unui singur nivel al viitorului muzeu", afirmă directorul Muzeului de Artă Vizuală Galaţi, Dan Basarab Nanu.


La cota cinci metri, adică undeva la subsol, va fi amenajat un amfiteatru multimedia, de două ori mai mare decât cel de la Muzeul de Ştiinţele Naturii. La Parter, etajul întâi şi la cel de-al doilea, pe lângă sălile imense de expunere, vor fi amenajate şi multe laboratoare de recondiţionat obiecte de artă, ateliere, birouri şi depozite.


Spaţiile sunt generoase, aerisite! Pentru artă, acest lucru este extrem de benefic. Lucrările de artă nu trebuie să fie lipite. Altfel este perceput mesajul atunci când privirea se opreşte doar asupra unei opere!", explică Dan Basarab Nanu.


Păstrând tradiţia adevăratelor muzee de artă, la ultimul etaj, va fi amenajată şi o cafetărie, dar şi o terasă uriaşă, semiacoperită, în care vor funcţiona taberele de creaţie. Terasa va fi deschisă şi iarna, urmând să fie încălzită prin sisteme moderne, iar iluminatul va fi de tip „zenital".


Un muzeu de opt milioane de euro
Valoarea totală a investiţiei se ridică la aproximativ opt milioane de euro. 90% din valoarea investiţiei va fi acoperită de la bugetul Consiliului judeţean, diferenţa urmând să fie primită de la Uniunea Europeană. „Dacă ne ajută Dumnezeu să începem lucrările în vara acestui an, în 2013 muzeul va fi gata. Este obligatoriu, aşa ne cere Uniunea Uropeană", spune Dan Basarab Nanu.


Proiectul a fost realizat în 2008 de arhitectul Dan Ujeucă, un om care a proiectat o viaţa întreagă vapoare. Cu acest proiect de la Galaţi, arhitectul a intrat în atenţia Ordinului Arhitecţilor din România, care i-au acordat premiul întâi în acel an.


Pentru că a fost botezat de unii poemul construcţiilor, viitorul sediu al Muzeului de Artă va fi cu siguranţă o veritabilă atracţie turistică.


Retrocedare cu cântec
Actualul sediu al muzeului gălăţean a fost retrocedat Episcopiei "Dunărea de Jos" din Galaţi în urmă cu şase ani, printr-o decizie considerată pe atunci electorală, a Ministerului Culturii. Timp de trei ani, autorităţile au întors pe toate părţile problema necesităţii unui nou sediu.

Abia în vara lui 2008, au decis să transfere o parte din Parcul Rizer în patrimoniul Consiliului Judeţului pentru a se putea construi noul sediu al Muzeului de Artă Contemporană. Reprezentanţii Arhiepicopiei afirmă că nu se pune problema evacuării muzeului până la finalizarea noului sediu.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite