Medicii din centrele de permanenţă uită să vină la muncă. Director CJAS: Nu susţin ideea finanţării unor servicii medicale doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa CNAS
Sursa CNAS

Un control recent al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate a scos la iveală faptul că unele centre de permanenţă sunt doar cu numele. Medicii nu vin la program, deşi sunt plătiţi cu sume care pot ajunge la 9.000 lei, lunar, în funcţie de numărul de gărzi efectuate.

De exemplu, într-o comună din judeţul Galaţi inspectorii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au descoperit, pentru a doua oară, că medicul nu este la locul de muncă conform programului. 

CJAS Galaţi a anunţat că va fi sancţionat şi nu se va plăti sumă reprezentând contravaloarea orelor de gardă ce trebuiau realizate. 

„Au fost verificate doar centre de permanenţă din mediul rural, respectiv Cavadineşti, Bălăbăneşti şi Corod. Dacă la centrele din comunele Corod şi Bălăbăneşti s-a constatat faptul că asistenţa medicală era asigurată, nu acelaşi lucru se poate afirma şi în cazul celui de la Cavadineşti. 

La acest centru, medicul nu era prezent la gardă, iar asistentul prezent nu era acelaşi cu cel din graficul de gărzi comunicat către coordonator. Prin urmare, absenţa medicului va fi sancţionată conform prevederilor legale. În plus, CAS Galaţi nu îi va plăti sumă reprezentând contravaloarea orelor de gardă ce trebuiau efectuate”, a anunţat CJAS Galaţi.  

„Este dezamăgitoare atitudinea medicului de familie”

Centrul de permanenţă din comuna Cavadineşti a fost verificat şi în urmă cu două luni. Nici la acel moment nu era asigurată continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă, fiind constatată absenţa unui alt medic. 

„Centre cu deficienţe de funcţionare rămân în continuare o pată în ceea ce priveşte prezenţa medicilor. Pentru a stabili direcţiile viitoare de acţiune, voi avea o întrevedere cu reprezentantul comunităţii locale şi medicul coordonator. Este dezamăgitoare atitudinea medicului de familie care trebuia să asigure continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă la Centrul de permanenţă din comuna Cavadineşti, cu atât mai mult cu cât şi la deplasarea pe care am efectuat-o personal la toate centrele din afara municipiului, cu o săptămână înainte, acest centru a fost în neregulă. Nu susţin ideea finanţării unor servicii medicale doar pe hârtie şi, în calitate de reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi, nu sunt de acord să îngăduim aceste practici”, a declarat directorul General al Casei de Sănătate Galaţi, George Toderaşc.

Situaţia a fost şi mai gravă în luna decembrie, atunci când niciun centru de permanenţă nu a respectat programul de lucru, nefiind prezent niciun medic la momentul controlului. 

Surprinderea a fost cu atât mai mare cu cât unuia dintre medicii absenţi, aflat în relaţie contractuală cu CJAS Galaţi ca furnizor de servicii de medicină primară (medic de familie), i-a fost reziliat contractul pentru absenţe repetate de la cabinet. 

„Cei trei medici ce au înţeles să-şi nesocotească obligaţiile au fost sancţionaţi conform prevederilor legale, precum şi cu reţinerea sumei reprezentând contravaloarea orelor de gardă ce trebuiau efectuate”, au transmis reprezentanţii CJAS. 

Vă recomandăm şi: 

Medic care a învins de două ori cancerul, despre perioada în care a avut şi COVID-19: „Absolut cumplit!”

 

Centrele de permanenţă, soluţia la aglomerarea secţiilor de urgenţă din spitale

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite